Do you remember the legendary paprykarz from Szczecin, the one from a can with a slice of pickled cucumber on top? This my childhood delicacy. Unforgettable a taste that, unfortunately, in currently available paprykarzach for sale I can not find out. I don't know what the problem is is it in the ingredients or in my psyche? So I started trying to make paprikash After trying a few recipes, I finally found my taste. Is it paprykarz my way, with baked cod, soy sauce, fish sauce, with vinegar balsamic and jasmine rice. Of course, you can use other rice, but homemade paprika is best for me it tastes great with jasmine rice.

What do I serve with homemade paprykarz Szczeciński? With bread and of course, only with pickled cucumber. For me, in this case, there are no substitutes. paprykarz i pickled cucumber is a perfect duo!

Ingredients

500 g of cod, skinless fillet

3 tablespoons of oil ( u me grape seed oil)

200 g jasmine rice

300 - 400 g canned skinless diced tomatoes or thick passata

200 g of tomato paste

300g carrots

200 g of onions

3 cloves of garlic

150 ml dry white wine

1 tablespoon balsamic vinegar or black rice vinegar

1 tablespoon of soy sauce

1 tablespoon of fish sauce

1 tablespoon of dried paprika

salt, pepper, sugar, harissa to taste

additional oil for jars if paprykarz is pasteurized

Execution

Cook the rice according to the instructions on the package, let it cool down.

Place the cod fillet on baking paper, remove it if necessary the remaining bones, sprinkle with oil (1 tablespoon). Bake in a preheated oven temperature of 180°C for 15-20 minutes. Baking time depends on the thickness of the fish. Baked let the fish cool down and chop it with a fork.

Peel the carrot and grate it on a coarse grater. Onions peel and cut into cubes. Peel the garlic, press it through a press or grate it on a grater. Heat 2 tablespoons of oil in a large, deep frying pan. We fry on start with the onion, as soon as it is slightly glazed, add the carrot, all the time we mix. After a few minutes, add dried paprika and garlic, mix and fry over low heat for another 2 minutes. We water white wine and cook until the liquid is reduced. Then add the tomatoes cans, tomato paste, mix and continue to fry on low heat. We add soy sauce, fish sauce, balsamic vinegar, salt, pepper, half a teaspoon of sugar and harissa to taste.

When the vegetable sauce is seasoned, add the cooked rice, thoroughly we mix. Season if necessary and add hot water. Finally, we add baked and shredded fish, mix and remove from the burner.

The paprika can be put into jars. Drizzle a little oil on top of each and twist jar and pasteurize. We store in the fridge.

Enjoy!

There are several ingredients in the recipe that are not available in every store. Jasmine rice, soy sauce, fish sauce, and black vinegar rice, harrisa can be ordered in online stores, e.g. w Cuisines of the World.

also check

Gravlax - marinated raw salmon with beetroot and wasabi

gravlax-marynowany-surowy-losos-z-buraczkami-i-wasabi

Thai fish curry with green asparagus

tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami

Green cheese paste with pumpkin seed oil

zielona-serowa-pasta-z-olejem-z-pestek-dyni

Bullinada - Catalan fish soup with garlic mayonnaise

bullinada-katalonska-zupa-rybna-zabielana-czosnkowym-majonezem

Comments

Malgo 2020-02-29 08:35:05

Mi też brakuje smaku „starego” paprykarzu. Muszę wypróbować Twój przepis. Robiłam z wędzonej ryby. Ale to nie było to …

Response

TajemniceSmaku 2020-02-29 23:58:27

Krótko pieczona ryba jest smaczniejsza i zdrowsza. Nie ma tyle aromatu i smaku co wędzona, dlatego doprawiłam m.in. sosem rybnym ... Najlepiej pod koniec gotowania ostrożnie doprawiać, próbować i szukać swojego smaku!

Response

Ania 2020-03-04 18:44:32

Nigdy jeszcze nie robiłam paprykarzu własnej roboty a ryby mam bardzo dużo. Z wielką chęcią zrobię i jak mi wyjdzie będę robić cały czas :) zdjęcie bardzo apetyczne aż zgłodniałam :)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:09:16

Aniu, jak masz dostęp do różnych ryb, polecam testować przepis, nie tylko z dorszem.

Response

Marzena 2020-03-05 11:31:18

Chętnie skorzystam z przepisu. Bo w prawdzie ja robię, ale mój jakiś bardziej skomplikowany jest☺️ Dziś koleżanka przyniosła swój, sle jeszcze nie próbowałam ☺️

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 17:24:40

W tym przepisie trochę kombinowałam z przyprawami, może się przez to wydawać też skomplikowany 😉 ale warto było!

Response

Papierowa Łowczyni 2020-03-04 12:50:00

Za dziecka uwielbiałam paprykarz. Swym wpisem przypomniałaś mi mój smak z dzieciństwa. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis, może okaże się, ze to ten sam smak ? :)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:12:26

Koniecznie daj znać, czy odnalazłaś swój smak z dzieciństwa 🙂

Response

Iwona Banach 2020-03-04 13:03:34

Paprykarzu (tego z puszki) nie lubię, ale o takim domowym słyszałam bardzo wiele dobrego i już od jakiegoś czasu się zastanawiam, czy nie spróbować, bo w sumie jest to pomysł nie do pogardzenia.. i ryba i warzywa i coś innego. Koleżanki namawiają, może tobie się dam skusić?

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:10:54

Skuś się 😉 proszę 🙂

Response

Kasia Franiszyn-Luciano 2020-03-04 13:48:57

Pamiętam paprykarz. Muszę zrobić Twój spesyfik,mniam!

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:10:07

Polecam, ten specyfik jest całkiem, całkiem 😉

Response

Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-03-04 18:50:12

Wiesz, z paprykarzami (i nie tylko) z naszego dzieciństwa to jest prosta sprawa: kiedyś były robione z prawdziwych produktów. Teraz to raczej jakieś resztki, wypełniacze i inne mało apetyczne rzeczy. Ja również ostatnio miałam dylemat paprykarzowy 😁 Kiedyś to były pyszne, teraz....szkoda słów i trzeba samemu robić.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:06:04

ufff, a już myślałam, że to kwestia moje psychiki 😉

Response

Justyna Borucka 2020-03-04 19:24:39

Przepis zapisany, będzie w weekend uskuteczniany :) Mój Mąż jest wielkim fanem paprykarza i od czasu do czasu kupuję mu taki ze sklepu ale to nie jest to, czego oczekuje.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:04:29

Wiadomo, domowy najlepszy!

Response

Anna 2020-03-04 20:06:12

U mnie zrobiony i już zjedzony!
Bardzo lubimy.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:03:55

To tak jak u mnie 😉 ...ale już planuje następną porcję 🙂

Response

xkarciiax by Karolina Goebel 2020-03-04 20:39:55

Przepis idealny dla mojego chłopaka, bo ja niestety z paprykarzem bardzo się nie lubię 😂

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:02:46

Pozdrowienia dla Chłopaka 😉

Response

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-04 21:52:43

Moje małe Comfort food. Uwielbiam paprykarz.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:01:49

O, tak Olu, trafnie to ujęłaś... małe comfort food 🙂

Response

AniaM. 2020-03-04 22:31:11

Wow, paprykarz szczeciński to i mój przysmak z dawnych lat... Szczególnie na wszelakich wyjazdach pod namiot. Z miłą chęcią , dzięki Twojemu przepisowi, przypomnę sobie ten smak.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:00:52

Paprykarz robię często, ale dopiero teraz udostępniłam przepis i jestem zaskoczona dla ilu osób jest to właśnie wspomnienie z dzieciństwa 🙂 ...dla mnie też oczywiście 😉

Response

Felicja 2020-03-05 11:29:02

Kocham paprykarza, to rzeczywiście taki smak dzieciństwa. Teraz wiele lat nie jadłam, bo unikam ryby z puszki, szczególnie dla dzieci. Teraz dzięki Tobie będę mogła zrobić sama :D

Response

TajemniceSmaku 2020-03-05 17:21:20

Taki domowy najlepszy, możesz zrobić z takiej ryby, którą lubisz... w puszcze to nie wiadomo co?

Response

Ewelina 2020-03-06 13:08:12

Domowy zawsze najlepszy zachowam przepis na przyszłość i zrobię sama

Response

add comment

Your email address will not be published.