
Ciasto filo jest bardzo uniwersalnym ciastem, możemy je, tak jak ciasto francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie w poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach. Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem. Kiedy pierwszy raz zaserwowałam to danie przyznam, że przy stole nastąpiła nie mała konsternacja, czy to oby na pewno nie jest deser?
Składniki na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm
150 g (1/2opakowania) ciasta filo
5 - 6 łyżek oleju ( u mnie ryżowy)
150 g sera koziego kanapkowego
150 g śmietany 18 %
2 jaja
300 g truskawek
pęczek świeżego tymianku
1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
60 - 80 g drylowanych czarnych oliwek
sól
pieprz
Wykonanie
Blaszkę smarujemy cienko olejem. Bierzemy połowę ciasta filo, pojedyncze arkusze smarujemy olejem i układamy, a raczej "marszczymy" warstwowo w foremce formując dno tarty. Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Truskawki myjemy, wycinamy szypułki, kroimy na kawałki, listki tymianku siekamy. W misce delikatnie mieszamy truskawki, oliwki, marynowany pieprz, tymianek, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki serek kozi, śmietanę i jaja na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Krem wykładamy na podpieczony spód z ciasta i przykrywamy pozostałym ciastem, również warstwowo posmarowanym olejem i "pomarszczonym". Pieczemy 15 minut w 200°C. Jeżeli ciasto szybko się rumieni (w moim piekarniku tak jest) w połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiowa.
Podajemy jeszcze ciepłe z marynowanymi truskawkami z oliwkami.
Smacznego!
Tagi
truskawkiprzepisy z truskawkamiocet balsamicznyoliwkiczarne oliwkitymianekoliwa z oliwekfilociasto filozielony pieprzolej ryżowyZobacz również
Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

Koktajl truskawkowo arbuzowy - pyszne letnie orzeźwienie

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i fioletowym kremem z mascarpone i ricotty, szybki i pyszny deser

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.