Kuskus jest to najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu kasza. Nie jest to w sumie kasza, ale raczej makaron, przygotowany z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Suszony kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 - 15 minutach (zależy od rodzaju kaszy) mamy gotowe danie.

Kuskus z warzywami możemy przygotować bez kaczki, wtedy otrzymamy szybką wegetariańską sałatkę. Jednak dodatek smażonej piersi z kaczki, szczególnie takiej ciepłej, bardzo podnosi walory smakowe sałatki.  Dlatego polecam sałatkę przygotować wcześniej, a pierś z kaczki usmażyć tuż przed serwowaniem dania.

SKŁADNIKI

100 g kaszki kuskus

150 ml wody

pierś z kaczki

1 łyżka przyprawy warzywnej  - u mnie Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw (sól , suszone warzywa, cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper)

200 g czerwonej kapusty

1 marchewka

pęczek rzodkiewki

garść natki zielonej pietruszki

mała puszka kukurydzy

SOS SAŁATKOWY

4 łyżeczki przyprawy do sałatek - u mnie Vegeta Natur do sałatek i dipów (sól, cukier, czarny pieprz, suszone warzywa, czosnek, bazylia, koperek , natka pietruszki , imbir)

4 łyżki oliwy z oliwek

2 -3  łyżeczki octu winnego

2 łyżki wody


WYKONANIE

Skórę piersi z kaczki nacinamy , posypujemy przyprawą i dokładnie wcieramy w mięso. Odstawiamy na godzinę (najlepiej na noc) do lodówki.

Do miski wsypujemy kuskus i zalewamy  gorącą wodą około 0,5 - 1 cm nad poziom kaszy (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 5 - 10 minut, następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy.

Sos sałatkowy - przyprawę do sałatek mieszamy z oliwą z oliwek, octem i wodą.

Czerwoną kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy na cienkie słupki (julienne) lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki, natkę pietruszki siekamy.  Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i zalewamy sosem sałatkowym, dokładnie mieszamy.

Do przestudzonej kaszy dodajemy przyprawione warzywa, delikatnie mieszamy i wykładamy na półmisek.

Kaczkę wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Następnie kładziemy na zimnej patelni od strony skóry i włączamy palnik. Smażymy na wolnym ogniu około 8 - 10 minut, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a skóra lekko zrumieni. Możemy wytapiającym się tłuszczem polewać kaczkę z góry. Następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 8 - 10 minut. Czas smażenia uzależniony jest od wielkości porcji mięsa. Pierś zdejmujemy z patelni na deskę i pozostawiamy by odpoczęła 7 - 8 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie ostrym nożem kroimy je na porcje i układamy na sałatce.

 Smacznego!

Zobacz również

Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią - sałatka lub danie obiadowe

pomaranczowy-kuskus-z-marchewka-i-bazylia-salatka-lub-danie-obiadowe

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

koper-wloski-krewetki-i-pomarancze-prosta-i-wykwintna-salatka

Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella ... smaczna i szybka sałatka

figi-jezyny-kindziuk-mozzarella-smaczna-i-szybka-salatka

Sałatka w klimacie orientu - kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta

salatka-w-klimacie-orientu-kuskus-owoce-granatu-kmin-rzymski-kolendra-mieta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.