
Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów. Polecam pomidory pelati, mają bogaty smak, są obrane ze skórki i w całości zanurzone w passacie.
Czy wiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza, że są to po prostu obrane pomidory.
Węzełki (supełki) to nic innego, jak małe drożdżowe bułeczki. A dlaczego węzełki? Bo każdą porcję ciasta przed pieczeniem zawiązujemy jak węzełek 😉
Składniki
WĘZEŁKI
400 g mąki – u mnie typ 00, jak do pizzy
15 g świeżych drożdży
280 ml mlek 3,2 % tłuszczu
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczka soli
30 ml oliwy z oliwek
ZIOŁOWE MASŁO
100 g masła
1 – 2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki przyprawy ziołowej – u mnie Vegeta Natur do sałatek i dipów (sól, cukier, czarny pieprz, suszone warzywa, czosnek, bazylia, koperek, natka pietruszki , imbir)
SOS MARINARA
400 g pomidorów pelati w puszce
1 średniej wielkości czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
papryka chili w proszku do smaku
sól, pieprz

Wykonanie
MASŁO ZIOŁOWE
Roztapiamy masło, dodajemy przyprawy, starty czosnek i posiekana natkę pietruszki, mieszamy.
WĘZEŁKI
Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier puder, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Jednym z celów autolizy jest nasycenie mąki wodą przed wyrabianiem ciasta.
Następnie dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie lub w mikserze z hakiem. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), Dolewamy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy do czasu, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 20 części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek , następnie zawiązujemy go w węzełek, a końcówki zawijamy do środka. Węzełki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Węzełki tuż przed pieczeniem smarujemy połową porcji ziołowego masła. Pieczemy około 25 minut, aż będą złociste. Jeszcze gorące smarujemy pozostałym ziołowym masłem. Podajemy na ciepło lub zimno z pomidorowym sosem marinara.
SOS MARINARA
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwile smażymy. Podlewamy winem i po około 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie wylewamy pomidory z puszki i miażdżymy je, najlepiej drewnianą łyżką. Smażymy na średnim ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Sos możemy serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Smacznego!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Wyglądają przepysznie 😀
Dziękuję 🙂 Węzełki są bardzo pyszne, szczególnie podane z sosem marinara 🙂