Pampuszki, czyli drożdżowe ukraińskie bułeczki do barszczu. Pampuszki Mamuszki - śniadaniowe bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe, czyli pampuszki ... mamuszki.   Przepis pochodzi z książki Olii Hercules "Mamuszka" - Od Lwowa do Baku.  Ukraińskie pampuszki to bułeczki, które tradycyjnie podaje się do barszczu. Słowo "pampuszka" oznacza również piękną kobietę przy kości  ;-)

Gorące bułki od razu po upieczeniu smarujemy czosnkowym olejem. Biały czosnek w sezonie możemy częściowo zastąpić posiekanym świeżym czosnkiem niedźwiedzim.



SKŁADNIKI

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki
  • 6 g soli
  • 3 łyżki oleju
  • 10 g czosnku startego (w sezonie kilka listów świeży  czosnku niedźwiedziego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajo, rozkłócone do smarowania

WYKONANIE

  1. Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn.
  2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.
  3. Dodajemy 200 g mąki i lekko mieszamy.
  4. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
  5. Następnego dnia rano dosypujemy resztę mąki i sól.
  6. Wrabiamy ciasto, albo na stolnicy, albo w mikserze z hakiem do czasu, aż będzie odchodzić od palców lub ścianek miski.  
  7. Ciasto dzielimy na 8 porcji i z każdej formujemy bułkę. 
  8. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremce lub naczyniu żaroodpornym o średnicy około 24 cm.
  9. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłem miejsce na około 1,5 godziny, aż bułki podwoją objętość.
  10. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
  11. Wyrośnięte pampuszki smarujemy obficie rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 - 25 minut, aż powstanie lśniąca i złota skórka.
  12. Olej mieszamy z posiekanymi ziołami, czosnkiem i szczyptą soli.
  13. Upieczone pampuszki wyjmujemy z piekarnika i gorące smarujemy ziołowym olejem.

Zobacz również

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

ksiazka-bula-i-przyjaciele-ina-janine-johansen

Komentarze

Łukasz 2020-04-16 11:54:35

Zjadłbym kilka nawet i bez barszczu! :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-16 16:23:08

🙂 ... i tak to wyglądało u mnie... nie zdążyłam zrobić barszczu 😉

Odpowiedz

Marzena 2020-04-16 11:54:49

Wyglądają jak milion dolarów, wow!!! Przy najbliższej okazji robię 🤗 Już kiedyś takie jadłam na Ukrainie. I przypomniałaś mi ich smak. Mam ślinitok☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-16 16:21:44

Są przepyszne, tak szybko zjedliśmy, że nie zdążyłam zrobić barszczu 😉

Odpowiedz

Agu 2021-02-09 12:49:45

Upieczone! Bardzo dobre, takie puchate a skórka super wyszła. Dzięki za przepis!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-09 22:03:31

Teraz to i ja nabrałam na nie ochoty 😉 dawno nie robiłam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.