
Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Połączenie słodkich dojrzałych fig z intensywnym w smaku kremowym serem z niebieską pleśnią - dla fanów i fanatyków takiego sera - delicje.
Przy okazji dodatku sera z niebieską pleśnią, taka ciekawostka. Legenda głosi, że ponad tysiąc lat temu w okolicach Roquefort we Francji pewien pasterz usiadł w jaskini, aby zjeść chleb z owczym serem. Zanim wziął pierwszy kęs owce się czegoś przestraszyły i uciekły. Pasterz pobiegł w poszukiwaniu stada, pozostawiając w jaskini swój posiłek. Kilka miesięcy później wrócił do jaskini i znalazł swój mało atrakcyjny ser, na którym utworzyła się gruba warstwa pleśni. Bardzo głodny pasterz zaryzykował i zjadł spleśniały ser, który okazał się naprawdę pyszny. Dlaczego pasterz się nie rozchorował? Ponieważ ser był zainfekowany kulturą pleśni penicillium roqueforti naturalnie występującą w tej jaskini, pleśni, która nie jest niebezpieczna dla ludzi.
SKŁADNIKI
12 kromek pieczywa (bagietka, ciabatta)
150 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią (u mnie Castello Creamy Blue)
4 świeże figi
garść liści szpinaku
miód
orzechy włoskie
oliwa z oliwek
WYKONANIE
Kromki pieczywa obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące. Możemy pieczywo podpiec również w opiekaczu lub tosterze, wtedy już bez oliwy.
Na grzanki nakładamy na przemian plasterki sera i świeżych fig, przekładamy listkami szpinaku. Grzanki polewamy miodem i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Tagi
śniadaniekolacjaprzekąskaserfigimiódszpinakpieczywofigaorzechy włoskieser pleśniowyciabattagrzankibruschettaser z niebieską plesniąświeże figiZobacz również
Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

Pyszna zielona pasta z awokado i bobu

Bajgle z rukolą, figą, serem kozim, miodem i orzechami włoskimi

Kamila 2019-09-23 22:21:14
Uwielbiam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:10
Też polubiłam, są pyszne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.