
Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie!
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni. Pyszne, mięciutkie bajgle plus ulubione dodatki, to rewelacyjny pomysł na śniadanie w domu lub kanapkę do pracy. Jakie macie pomysły na dodatki do bajgla? Skomponujcie swoje ulubione kanapki. Do moich bajgli wrzuciłam ser, wędlinę, szpinak, rukolę, świeże figi… to akurat było w lodówce.

Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli.
Składniki
ZACZYN
5 g świeżych drożdży
100 g wody
100 g maki chlebowej typ 750
CIASTO
500 g maki chlebowej – typ 750
10 g drożdży
100 ml letniej wody
cały zaczyn z poprzedniego dnia
25 g miodu
200 g purée z pieczonej dyni*
1 łyżeczka soli
DO GOTOWANIA
4 l wody
2 łyżki cukru
DODATKOWO
1 jajko
pestki dyni
Wykonanie
ZACZYN
Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem. W misce mieszamy drożdże, mąkę i wodę, przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Zaczyn może stać 18 – 24 godziny.
CIASTO
Drożdże i miód rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy zaczyn i purée z pieczonej dyni. Dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 10 minut. Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy ja na 14 części (75 g – sztuka ) i z każdej robimy kulkę. W każdej kulce, na środku palcem drążymy dziurkę i kręcąc ciastem po blacie powiększamy otwór, aż powstanie “bułeczka z dziurką”. Drugi sposób polega na zrobieniu dziurki jednym palcem, a potem powiększanie jej już… dwoma palcami.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe bułki z dziurką układamy na oprószonym mąką papierze na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotowujemy 4 l wody z dodatkiem 2 łyżek cukru. Bajgle obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony, następnie przenosimy z powrotem na blachę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C, bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy pestkami dyni i pieczemy przez 25 – 30 minut, na złoty kolor.
Smacznego!
* Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 – 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Mąka chlebowa to znaczy żytnia?
Mąka chlebowa typ 750 to mąka pszenna, żytnia chlebowa to typ 720
Czy bajgle można ugotować, zamrozić i upiec po rozmrożeniu?
Nie wiem…