Agrestówka z imbirem i wanilią - domowa nalewka ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe. Połączenie agrestu z pikantnym imbirem i słodkim aromatem wanilii tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową, która zaskoczy niejedno podniebienie.
Agrestówka z imbirem i wanilią to domowa nalewka, która cieszy się ogromną popularnością wśród moich gości. Jej wyjątkowy smak jest niepowtarzalny i zachwyca każdego, kto ją spróbuje.

Owoce agrestu uwielbiam jeść na surowo, prosto z krzaka. Jednak zawsze zostaje ich więcej, dlatego też postanowiłam wykorzystać je do przygotowania tej aromatycznej nalewki. Agrestówka stała się jednym z ulubionych trunków w moim domu.
Przez wiele sezonów eksperymentowałam z przepisem, wprowadzając drobne zmiany. Jednak ta konkretna wersja z imbirem i wanilią spotkała się z tak entuzjastycznym przyjęciem, że zdecydowałam się jej nie zmieniać. Moi bliscy z całym przekonaniem poprosili: "Nic już nie zmieniaj!".
SKŁADNIKI
I ETAP
- 1 kg agrestu
- kawałek korzenia imbiru - około 1 cm
- 1 laska wanilii
- alkohol 70% (około 700 ml)
II ETAP
- 400-500 g cukru
III ETAP
- Wódka 40% (400 - 500 ml)
WYKONANIE
I ETAP
- Owoce agrestu myjemy i osuszamy, nożyczkami obcinamy szypułki i ogonki.
- Agrest wsypujemy do gąsiorka, dodajemy korzeń imbiru, laskę wanilii.
- Całość zalewamy alkoholem, tak aby całe owoce były zakryte płynem.
- Gąsior szczelnie zamykamy, odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 2 miesiące.
- Po tym czasie agrestowy alkohol zlewamy do osobnego naczynia, szczelnie zamykamy.
II ETAP
- Pozostałe w gąsiorku owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 3 tygodnie.
- Powstały z owoców i cukru syrop łączymy z agrestowym alkoholem.
III ETAP
- Owoce agrestu ponownie zalewamy czystą wódką, odstawiamy na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszamy.
- Po tym czasie powstały alkohol z owoców mieszamy z wcześniej przygotowanym nalewem agrestowym.
- Całość odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe i ocienione miejsce.
- Nalewkę przecedzamy, filtrujemy, przelewamy do butelek i leżakujemy minimum 6 miesięcy.
Zobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.