
Chrupiące ciasto filo, świeże borówki i aksamitny fioletowym krem – pyszny, prosty letni deser. Na dodatek bardzo praktyczny, ponieważ ciasto i krem możemy przygotować dzień wcześniej. Gotowy krem przechowujemy w lodówce, a upieczone koszyczki w suchym miejscu. Tuż przed podaniem wypełniamy kremem koszyczki i obkładamy borówkami. Jeżeli komuś za mało słodkości całość możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Wskazówki, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie we wpisie “Truskawki w cynamonowych koszyczka z ciasta filo…”
Składniki na 12 sztuk
KOSZYCZKI
300 g ciasta filo (1 opakowanie)
60 – 80 g stopionego masła
20 g cukru pudru
borówki , tyle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach
SYROP Z BORÓWEK
100 g borówek
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
KREM
300 g ricotta
300 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżki syropu z borówek
Wykonanie
SYROP z BORÓWEK
Do małego rondelka przekładamy wszystkie składniki na syrop. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 – 10 minut, aż uzyskamy syrop. Następnie studzimy i odcedzamy przez sitko.
KREM
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki oprócz syropu i ubijamy na krem. Pod koniec ubijania zabarwiamy syropem z borówek. Gotowy krem przechowujemy w przykrytej misce w lodówce.
KOSZYCZKI
Wyciągamy ciasto z opakowania i delikatnie rozwijamy na blacie. Kładziemy jeden arkusz np. na stolnicę i pędzelkiem smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy drugim arkuszem ciasta. Podobnie postępujemy z kolejnymi arkuszami ciasta, zlepiając masłem po 2 lub 3 płaty maksymalnie.
Wysmarowane i zlepione arkusze kroimy na 12 kwadratów. Kwadraty powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się w otworach foremki na muffiny i jeszcze wystawały na zewnątrz. Otwory foremki na muffiny smarujemy cienko masłem i wykładamy kwadratami z ciasta filo, tak aby utworzyć koszyczki i ponownie smarujemy pozostałym masłem po wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarnika około 15 minut, na zloty kolor. Upieczone wyjmujemy ostrożnie z foremek i studzimy na kratce.
Tuż przed podaniem deseru wypełniamy koszyczki kremem, obkładamy owocami, możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Smacznego!
Tak pięknie wygląda ten deser, aż szkoda jeść!
Trzeba jeść i to szybko, póki chrupiący 😉