
Czarna marchew to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru z czarnej marchwi używałam do zabarwienia na fioletowo bułek hamburgerowych. Tym razem chciałam zabarwić marchewką chałkę, a dla kontrastu dodałam trochę zieleni ze szpinaku.
Dodatek marchewki i szpinaku nie wpływa jakoś specjalnie na smak chałki, ale jest kolorowo, odrobinę warzywnie i wesoło.
Składniki
CIASTO BIAŁE
8 g świeżych drożdży
200 g mąki tortowej
120 ml mleka
15 g roztopionego masła
20 g cukru
CIASTO SZPINAKOWE
8 g drożdży
200 g mąki tortowej
20 g cukru
15 g roztopionego masła
60 ml mleka
60 g świeżego szpinaku
CIASTO MARCHEWKOWE
8 g drożdży
200 g mąki tortowej
20 g cukru
15 g roztopionego masła
100 ml mleka
20 g świeżej obranej czarnej marchwi
DODATKOWO
1 jajko

Wykonanie
CIASTO BIAŁE
Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy
1 łyżkę mleka. Mieszamy aż się rozpuszczą
drożdże i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę,
odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na
około 1,5 godziny.
CIASTO SZPINAKOWE – ZIELONE
Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy
1 łyżkę mleka. Mieszamy aż się rozpuszczą
drożdże i odstawiamy na 10 minut.
Szpinak miksujemy z pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe
składniki , szpinakowy mus i wyrabiamy
ciasto. Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy
do podwojenia objętości na około 1,5
godziny.
CIASTO MARCHEWKOWE – FIOLETOWE
Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy szczyptą cukru i dodajemy
1 łyżkę mleka. Mieszamy aż się rozpuszczą
drożdże i odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę drobno kroimy i miksujemy z
pozostałym mlekiem, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe
składniki , marchewkowy mus i wyrabiamy
ciasto. Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy
do podwojenia objętości na około 1,5
godziny.
CHAŁKA
Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Z każdej porcji formujemy po 2 wałki, o długości około 60 cm. Otrzymamy 6 wałków, po 2 z każdego koloru. Zaplatamy dwie trójkolorowe chałki.
Uplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Tuż przed pieczeniem chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut.
Smacznego!
Super!!
dziękuję 🙂
Chałki wyglądają obłędnie!
Dziękuję bardzo, kolory to sama natura…
Witam czy wyjdzie mi ta chalka jak dodam kakao,czekolada,miód itp. Ja lubie słodkości
Ta chałka jest w miarę słodka, ale zawsze można kromkę posmarować obficie miodem, dżemem albo nutellą i będzie baaaardzo słodko 😉
Fantastyczna, genialna, piękna .
Dziękuję 🙂