
Kuskus jest to najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu kasza. Nie jest to w sumie kasza, ale raczej makaron, przygotowany z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Suszony kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 - 15 minutach (zależy od rodzaju kaszy) mamy gotowe danie.
Kuskus z warzywami możemy przygotować bez kaczki, wtedy otrzymamy szybką wegetariańską sałatkę. Jednak dodatek smażonej piersi z kaczki, szczególnie takiej ciepłej, bardzo podnosi walory smakowe sałatki. Dlatego polecam sałatkę przygotować wcześniej, a pierś z kaczki usmażyć tuż przed serwowaniem dania.
Składniki
100 g kaszki kuskus
150 ml wody
pierś z kaczki
1 łyżka przyprawy warzywnej - u mnie Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw (sól , suszone warzywa, cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper)
200 g czerwonej kapusty
1 marchewka
pęczek rzodkiewki
garść natki zielonej pietruszki
mała puszka kukurydzy
SOS SAŁATKOWY
4 łyżeczki przyprawy do sałatek - u mnie Vegeta Natur do sałatek i dipów (sól, cukier, czarny pieprz, suszone warzywa, czosnek, bazylia, koperek , natka pietruszki , imbir)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 -3 łyżeczki octu winnego
2 łyżki wody

Wykonanie
Skórę piersi z kaczki nacinamy , posypujemy przyprawą i dokładnie wcieramy w mięso. Odstawiamy na godzinę (najlepiej na noc) do lodówki.
Do miski wsypujemy kuskus i zalewamy gorącą wodą około 0,5 - 1 cm nad poziom kaszy (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 5 - 10 minut, następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy.
Sos sałatkowy - przyprawę do sałatek mieszamy z oliwą z oliwek, octem i wodą.
Czerwoną kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy na cienkie słupki (julienne) lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki, natkę pietruszki siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i zalewamy sosem sałatkowym, dokładnie mieszamy.
Do przestudzonej kaszy dodajemy przyprawione warzywa, delikatnie mieszamy i wykładamy na półmisek.
Kaczkę wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Następnie kładziemy na zimnej patelni od strony skóry i włączamy palnik. Smażymy na wolnym ogniu około 8 - 10 minut, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a skóra lekko zrumieni. Możemy wytapiającym się tłuszczem polewać kaczkę z góry. Następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 8 - 10 minut. Czas smażenia uzależniony jest od wielkości porcji mięsa. Pierś zdejmujemy z patelni na deskę i pozostawiamy by odpoczęła 7 - 8 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie ostrym nożem kroimy je na porcje i układamy na sałatce.
Smacznego!
Tagi
sałatkakapusta czerwonarzodkiewkikuskusszybka sałatkakasza kuskussałatka z kuskuskaczkapierś z kaczkikacza pierśmięso z kaczkivegeta naturkukurydzaZobacz również
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią - sałatka lub danie obiadowe

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella ... smaczna i szybka sałatka

Sałatka w klimacie orientu - kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.