Chrupiące grzanki z kremowym serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem. Świetny pomysł na szybką i przepyszną przekąskę, śniadanie lub kolację

Jak zrobić chrupiące grzanki z serem pleśniowym i figami?

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, świeżymi figami, szpinakiem i delikatnym akcentem miodu to prawdziwa uczta smaków. To nie tylko pyszna przekąska, ale również pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Grzanki możesz przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.

Dlaczego warto łączyć ser pleśniowy z figami?

Połączenie słodkich, soczystych fig z wyrazistym smakiem sera pleśniowego tworzy wyjątkowy balans smaków. Delikatna słodycz owoców doskonale łagodzi intensywny, pikantny charakter sera z niebieską pleśnią, a kremowa konsystencja sera idealnie współgra z miękkim wnętrzem fig. Miód podkreśla wykwintność całego dania, a chrupiące orzechy wzbogacają o przyjemną teksturę. Całość tworzy harmonijną, elegancką przekąskę, która zaskakuje prostotą i bogactwem smaków.


SKŁADNIKI

  • kromki pieczywa - chleb, bagietka lub ciabatta - około małych 12 kromek
  • 150 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią
  • 4 świeże figi
  • garść liści szpinaku
  • miód
  • orzechy włoskie
  • oliwa
  • ząbek czosnku

WYKONANIE

  1. Kromki pieczywa obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące.
  2. Możesz pieczywo podpiec w opiekaczu lub tosterze, wtedy oliwą skrop już opieczone grzanki.
  3. Czosnek przekrój na pół i natrzyj nim gorące grzanki
  4. Na grzanki nakładaj na przemian plasterki sera i świeżych fig, przełóż listkami szpinaku.
  5. Grzanki polej miodem i posyp orzechami.

PORADY I CIEKAWOSTKI

  • To danie przypomina tradycyjną włoską bruschetę, czyli grzanki z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. To świetny sposób na przeniesienie włoskich smaków na własny stół.
  • Grzanki możesz przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
  • Eksperymentuj z proporcjami i dodatkami. Niektórzy lubią bardziej intensywny smak sera, inni preferują większą ilość miodu. Dopasuj potrawę do swoich własnych upodobań smakowych.
  • Wybierz kremowy ser pleśniowy o intensywnym smaku, świetnie komponuje się z figami i miodem. Najlepsze będą sery pleśniowe typu Roquefort, Gorgonzola,, Stilton, Bleu d'Auvergne, Cambozola lub Danablu.
  • Legenda głosi, że ponad tysiąc lat temu w okolicach Roquefort we Francji pewien pasterz usiadł w jaskini, aby zjeść chleb z owczym serem. Zanim wziął pierwszy kęs owce się czegoś przestraszyły i uciekły. Pasterz pobiegł w poszukiwaniu stada, pozostawiając w jaskini swój posiłek. Kilka miesięcy później wrócił do jaskini i znalazł swój mało atrakcyjny ser, na którym utworzyła się gruba warstwa pleśni. Bardzo głodny pasterz zaryzykował i zjadł spleśniały ser, który okazał się naprawdę pyszny. Dlaczego pasterz się nie rozchorował? Ponieważ ser był zainfekowany kulturą pleśni penicillium roqueforti naturalnie występującą w tej jaskini, pleśni, która nie jest niebezpieczna dla ludzi.

Zobacz również

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

grzanki-z-ricotta-i-grzybami

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Komentarze

Kamila 2019-09-23 22:21:14

Uwielbiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:10

Też polubiłam, są pyszne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.