
Pomarańczowe babeczki z tego przepisu są wyjątkowe ponieważ przygotowane są z całych pomarańczy. Do tych babeczek najlepsze będą ekologiczne pomarańcze, nie pryskane żadną chemią.
Z podanych proporcji upieczemy 12 dużych babeczek. Standardowe papierowe foremki do muffinek będą za małe, dlatego polecam zrobić foremki samemu. Instrukcję, jak zrobić samemu papilotki do muffinek znajdziecie pod tym linkiem - "jak zrobić papilotki do muffinek?".
Składniki
400 g pomarańczy
200 g cukru
350 g mąki typ 500
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g gorzkiej czekolady 70% , grubo posiekanej
4 jaja
150 ml oleju
cukier puder

Wykonanie
Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i obsuszamy. Kroimy w cienkie plastry i pozbywamy się pestek. Odkładamy 12 najładniejszych plasterków. Pozostałe pomarańcze zasypujemy cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu w rondelku z grubym dnem. Gotujemy około 10 minut, studzimy.
Przestudzone pomarańcze razem z syropem, jaja i olej miksujemy na jednolitą masę.
W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę . Wlewamy do suchych składników masę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami. Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po plasterku pomarańczy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Tagi
pomarańczeczekoladaczerwone pomarańczeekologiczne owocez pomarańczyciasto z pomarańczamipomarańczowe ciastomuffinki pomarańczowewypieki z całymi pomaranczamiekologiczne pomarańczeZobacz również
Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

Zielony koktajl z jarmużem, pomarańczami, imbirem oraz nasionami konopi

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem

Anna 2020-03-11 12:11:51
Początkowo nie zrozumiałam....babeczki z całymi pomarańczami - myślałam, że w nich są całe pomarańcze.
Do takich wypieków tylko pomarańcze bio.
Smacznego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-11 12:51:52
Tak, tylko pomarańcze bio! z "całymi" miałam na myśli, że i z miąższem i skórką...ale to już Aniu wiesz 😉
Odpowiedz
Marzena 2020-03-12 12:27:21
Córka teraz zjechała do domu to podrzucę jej pomysł. Bardzo apetyczne te babeczki☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-11 12:53:58
tak pomyślałam po Twojej uwadze, że może zmienię tytuł na "babeczki z pomarańczami ze skórką..."?
Odpowiedz
Ania 2020-03-11 20:18:12
Takiego przepisu na babeczki jeszcze nie widziałam :) ciekawie. Fajny deser na babska imprezkę :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-12 00:53:50
Na babską imprezkę idealne, chociaż u mnie to chłopcy większość zjedli 😉
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-03-11 14:05:22
Widzę, że te czerwone, one są pyszne, ciekawe jakby mi wyszły. Wygląda pysznie bo i połączenie wspaniałe i efekt naprawdę super!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-11 23:31:15
Babeczki można upiec z innymi pomarańczami, ale te czerwone i ładnie wyglądają i dobrze smakują 🙂
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni 2020-03-11 17:55:02
Bardzo ciekawy przepis i aż mnie intryguje jak smakują te babeczki, a to oznacza, że trzeba szybko je zrobić i samemu przekonać się na własnym podniebieniu ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-11 23:30:13
Tak, póki sezon i pomarańcze jeszcze smaczne 😉
Odpowiedz
Klimaty Agness 2020-03-11 17:58:57
Babeczki świetnie wyglądają z tymi całymi plastrami pomarańczy, na pewno pysznie też smakują :)))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-12 00:57:10
Babeczki są smaczne, a plasterek pomarańczy jest jak "wisienka na torcie" 😉 Pozdrawiam
Odpowiedz
Aneta Krasińska 2020-03-11 20:11:40
Uwielbiam babeczki, choć ostatnio zapomniałam dodać cukru, bo mnie córka zagadała. Za karę będzie musiała pomóc mi upiec te z tego przepisu :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-12 00:55:10
Też mi się zdarzyło 🙂 😉 ...wybrnęłam, polałam babeczki słodkim lukrem!
Odpowiedz
AniaM. 2020-03-11 23:14:15
Jak słyszę hasło babeczki, to zaraz nadstawiam uszu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju. No a Twoje jeszcze z pomarańczami!!! Mniam. Zapisuję przepis na 100% zrobię.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-12 00:52:22
Cieszę się, że babeczki przypadły do gustu 😉 polecam szczególnie teraz kiedy jeszcze sezon na pomarańcze.
Odpowiedz
Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-03-12 00:13:03
Ależ piękne zdjęcia tu odnajduję, chłonąc najpierw oczami, zapragnęłam sięgnąć po te piękne babeczki, co za tym idzie, po przepis... brnę dalej, papilotki też sama pozaplatam :)
A tak nieco poważniej, zainspirowałaś mnie Aniu, dziękuję za pomysł.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-12 00:49:34
Dziękuję za tyle miłych słów 🙂 a papilotki bardzo polecam, te "kupne" często nie odklejają się od ciasta i wtedy dostaję... denerwuję się 😉
Odpowiedz
Po prostu MAMA 2020-03-12 00:31:36
A nie przesiąkają goryczką białej błonki? Zaciekawił mnie ten przepis.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-12 00:47:24
Bardzo lubię goryczkę ze skórki pomarańczy, więc nie będę obiektywna...
Odpowiedz
Justyna Borucka 2020-03-12 14:59:11
Babeczki, babeczki fajne są :) pomarańczowy czas jeszcze trwa, wiec przepis na czasie :) chętnie wypróbuję, bo babeczki bardzo lubimy, czekoladę kochamy a pomarańcze zjadamy ze smakiem. Przepis zapisuję.
Odpowiedz
Felicja 2020-03-12 16:04:56
zachwyciłaś mnie tym przepisem na babeczki z pomarańczami. Jak zrobi się spokojniej, to chętnie zrobię. :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-16 00:05:45
Polecam są bardzo smaczne, pozdrawiam
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.