Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

Pomarańczowe babeczki  z tego przepisu są wyjątkowe ponieważ przygotowane są z całych pomarańczy. Do tych babeczek najlepsze będą ekologiczne pomarańcze,  nie pryskane żadną chemią.

Z podanych proporcji upieczemy 12 dużych babeczek. Standardowe papierowe foremki do muffinek będą za małe, dlatego polecam zrobić foremki samemu. Instrukcję, jak zrobić samemu papilotki do muffinek znajdziecie pod tym linkiem – “jak zrobić papilotki do muffinek?”.

Składniki

400 g pomarańczy

200 g cukru

350 g mąki typ 500

3 łyżeczki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

50 g gorzkiej czekolady 70% , grubo posiekanej

4 jaja

150 ml oleju

cukier puder

Wykonanie

Pomarańcze szorujemy, wyparzamy  i obsuszamy.  Kroimy w cienkie plastry i pozbywamy się pestek. Odkładamy 12 najładniejszych plasterków. Pozostałe pomarańcze zasypujemy cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu w rondelku z grubym dnem. Gotujemy około 10 minut, studzimy.

Przestudzone pomarańcze razem z syropem, jaja i olej miksujemy na jednolitą masę.

W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę . Wlewamy do suchych składników masę pomarańczową i delikatnie mieszamy.

Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami. Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po plasterku pomarańczy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C. Pieczemy przez około 25 – 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

23 thoughts on “Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

  1. Początkowo nie zrozumiałam….babeczki z całymi pomarańczami – myślałam, że w nich są całe pomarańcze.
    Do takich wypieków tylko pomarańcze bio.
    Smacznego!

  2. Bardzo ciekawy przepis i aż mnie intryguje jak smakują te babeczki, a to oznacza, że trzeba szybko je zrobić i samemu przekonać się na własnym podniebieniu 😉

  3. Jak słyszę hasło babeczki, to zaraz nadstawiam uszu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju. No a Twoje jeszcze z pomarańczami!!! Mniam. Zapisuję przepis na 100% zrobię.

  4. Ależ piękne zdjęcia tu odnajduję, chłonąc najpierw oczami, zapragnęłam sięgnąć po te piękne babeczki, co za tym idzie, po przepis… brnę dalej, papilotki też sama pozaplatam 🙂
    A tak nieco poważniej, zainspirowałaś mnie Aniu, dziękuję za pomysł.

  5. Babeczki, babeczki fajne są 🙂 pomarańczowy czas jeszcze trwa, wiec przepis na czasie 🙂 chętnie wypróbuję, bo babeczki bardzo lubimy, czekoladę kochamy a pomarańcze zjadamy ze smakiem. Przepis zapisuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *