Domowe przetwory - dżem agrestowy z dodatkiem owoców jałowca i różowego grejpfruta

Ten dżem polubią amatorzy słodko-kwaśno-gorzkich smaków. Czy jest w dżemie gin i tonic? W tej wersji ich nie ma, ale zawsze możecie ich użyć.


Przepis, z którego korzystałam, w oryginale miał w składzie oprócz agrestu właśnie gin i tonic. Postanowiłam przygotować zdrowszą i bezalkoholową wersję. Charakterystyczną gorycz, jaką ma tonic zastąpiłam goryczą grejpfruta, a aromat ginu zmiażdżonymi owocami jałowca. Taka mała zamiana wyszła na dobre, bo dżem wyszedł pyszny i wyjątkowy: słodko-kwaśno-gorzki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu
  • 250 g grejpfruta różowego (waga po obraniu ze skóry)
  • 5 - 7 sztuk owoców jałowca
  • sok z 1 cytryny
  • 500 g cukru*

WYKONANIE

  1. Agrest myjemy, obsuszamy i nożyczkami odcinamy ogonki i szypułki.
  2. Grejpfruta obieramy z grubej skóry, jeżeli nie chcemy za dużo goryczy w dżemie, obierzmy również albedo, czyli białą błonkę owocu. Obranego grejpfruta przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i miksujemy.  
  3. Owoce jałowca miażdżymy w moździerzu.
  4. Oczyszczony agrest, zmiksowany grejpfrut, zmiażdżony jałowiec, sok z cytryny i cukier przekładamy do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu gotujemy, tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencję. W trakcie gotowania pilnujemy i mieszamy dżem, aby nie przywarł do dna garnka. Pod koniec gotowania próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy.
  5. Mój dżem gotowałam dość długo, kilka godzin na bardzo małym ogniu.
  6. Ugotowany, jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, pasteryzujemy.

*Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych oraz od czasu gotowania dżemu. Zwykle im dłużej gotuję na wolnym ogniu dżemy, tym mniej dodaję cukru.

Zobacz również

Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

aronia-i-gruszka-przepis-na-domowy-dzem-aroniowy

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-imbirem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.