Agrestówka z imbirem i wanilią. Przepis na nalewkę z agrestu z dodatkiem imbiru i wanilii. Domowa nalewka agrestowa pełna smaku i aromatu

Co sprawia, że smak agrestówki z imbirem i wanilią jest wyjątkowy?

Agrestówka z imbirem i wanilią to domowa nalewka, która cieszy się ogromną popularnością wśród moich gości. Jej wyjątkowy smak jest niepowtarzalny i zachwyca każdego, kto ją spróbuje.

Jakie są inne sposoby na wykorzystanie agrestu w kuchni?

Owoce agrestu uwielbiam jeść na surowo, prosto z krzaka. Jednak zawsze zostaje ich więcej, dlatego też postanowiłam wykorzystać je do przygotowania tej aromatycznej nalewki. Szybko stała się jednym z ulubionych trunków w moim domu. Oprócz nalewki z agrestu można zrobić pyszny dżem lub słodkie wypieki.

Jakie aromatyczne dodatki najlepiej pasują do agrestu?

Po wielu eksperymentach i drobnych modyfikacjach odkryłam, że wersja z imbirem i wanilią jest absolutnym faworytem. Jej smak spotkał się z tak entuzjastycznym przyjęciem, że postanowiłam już nic nie zmieniać.

Jak zrobić domową nalewkę z agrestu, imbiru i wanilii?

Domowa nalewka z agrestu z dodatkiem imbiru i wanilii jest prosta do wykonania. Potrzebujesz świeży agrest, korzeń imbiru, laskę wanilii, cukier i alkohol. Umyte owoce myjesz, wkładasz do słoja, dodajesz starty imbir i wanilię, zasypujesz cukrem i zalewasz alkoholem. Słoik zamykasz i odstawiasz w ciemne miejsce na kilka tygodni, codziennie wstrząsając.


SKŁADNIKI

I ETAP

  • 1 kg agrestu
  • kawałek korzenia imbiru - około 1 cm
  • 1 laska wanilii
  • alkohol 70% (około 700 ml)

II ETAP

  • 400-500 g cukru

III ETAP

  • Wódka 40% (400 - 500 ml)

WYKONANIE

I ETAP

  1. Owoce agrestu myjemy i osuszamy, nożyczkami obcinamy szypułki i ogonki.
  2. Agrest wsypujemy do gąsiorka, dodajemy korzeń imbiru, laskę wanilii.
  3. Całość zalewamy alkoholem, tak aby całe owoce były zakryte płynem.
  4. Gąsior szczelnie zamykamy, odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 2 miesiące.
  5. Po tym czasie agrestowy alkohol zlewamy do osobnego naczynia, szczelnie zamykamy.

II ETAP

  1. Pozostałe w gąsiorku owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 3 tygodnie.
  2. Powstały z owoców i cukru syrop łączymy z agrestowym alkoholem.

III ETAP

  1. Owoce agrestu ponownie zalewamy czystą wódką, odstawiamy na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszamy.
  2. Po tym czasie powstały alkohol z owoców mieszamy z wcześniej przygotowanym nalewem agrestowym.
  3. Całość odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe i ocienione miejsce.
  4. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy, przelewamy do butelek i leżakujemy minimum 6 miesięcy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj dodawać do nalewki inne przyprawy, takie jak cynamon czy goździki, aby nadać jej dodatkowe aromatyczne nuty.
  • Gotową nalewkę przechowuj w szczelnie zamkniętych butelkach, najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu jej smak będzie się rozwijał i nabierał głębi.
  • Czas jest kluczowym elementem przy tworzeniu nalewki. Długie macerowanie owoców i przypraw pozwala na pełne uwolnienie smaków i aromatów. Warto odczekać przynajmniej 6 miesięcy przed degustacją nalewki, aby osiągnąć optymalny smak.
  • Nalewki najlepiej smakują schłodzone. Możesz podawać je samodzielnie lub jako dodatek do deserów, takich jak lody czy ciasta.

Zobacz również

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Nalewka z czerwonych porzeczek. Domowa nalewka porzeczkowa

nalewka-z-czerwonych-porzeczek-domowa-nalewka-porzeczkowa

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.