Domowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku i tymianku.

Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i wrzuciłam do środka chleba kilka smacznych dodatków. Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję i niepowtarzalny smak.
Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem i rano rozpocząć proces pieczenia.

Składniki
GRZYBY
30 g suszonych borowików Leśne skarby
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
łyżka lisków świeżego tymianku
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
CIABATTA
5 g świeżych drożdży
370 g wody
500 g mąki chlebowej typ 750
1 łyżka oliwy z oliwek
8 g soli
mąka do podsypania

WYKONANIE
GRZYBY
Grzyby zalewamy wodą do przykrycia i moczymy przez godzinę. Następnie całość gotujemy około 5 minut.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub ścieramy na tarce. Rozgrzewamy oliwę na patelni smażymy cebulę, czosnek i listki tymianku. Dodajemy odsączone z wody i posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
CIABATTA
Do miski wlewamy wodę, wkruszamy drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Jednym z celów autolizy jest nasycenie mąki wodą przed wyrabianiem ciasta.
Następnie dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać 5, a nawet 10 minut. Dolewamy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy do czasu, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Na koniec dodajemy mieszankę grzybową z patelni i już ręcznie wyrabiamy ciasto aż połączyło się z dodatkami. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Najlepiej ciasto przygotować wieczorem i odstawić do wyrastania i fermentacji na noc.
Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie wyrzucamy na stolnicę obficie podsypaną mąką. Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo delikatnie.
Łopatkami do ciasta lub nożem dzielimy ciasto na 2, 4 lub 6 porcji. Poporcjowane kawałki ciasta możemy lekko rozciągnąć, złożyć w kopertę, odwrócić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy również poporcjowane małe bochenki za pomocą łopatki odwrócić spodem do góry i od razu przenieść na blachę. Przykrywamy ściereczką i ostatni raz pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Na spodzie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą i nastawiamy piekarnik na 245°C. Blachę z ciabattą wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 – 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Mmm uwielbiam ciabattę, ale jeszcze w takim wydaniu nie jadłam, aż jestem ciekawa jej smaku. Z przyjemnością wypróbuję przepis, dziękuję :*
Polecam, chlebek smakuje wyjątkowo 🙂
Brzmi przepysznie i wygląda pięknie <3 Ciabattę jadłam z oliwkami, ale z grzybami to dla mnie kompletna nowość 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Ciabatta z oliwkami jest przepyszna, ale z borowikami i tymiankiem również smakuje wybornie 🙂
Już sobie skopiowałam przepis, gdyby nie to, że własnie upiekłam chleb, to zaraz bym zrobiła 🙂 Aż slinka cieknie i pachnie, a grzyby uwielbiam !
Jak już upieczesz, koniecznie daj znać, czy ciabatta z grzybami przypadła Ci do gustu.
I taka ciabate to bym teraz zjadla 🙂 narobilas mi nią wielkiej ochoty 🙂 musi być bardzo dobra
Bardzo dobra 🙂 … jutro robię powtórkę 😉
O widzisz, świetny przepis. Na pewno zrobię. Ciabate często jemy,. Czasem sama robię, ale bez takich dodatków. Muszę wypróbować.
Bardzo ciekawa jestem Twojej wersji ciabatty – “Ciabatty Italiamini”
Wygląda niesamowicie smakowicie 🙂 wspaniała propozycja. Pyszne dodatki – grzyby, cebula, czosnek i tymianek, ależ musi być aromatyczna 🙂 Przepis zapisałam, bo nie jestem w stanie się oprzeć takiej pychotce.
Z ziołami jadłam, ale jestem ciekawa jak smakuje z borowikami☺️ Bardziej grzyby podałabym jako dodatek. Podrzuć kawałek, bo smakowicie wygląda ☺️
Podrzucę 😉 podeślij adres 🙂
Dla amatorów grzybów to wyborna wersja ciabatty 🙂
Piekę ciabaty, ale kurcze! Nie pomyślałam, aby dodać do niej grzyby! 😍 wykorzystam Twój pomysł na pewno! Dzięki!
grzyby, suszone pomidory, oliwki… aby tylko nie przesadzić z ilością 🙂
Ojj zrobiłabym takie mojemu tacie ! Jak go odwiedzę to koniecznie, on kocha grzyby 😀 A ciabaty to nigdy sama w domu nie robiłam i dawno nie jadłam
Domowa ciabatta jest bardzo smaczna, polecam na początek poćwiczyć wypiekanie bez dodatków 🙂
Aniu,
ale ciekawostka. O takiej ciabattcie Włosi na pewno nie mają pojęcia!
Ciekawa jestem Ich reakcji.
Wypiek wygląda bardzo apetycznie.
Niektórzy z Neapolu byli pod wrażeniem 😉 … innych reakcji nie znam, ale truflową ciabattę jadłam we Włoszech, a to w sumie też grzyb 😉
Mam w domu piękne grzyby, które zbieraliśmy jesienią, więc może się skusimy i zrobimy 🙂
Skuście się 😉
Bardzo chętnie zrobię, tylko w wersji bez grzybów. Mam tylko problem ostatnio, bo żadnej chlebowej mąki w sklepach nie mogę kupić. A do Selgrossa tylko po mąkę jechać nie będę.
Najwyżej zapiszę sobie przepis na przyszłość i zrobię przy najbliższej okazji. 😀
Z chlebową mąką zrobił się ostatnio jakiś problem…zanim dotarłam do selgrosa, musiałam domawiać przez internet ….
świetny przepis ostatnio dużo piekę i gotuję to się przyda
🙂
Bardzo oryginalny smak!