
Pomarańczowe babeczki z tego przepisu są wyjątkowe ponieważ przygotowane są z całych pomarańczy. Do tych babeczek najlepsze będą ekologiczne pomarańcze, nie pryskane żadną chemią.
Z podanych proporcji upieczemy 12 dużych babeczek. Standardowe papierowe foremki do muffinek będą za małe, dlatego polecam zrobić foremki samemu. Instrukcję, jak zrobić samemu papilotki do muffinek znajdziecie pod tym linkiem – “jak zrobić papilotki do muffinek?”.
Składniki
400 g pomarańczy
200 g cukru
350 g mąki typ 500
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g gorzkiej czekolady 70% , grubo posiekanej
4 jaja
150 ml oleju
cukier puder

Wykonanie
Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i obsuszamy. Kroimy w cienkie plastry i pozbywamy się pestek. Odkładamy 12 najładniejszych plasterków. Pozostałe pomarańcze zasypujemy cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu w rondelku z grubym dnem. Gotujemy około 10 minut, studzimy.
Przestudzone pomarańcze razem z syropem, jaja i olej miksujemy na jednolitą masę.
W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę . Wlewamy do suchych składników masę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami. Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po plasterku pomarańczy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C. Pieczemy przez około 25 – 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Początkowo nie zrozumiałam….babeczki z całymi pomarańczami – myślałam, że w nich są całe pomarańcze.
Do takich wypieków tylko pomarańcze bio.
Smacznego!
Tak, tylko pomarańcze bio! z “całymi” miałam na myśli, że i z miąższem i skórką…ale to już Aniu wiesz 😉
Córka teraz zjechała do domu to podrzucę jej pomysł. Bardzo apetyczne te babeczki☺️
tak pomyślałam po Twojej uwadze, że może zmienię tytuł na “babeczki z pomarańczami ze skórką…”?
Takiego przepisu na babeczki jeszcze nie widziałam 🙂 ciekawie. Fajny deser na babska imprezkę 🙂
Na babską imprezkę idealne, chociaż u mnie to chłopcy większość zjedli 😉
Widzę, że te czerwone, one są pyszne, ciekawe jakby mi wyszły. Wygląda pysznie bo i połączenie wspaniałe i efekt naprawdę super!
Babeczki można upiec z innymi pomarańczami, ale te czerwone i ładnie wyglądają i dobrze smakują 🙂
Bardzo ciekawy przepis i aż mnie intryguje jak smakują te babeczki, a to oznacza, że trzeba szybko je zrobić i samemu przekonać się na własnym podniebieniu 😉
Tak, póki sezon i pomarańcze jeszcze smaczne 😉
Babeczki świetnie wyglądają z tymi całymi plastrami pomarańczy, na pewno pysznie też smakują :)))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Babeczki są smaczne, a plasterek pomarańczy jest jak “wisienka na torcie” 😉 Pozdrawiam
Uwielbiam babeczki, choć ostatnio zapomniałam dodać cukru, bo mnie córka zagadała. Za karę będzie musiała pomóc mi upiec te z tego przepisu 🙂
Też mi się zdarzyło 🙂 😉 …wybrnęłam, polałam babeczki słodkim lukrem!
Jak słyszę hasło babeczki, to zaraz nadstawiam uszu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju. No a Twoje jeszcze z pomarańczami!!! Mniam. Zapisuję przepis na 100% zrobię.
Cieszę się, że babeczki przypadły do gustu 😉 polecam szczególnie teraz kiedy jeszcze sezon na pomarańcze.
Ależ piękne zdjęcia tu odnajduję, chłonąc najpierw oczami, zapragnęłam sięgnąć po te piękne babeczki, co za tym idzie, po przepis… brnę dalej, papilotki też sama pozaplatam 🙂
A tak nieco poważniej, zainspirowałaś mnie Aniu, dziękuję za pomysł.
Dziękuję za tyle miłych słów 🙂 a papilotki bardzo polecam, te “kupne” często nie odklejają się od ciasta i wtedy dostaję… denerwuję się 😉
A nie przesiąkają goryczką białej błonki? Zaciekawił mnie ten przepis.
Bardzo lubię goryczkę ze skórki pomarańczy, więc nie będę obiektywna…
Babeczki, babeczki fajne są 🙂 pomarańczowy czas jeszcze trwa, wiec przepis na czasie 🙂 chętnie wypróbuję, bo babeczki bardzo lubimy, czekoladę kochamy a pomarańcze zjadamy ze smakiem. Przepis zapisuję.
zachwyciłaś mnie tym przepisem na babeczki z pomarańczami. Jak zrobi się spokojniej, to chętnie zrobię. 😀
Polecam są bardzo smaczne, pozdrawiam