Pomarańczowe babeczki  z tego przepisu są wyjątkowe ponieważ przygotowane są z całych pomarańczy. Do tych babeczek najlepsze będą ekologiczne pomarańcze,  nie pryskane żadną chemią.

Z podanych proporcji upieczemy 12 dużych babeczek. Standardowe papierowe foremki do muffinek będą za małe, dlatego polecam zrobić foremki samemu. Instrukcję, jak zrobić samemu papilotki do muffinek znajdziecie pod tym linkiem - "jak zrobić papilotki do muffinek?".

Składniki

400 g pomarańczy

200 g cukru

350 g mąki typ 500

3 łyżeczki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

50 g gorzkiej czekolady 70% , grubo posiekanej

4 jaja

150 ml oleju

cukier puder


Wykonanie

Pomarańcze szorujemy, wyparzamy  i obsuszamy.  Kroimy w cienkie plastry i pozbywamy się pestek. Odkładamy 12 najładniejszych plasterków. Pozostałe pomarańcze zasypujemy cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu w rondelku z grubym dnem. Gotujemy około 10 minut, studzimy.

Przestudzone pomarańcze razem z syropem, jaja i olej miksujemy na jednolitą masę.

W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę . Wlewamy do suchych składników masę pomarańczową i delikatnie mieszamy.

Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami. Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po plasterku pomarańczy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz również

Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru

Zielony koktajl z jarmużem, pomarańczami, imbirem oraz nasionami konopi

zielony-koktajl-z-jarmuzem-pomaranczami-imbirem-oraz-nasionami-konopi

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem

czekoladowe-nalesniki-z-serkiem-waniliowym-i-bananami-z-rumem

Komentarze

Anna 2020-03-11 12:11:51

Początkowo nie zrozumiałam....babeczki z całymi pomarańczami - myślałam, że w nich są całe pomarańcze.
Do takich wypieków tylko pomarańcze bio.
Smacznego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:51:52

Tak, tylko pomarańcze bio! z "całymi" miałam na myśli, że i z miąższem i skórką...ale to już Aniu wiesz 😉

Odpowiedz

Marzena 2020-03-12 12:27:21

Córka teraz zjechała do domu to podrzucę jej pomysł. Bardzo apetyczne te babeczki☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:53:58

tak pomyślałam po Twojej uwadze, że może zmienię tytuł na "babeczki z pomarańczami ze skórką..."?

Odpowiedz

Ania 2020-03-11 20:18:12

Takiego przepisu na babeczki jeszcze nie widziałam :) ciekawie. Fajny deser na babska imprezkę :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:53:50

Na babską imprezkę idealne, chociaż u mnie to chłopcy większość zjedli 😉

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-03-11 14:05:22

Widzę, że te czerwone, one są pyszne, ciekawe jakby mi wyszły. Wygląda pysznie bo i połączenie wspaniałe i efekt naprawdę super!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:31:15

Babeczki można upiec z innymi pomarańczami, ale te czerwone i ładnie wyglądają i dobrze smakują 🙂

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-03-11 17:55:02

Bardzo ciekawy przepis i aż mnie intryguje jak smakują te babeczki, a to oznacza, że trzeba szybko je zrobić i samemu przekonać się na własnym podniebieniu ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:30:13

Tak, póki sezon i pomarańcze jeszcze smaczne 😉

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-03-11 17:58:57

Babeczki świetnie wyglądają z tymi całymi plastrami pomarańczy, na pewno pysznie też smakują :)))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:57:10

Babeczki są smaczne, a plasterek pomarańczy jest jak "wisienka na torcie" 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz

Aneta Krasińska 2020-03-11 20:11:40

Uwielbiam babeczki, choć ostatnio zapomniałam dodać cukru, bo mnie córka zagadała. Za karę będzie musiała pomóc mi upiec te z tego przepisu :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:55:10

Też mi się zdarzyło 🙂 😉 ...wybrnęłam, polałam babeczki słodkim lukrem!

Odpowiedz

AniaM. 2020-03-11 23:14:15

Jak słyszę hasło babeczki, to zaraz nadstawiam uszu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju. No a Twoje jeszcze z pomarańczami!!! Mniam. Zapisuję przepis na 100% zrobię.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:52:22

Cieszę się, że babeczki przypadły do gustu 😉 polecam szczególnie teraz kiedy jeszcze sezon na pomarańcze.

Odpowiedz

Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-03-12 00:13:03

Ależ piękne zdjęcia tu odnajduję, chłonąc najpierw oczami, zapragnęłam sięgnąć po te piękne babeczki, co za tym idzie, po przepis... brnę dalej, papilotki też sama pozaplatam :)
A tak nieco poważniej, zainspirowałaś mnie Aniu, dziękuję za pomysł.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:49:34

Dziękuję za tyle miłych słów 🙂 a papilotki bardzo polecam, te "kupne" często nie odklejają się od ciasta i wtedy dostaję... denerwuję się 😉

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-03-12 00:31:36

A nie przesiąkają goryczką białej błonki? Zaciekawił mnie ten przepis.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:47:24

Bardzo lubię goryczkę ze skórki pomarańczy, więc nie będę obiektywna...

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-03-12 14:59:11

Babeczki, babeczki fajne są :) pomarańczowy czas jeszcze trwa, wiec przepis na czasie :) chętnie wypróbuję, bo babeczki bardzo lubimy, czekoladę kochamy a pomarańcze zjadamy ze smakiem. Przepis zapisuję.

Odpowiedz

Felicja 2020-03-12 16:04:56

zachwyciłaś mnie tym przepisem na babeczki z pomarańczami. Jak zrobi się spokojniej, to chętnie zrobię. :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-16 00:05:45

Polecam są bardzo smaczne, pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.