Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado…

Kolacja we dwoje? Szpinakowa sałatka ze smażonymi krewetkami i z pysznym, kremowym sosem z awokado to idealne danie na taką kolację. Wszystkie składniki możemy przygotować wcześniej, a tuż przed kolacją zapalić świece, polać białe wino i usmażyć krewetki.  To bardzo smaczna i wykwintna sałatka, a jednocześnie bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki

AWOKADO SOS

1 awokado

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki  miodu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

SAŁATKA
300 g krewetek (bez głów)

100 g liści świeżego szpinaku baby

100 g pomidorków koktajlowych

1 małe mango

1 – 2 ząbki czosnku

1 – 2 łyżki oliwy

pęczek szczypiorku

Wykonanie

AWOKADO SOS

Miąższ awokado i pozostałe składniki na sos miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

SAŁATKA

Szpinak płuczemy i osuszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Mango obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cienkie plasterki. Szczypior siekamy.

Na dwóch talerzach rozkładamy liście szpinaku, pomidorki i plastry mango.

Krewetki obieramy z pancerzyków i w razie konieczności usuwamy jelito (czarna “nitka” wzdłuż części grzbietowej). Obieramy czosnek i kroimy go w bardzo cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i prażymy na nim bardzo krótko plasterki czosnku.  Zdejmujemy z patelni czosnek odkładamy na papierowy ręcznik. Na pozostałym tłuszczu smażymy krewetki  na średnim ogniu przez około 4 – 5 minut w połowie czasu je obracając . Doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na sałatkę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, prażonym czosnkiem i podajemy z sosem z awokado.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *