Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Agrestowy dżem "gin-tonic"- agrest, grejpfrut i jałowiec

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Domowe przetwory - dżem agrestowy z dodatkiem jałowca i soczystego grejpfruta. Wyjątkowe połączenie smaków agrestu, jałowca i grejpfruta tworzy niepowtarzalną kompozycję. Spróbuj tego oryginalnego dżemu i odkryj nowe doznania smakowe!

Dżem agrestowy z dodatkiem jałowca i soczystego grejpfruta to wyjątkowy przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-kwaśno-gorzkich smaków.

Może Was zaskoczyć, ale oryginalny przepis na ten dżem zawierał w składzie gin i tonic. Jednak postanowiłam wprowadzić zdrowszą i bezalkoholową wersję, zachowując jednocześnie jego niezwykły charakter.

Gorycz toniku zastąpiłam soczystym różowym grejpfrutem, który nadał dżemowi delikatną, świeżą nutę. Aby zaakcentować aromat ginu, użyłam zmiażdżonych owoców jałowca, dzięki czemu dżem zyskał wyjątkowy smak.

Efektem tych małych kuchennych eksperymentów jest pyszny, słodko-kwaśno-gorzki dżem agrestowy, który z pewnością zachwyci wasze podniebienia.

Agrestowy dżem "GIN - TONIC" - agrest, grejpfrut i jałowiec

Czy jesteście gotowi spróbować tego wyjątkowego dżemu? Przygotowanie jest proste, a smak niepowtarzalny. Zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Agrest myjemy, obsuszamy i nożyczkami odcinamy ogonki i szypułki.
  2. Grejpfruta obieramy z grubej skóry, jeżeli nie chcemy za dużo goryczy w dżemie, polecam obrać również albedo, czyli białą błonę owocu.
  3. Obranego grejpfruta przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i miksujemy.
  4. Owoce jałowca miażdżymy w moździerzu.
  5. Oczyszczony agrest, zmiksowany grejpfrut, zmiażdżony jałowiec, sok z cytryny i cukier przekładamy do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu gotujemy, tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
  6. W trakcie gotowania pilnujemy i mieszamy dżem, aby nie przywarł do dna garnka.
  7. Pod koniec gotowania próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy.
  8. Dżem gotowałam dość długo, kilka godzin na bardzo małym ogniu, dlatego jest bardzo gęsty i ciemny.
  9. Ugotowany, jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, pasteryzujemy.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych oraz od czasu gotowania dżemu. Zwykle im dłużej gotuję na wolnym ogniu dżemy, tym mniej dodaję cukru.

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Koktajl wiśnie, grejpfrut i natka marchewki

koktajl-wisnie-grejpfrut-i-natka-marchewki

Nalewka z agrestu z imbirem i wanilią. Domowa nalewka agrestowa

nalewka-z-agrestu-z-imbirem-i-wanilia-domowa-nalewka-agrestowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.