Domowy paprykarz z pieczonym dorszem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem balsamicznym.

Pamiętacie legendarny paprykarz szczeciński, taki z puszki  z plasterkiem ogórka kiszonego na wierzchu? To przysmak mojego dzieciństwa. Niezapomniany smak, którego niestety w obecnie dostępnych paprykarzach w sprzedaży nie mogę się doszukać.  Nie wiem, w czym tkwi problem, czy w składnikach, czy w mojej psychice? Zaczęłam więc próbować robić paprykarz sama i po przetestowaniu kilku przepisów znalazłam w końcu swój smak. Nie jest to smak z dzieciństwa, ale bardzo mi przypadł do gustu. Jest to taki paprykarz po mojemu, z pieczonym dorszem,  sosem sojowym, sosem rybnym, z octem balsamicznym i jaśminowym ryżem. Oczywiście możecie użyć  z innego ryżu, ale mi domowy paprykarz najlepiej smakuje właśnie z ryżem jaśminowym.


SKŁADNIKI

  • 500 g dorsza, filet bez skóry
  • 3 łyżki oleju  ( u mnie olej pestek winogron)
  • 200 g jaśminowego ryżu lub innego
  • 300 - 400 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki lub gęstej passaty
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub czarnego octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka suszonej papryki
  • sól, pieprz, cukier, harrisa do smaku
  • dodatkowo olej do słoiczków jeżeli paprykarz pasteryzujemy

WYKONANIE

  1. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, studzimy.
  2. Filet z dorsza układamy na papierze do pieczenia, wyciągamy ewentualnie pozostałe ości, skrapiamy olejem (1 łyżka).
  3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez  15-20 minut.  Czas pieczenia zależy od grubości ryby.
  4. Upieczoną rybę studzimy i widelcem rozdrabniamy.
  5. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  7. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce.
  8. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
  9. Smażymy na początek cebulę, jak tylko lekko się zeszkli dodajemy marchewkę, cały czas mieszamy.
  10. Po kilku minutach dodajemy suszoną paprykę, czosnek, mieszamy  i smażymy na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty.
  11. Podlewamy białym winem i smażymy do zredukowania się płynu.
  12. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy dalej na wolnym ogniu.
  13. Dodajemy sos sojowy, sos rybny, octem balsamiczny, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i harrisę do smaku.
  14. Kiedy sos warzywny doprawimy, dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy i podlewamy gorącą wodą.
  15. Na koniec dodajemy upieczoną i rozdrobnioną rybę, mieszamy i zdejmujemy z palnika.
  16. Paprykarz możemy przełożyć do słoików. 
  17. Na wierzch każdego wlewamy odrobinę oleju, zakręcamy słoik i pasteryzujemy.
  18. Przechowujemy w lodówce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Z czym podaję domowy paprykarz szczeciński? Z chlebem i oczywiście, tylko i wyłącznie z ogórkiem kiszonym. Dla mnie w  tym przypadku nie ma zamienników. Paprykarz i ogórek kiszony to duet doskonały!
  • W przepisie pojawia się kilka składników, które nie są dostępne w każdym sklepie. Ryż jaśminowy, sos sojowym, sos rybny, czarny ocet ryżowy, harrisę możemy zamówić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Zobacz również

Gravlax - marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi

gravlax-marynowany-surowy-losos-z-buraczkami-i-wasabi

Tajskie curry z rybą i zielonymi szparagami

tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami

Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni

zielona-serowa-pasta-z-olejem-z-pestek-dyni

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Komentarze

Malgo 2020-02-29 08:35:05

Mi też brakuje smaku „starego” paprykarzu. Muszę wypróbować Twój przepis. Robiłam z wędzonej ryby. Ale to nie było to …

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-29 23:58:27

Krótko pieczona ryba jest smaczniejsza i zdrowsza. Nie ma tyle aromatu i smaku co wędzona, dlatego doprawiłam m.in. sosem rybnym ... Najlepiej pod koniec gotowania ostrożnie doprawiać, próbować i szukać swojego smaku!

Odpowiedz

Ania 2020-03-04 18:44:32

Nigdy jeszcze nie robiłam paprykarzu własnej roboty a ryby mam bardzo dużo. Z wielką chęcią zrobię i jak mi wyjdzie będę robić cały czas :) zdjęcie bardzo apetyczne aż zgłodniałam :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:09:16

Aniu, jak masz dostęp do różnych ryb, polecam testować przepis, nie tylko z dorszem.

Odpowiedz

Marzena 2020-03-05 11:31:18

Chętnie skorzystam z przepisu. Bo w prawdzie ja robię, ale mój jakiś bardziej skomplikowany jest☺️ Dziś koleżanka przyniosła swój, sle jeszcze nie próbowałam ☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 17:24:40

W tym przepisie trochę kombinowałam z przyprawami, może się przez to wydawać też skomplikowany 😉 ale warto było!

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-03-04 12:50:00

Za dziecka uwielbiałam paprykarz. Swym wpisem przypomniałaś mi mój smak z dzieciństwa. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis, może okaże się, ze to ten sam smak ? :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:12:26

Koniecznie daj znać, czy odnalazłaś swój smak z dzieciństwa 🙂

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-03-04 13:03:34

Paprykarzu (tego z puszki) nie lubię, ale o takim domowym słyszałam bardzo wiele dobrego i już od jakiegoś czasu się zastanawiam, czy nie spróbować, bo w sumie jest to pomysł nie do pogardzenia.. i ryba i warzywa i coś innego. Koleżanki namawiają, może tobie się dam skusić?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:10:54

Skuś się 😉 proszę 🙂

Odpowiedz

Kasia Franiszyn-Luciano 2020-03-04 13:48:57

Pamiętam paprykarz. Muszę zrobić Twój spesyfik,mniam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:10:07

Polecam, ten specyfik jest całkiem, całkiem 😉

Odpowiedz

Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-03-04 18:50:12

Wiesz, z paprykarzami (i nie tylko) z naszego dzieciństwa to jest prosta sprawa: kiedyś były robione z prawdziwych produktów. Teraz to raczej jakieś resztki, wypełniacze i inne mało apetyczne rzeczy. Ja również ostatnio miałam dylemat paprykarzowy 😁 Kiedyś to były pyszne, teraz....szkoda słów i trzeba samemu robić.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:06:04

ufff, a już myślałam, że to kwestia moje psychiki 😉

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-03-04 19:24:39

Przepis zapisany, będzie w weekend uskuteczniany :) Mój Mąż jest wielkim fanem paprykarza i od czasu do czasu kupuję mu taki ze sklepu ale to nie jest to, czego oczekuje.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:04:29

Wiadomo, domowy najlepszy!

Odpowiedz

Anna 2020-03-04 20:06:12

U mnie zrobiony i już zjedzony!
Bardzo lubimy.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:03:55

To tak jak u mnie 😉 ...ale już planuje następną porcję 🙂

Odpowiedz

xkarciiax by Karolina Goebel 2020-03-04 20:39:55

Przepis idealny dla mojego chłopaka, bo ja niestety z paprykarzem bardzo się nie lubię 😂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:02:46

Pozdrowienia dla Chłopaka 😉

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-04 21:52:43

Moje małe Comfort food. Uwielbiam paprykarz.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:01:49

O, tak Olu, trafnie to ujęłaś... małe comfort food 🙂

Odpowiedz

AniaM. 2020-03-04 22:31:11

Wow, paprykarz szczeciński to i mój przysmak z dawnych lat... Szczególnie na wszelakich wyjazdach pod namiot. Z miłą chęcią , dzięki Twojemu przepisowi, przypomnę sobie ten smak.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 00:00:52

Paprykarz robię często, ale dopiero teraz udostępniłam przepis i jestem zaskoczona dla ilu osób jest to właśnie wspomnienie z dzieciństwa 🙂 ...dla mnie też oczywiście 😉

Odpowiedz

Felicja 2020-03-05 11:29:02

Kocham paprykarza, to rzeczywiście taki smak dzieciństwa. Teraz wiele lat nie jadłam, bo unikam ryby z puszki, szczególnie dla dzieci. Teraz dzięki Tobie będę mogła zrobić sama :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-05 17:21:20

Taki domowy najlepszy, możesz zrobić z takiej ryby, którą lubisz... w puszcze to nie wiadomo co?

Odpowiedz

Ewelina 2020-03-06 13:08:12

Domowy zawsze najlepszy zachowam przepis na przyszłość i zrobię sama

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.