
Ten dżem polubią amatorzy słodko-kwaśno-gorzkich smaków.
Czy jest w nim gin i tonic? A no nie ma, te dodatki zostały tylko w nazwie. Przepis, z którego korzystałam, w oryginale miał w składzie oprócz agrestu właśnie gin i tonic. Postanowiłam przygotować zdrowszą i bezalkoholową wersję. Charakterystyczną gorycz, jaką ma tonic zastąpiłam goryczą grejpfruta, a aromat ginu zmiażdżonymi owocami jałowca. Taka mała zamiana wyszła na dobre, a dżem jest pyszny, wyjątkowy i ... słodko-kwaśno-gorzki.
Składniki
1 kg agrestu
250 g grejpfruta różowego (waga po obraniu ze skóry)
5 - 7 sztuk owoców jałowca
sok z 1 cytryny
500 g cukru*
Wykonanie
Agrest myjemy, obsuszamy i nożyczkami odcinamy ogonki i szypułki. Grejpfruta obieramy z grubej skóry, jeżeli nie chcemy za dużo goryczy w dżemie, obierzmy również albedo, czyli białą błonkę owocu. Obranego grejpfruta przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i miksujemy. Owoce jałowca miażdżymy, najlepiej w moździerzu.
Oczyszczony agrest, zmiksowany grejpfrut, zmiażdżony jałowiec, sok z cytryny i cukier przekładamy do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu gotujemy, tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Mój dżem gotowałam dość długo, na bardzo małym ogniu, kilka godzin. W trakcie gotowania pilnujemy i mieszamy dżem, aby nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy.
Ugotowany, jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy, pasteryzujemy.
Smacznego!
*Ilość cukru zależy od czasu gotowania dżemu ( im dłużej gotujemy, tym mniej cukru powinniśmy dodać do dżemu), oraz od naszych preferencji smakowych.
Tagi
grejpfrutprzetwory domoweagrestdomowe przetworysłodkiekonfituradżemdo chlebado ciastajałowiecgintonicgin tonicZobacz również
Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.