Kolorowe drożdżowe pieczywo. Chałka w ciapki z zieloną herbatą matcha i makiem

Chałka z dodatkiem zielonej herbaty matcha to w sumie przypadek. Plan był taki, żeby przygotować ciasto z dodatkiem kakao, wyszły by wtedy ciapki takie, jak u żyrafy. Jednak podczas przygotowań okazało się, że kakao … wyszło. Na szczęście była w domu zielona herbata matcha i wyszła… "Zielona żyrafa" ;-)


Bardzo lubię drożdżowe wypieki przygotowane na zaczynie poolish.
Co to jest zaczyn poolish? Dla przypomnienia, termin pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez...  polskich piekarzy.  Zaczyn ten to fermentowana przez 6  - 12 godzin mąka z wodą i drożdżami,  następnie dodawana do końcowego wyrabiania ciasta.  Taki długi czas fermentacji polepsza smak i strukturę wypieków.  

Matcha to klasyczna i niefermentowana zielona herbata, której liście zrywane są zawsze w pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona (konsystencja pudru), tradycyjnie służąca do rytualnego picia podczas japońskiej ceremonii chanoyu, oraz do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, ciasta biszkoptowego lub drożdżowego.

SKŁADNIKI

Zaczyn poolish

  • 100 g mleka
  • 100 g mąki typ 500
  • 3 g świeżych drożdży

Ciasto białe

  • 100 g zaczynu poolish
  • 110 g mleka
  • 3 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 200 g mąki typ 500
  • 30 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Ciasto zielone

  • 100 g zaczynu poolish
  • 120 g mleka
  • 3 g świeżych drożdży
  • 5 g herbaty matcha
  • 20 g cukru
  • 200 g mąki typ 500
  • 30 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • około 150 g niebieskiego maku

WYKONANIE

Zaczyn poolish

  1. Zaczyn najlepiej przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie.
  2. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy.
  3. Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej  przez 1 -2 godzin, następnie miskę z zaczynem przekładamy do lodówki.  
  4. W dniu pieczenia wystawiamy zaczyn na 30 minut z lodówki, a następnie dodajemy do ciasta.

Ciasto białe

  1. Mleko mieszamy ze 100 g zaczynu, dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i zagniatamy ciasto.
  2. Następnie kawałek po kawałku dodajemy miękkie masło i nadal wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne.
  3. Najlepiej ciasto wyrabiać w mikserze z hakiem, na najniższych obrotach.
  4. Formujemy ciasto w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około  1,5 godziny.

Ciasto zielone

  1. Postępujemy tak samo, jak w przypadku ciasta białego, z tą różnicą, że na początku mieszamy dokładnie mleko z herbatą matcha.

Chałka

  1. Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.  
  2. Z obu porcji formujemy po 8 wałków.
  3. Długość wałków zależy od wymiarów keksówki. Użyłam foremki o wymiarach 25 x 14 cm, więc moje wałki miały długość 25 cm.  
  4. Mak wysypujemy na płaski duży talerz.  
  5. Każdy wałek spryskujemy delikatnie wodą i obtaczamy w maku.
  6. W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy naprzemiennie zielone i białe wałki ciasta.
  7. Jajko roztrzepujemy widelcem i pierwszy raz smarujemy ciasto.  
  8. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 -  60 minut.
  9. Kiedy ciasto już wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  10. Chałkę ponownie smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy przez około 30 - 40 minut.

Zobacz również

Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli z jabłkiem i z rodzynkami

szwajcarskie-ciasto-trzech-kroli-z-jablkiem-i-z-rodzynkami

Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem

bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem

Bajgle z sezamem Jerozolimskie śniadanie

bajgle-z-sezamem-jerozolimskie-sniadanie

Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara

ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara

Komentarze

Biała 2020-01-31 20:11:53

Bardzo intrygujący przepis ,żyrafa będzie przebojem niedzielnych śniadań.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:47:34

"Zielona żyrafa" 😉 ... no i tak zostanie 🙂

Odpowiedz

Magdalena 2020-01-31 20:20:43

ależ cudowna!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:46:40

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Babownia 2020-02-03 22:13:21

jestem pod wrażeniem tego ciasta. Nie upiekę bo nie lubię zielonej herbaty, ale myślę, że się zainspiruje :) Zaciekawiło mnie bardzo!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-03 23:43:06

To może szpinak?

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-02-05 14:17:21

Jaka piękna ta "zebra", bardzo mnie zaciekawiłaś tym zaczynem - nigdy takie nie robiłam, chętnie wypróbuję. Przepis zapisałam, bo bardzo interesujący. Lubimy chałkę, lubimy zieloną herbatę - chałka w sam raz dla nas :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-05 21:56:39

Bardzo lubię wypieki na tym zaczynie, polecam!

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-02-05 15:21:19

To jest CUDNE! Po prostu cudne, choć początkowo myślałam, że to ciasto z wzorem piłki futbolowej. Podziwiam. W życiu by mi nie wyszło, gdybym to ja robiła wzory po przekrojeniu przypominałyby włosy Sheeka z siwizną :) Piękne!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-05 21:55:42

Ale to jest bardzo proste, a Shrek też byłby fajny 😉

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-02-05 18:24:02

Chałka wygląda świetnie, niesamowicie oryginalnie. Na pewni super smakuje :)
Pozdrawiam ciepło, Agness;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-05 21:54:24

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

MałgorzataKijowska|DayliCooking 2020-02-05 20:46:22

Ta chałka wygląda fantastycznie! Po prostu słodkie arcydzieło. Chętnie skubnęłabym kawałek, szkoda że nie da się przez monitor ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-05 21:53:55

dziękuję 🙂

Odpowiedz

Ania 2020-02-05 21:24:16

Pierwszy raz widzę takie ciasto i muszę przyznać że wygląda bardzo ciekawie :) kolorki super i w przekroju też inne :) ciekawa jestem smaku :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-05 21:51:10

Smakuje jak ... chałka z makiem z delikatną nutą herbaty 😉

Odpowiedz

Marzena 2020-02-06 10:42:13

Zjawiskowo się prezentuje. I dla oczu i dla smaku. Muszę koniecznie wypróbować. Ostatnio z matcha piekłam babkę i była pyszna☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-07 14:58:35

Nie każdy lubi herbatę matcha. Ponoć matchę się albo kocha, albo nienawidzi...ja lubię i często dodaję do wypieków i deserów.

Odpowiedz

Anna 2020-02-06 07:35:15

Pieczywo na poolish jest bardzo dobre. Matchę też lubię - właśnie piję latte z matchą.
Chałka ma energetyczny kolor - może przywoła wiosnę?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-07 15:01:36

O tak, mi również potrzeba wiosny... więcej matchy!!!

Odpowiedz

Wiola Korzeniowska 2020-02-06 08:51:30

Wygląda niesamowicie! Jak pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie, myślałam, że każdy rulonik jest obtaczany w kakao 😀 teraz wiem, że to mak!
Na pewno wypróbuję!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-07 15:00:20

W kakao też może być fajnie, może wypróbuję?

Odpowiedz

Paulina 2020-02-06 09:30:29

Miałaś świetny pomysł z tą herbatą dobrze, że my kobiety potrafimy być tak kreatywne ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-07 14:59:11

Brawo my !!! 🙂

Odpowiedz

Felicja 2020-02-06 10:56:04

Akurat niedawno kupiłam zieloną herbatę patcha i szukałam pomysłu co mogę z nią zrobić oprócz wypicia. A tak to wykorzystam do zrobienia takiej chałki. Rzadko piekę pieczywo, ale może w końcu się przekonam. najpierw zaczyn, potem reszta :D
Dzieci będą zachwycone "żyrafą" do jedzenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-07 14:54:03

Polecam 🙂 ... tak najpierw zaczyn 😉

Odpowiedz

Życie ze smakiem 2020-02-06 14:12:36

Bardzo ciekawy przepis :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-07 14:52:55

dziękuje 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.