Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem. Domowy chleb na zakwasie i marynowana papryka jalapeno
Zaproszenie do sierpniowej piekarni Amber - chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
"Nasza Piekarnia zaprasza na sierpniowy pyszny chleb! Porzućcie stereotypy – co?! piec w taki upał?! W tropikach bowiem piecze się i smaży cały czas i nikt nie narzeka na temperaturę. Po prostu cieszmy się wspólnym wypiekaniem i dobrym smakiem. Chleb to najlepsze jedzenie niezależnie od okoliczności. Niech nam się upiecze!". Tak Ania zachęca nas do wspólnego wypiekania. Porzuciłam więc stereotypy i wybrałam jeden z najgorętszych dni sierpnia. Na moim termometrze, w cieniu na tarasie temperatura wynosiła 35°C. Jest więc wyzwanie, ale kiedy dbamy o swój zakwas i traktujemy go czule, ten potrafi się odwdzięczyć, nawet w tak trudnych warunkach.
Kolejnym utrudnieniem okazało się zdobycie marynowanego jalapeño, udało mi się jednak kupić świeże, więc je zamarynowałam.
Przygotowanie chleba na zakwasie wymaga dobrego planowania i dostosowania całego procesu tworzenia do swojego rytmu dnia. Dla przykładu podam grafik według którego ja zwykle przygotowuję chleb:
07:00 - mieszanie aktywnego zakwasu z mąką i wodą
17:00 - autoliza
17:30 - wyrabianie ciasta
18:00 - składanie
18:30 - składanie
19:00 - składanie
19:30 - składanie
20:00 - odpoczynek na desce
20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce
07:00 - 12:00 - pieczenie
SKŁADNIKI
CHLEB
50 g aktywny zakwas, u mnie pszenny
360 g woda
280 g mąka chlebowa pszenna typ 750
200 g mąka uniwersalna pszenna typ 500
20 g mąka pszenna pełnoziarnista
9 g drobnej soli morskiej
50 g marynowanej papryki jalapeño, pokrojonej w kostkę
100 g sera cheddar, pokrojonego w kostkę
10 - 15 g posiekanego szczypiorku
MARYNOWANA PAPRYKA JALAPENO
WYKONANIE
MARYNOWANA PAPRYKA JALAPENO
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski lub w krążki, przekładamy do słoika. W garnku zagotowujemy pozostałe składniki i gorącą marynatą zalewamy papryczki, od razu zakręcamy i odstawiamy. W tym przepisie do chleba dodałam paprykę, która marynowała się w słoiku dobę.
CHLEB
W misce mieszamy starter zakwasu z wodą, dodajemy mąki, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na około 30 - 45 minut.
Następnie dodajemy sól, dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 godziny. W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy/cztery razy w odstępie około 30 minut.
Jak składać chleb? Polecam film instruktażowy Kathariny Arrigoni
30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i pozostawiamy tak na około godzinę. Następnie delikatnie rozciągamy ciasto i posypujemy po wierzchu serem, jalapeno i szczypiorkiem. Składamy ciasto w kopertę i formujemy bochenek. Bochenek przekładamy do obsypanego mąką koszyka (lub np. miski wyłożonej lnianym płótnem i również obsypanej mąką). Koszyk przykrywamy np. lnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
Następnego ranka rozgrzewamy piekarnik do 240°C. Kiedy piekarnik jest już nagrzany dopiero wówczas wyjmujemy cisto z lodówki i przekładamy do zimnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia. Garnek przykrywamy i pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 240°C, następnie obniżamy temperaturę do 220°C i pieczemy 25 minut dalej pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 - 20 minut lub do momentu, aż bochenek nabierze złotego koloru, a gdy w niego popukamy wyda głuchy dźwięk. Upieczony chleb wyjmujemy z gara, studzimy na kratce.
Smacznego!
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare gary
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem pochodzi ze strony Zesty South Indian Kitchen
Anna 2020-08-24 20:33:57
Aniu, mieszkałam trochę w naprawdę ciepłych krajach i zapewniam Cię, że wszyscy normalnie gotują, pieką i pracują w 40 i więcej stopniach! Tylko u nas słyszę wciąż narzekania - ojej, kto by stał w kuchni przy 30 stopniach! Ha ha!
W każdym razie chleb upieczony i udany. I nawet zamarynowałaś paprykę. U mnie chipotle czekało w puszce na dobry czas.
Dziękuję , że do nas dołączyłaś .
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-24 23:52:32
Aniu, czasami wysoka temperatura (w naszych warunkach klimatycznych) nie tyle odstrasza od pieczenia, co powoduje, że nie mamy apetytu i ochoty na pieczywo. Wolimy warzywa, owoce, chłodniki... jednak u mnie w domu chleb musi być, więc mimo warunków piekę 😉 Czekam na Twoje kolejne wyzwanie 🙂
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2020-08-24 20:42:47
Cudny bochen! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-24 23:45:43
Dziekuję 🙂
Odpowiedz
Gucio 2020-08-24 21:37:06
Wspaniałe upieczony bochen z ładnymi nacięciami i smakowitymi dziurkami w miękiszu. Dziękuję za wspólne pieczenie i filmik instruktażowy.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-24 23:45:16
Dziękuję i czekam na kolejne wspólne wypiekanie 🙂
Odpowiedz
Kamila 2020-08-24 22:19:33
Charakterny bochen z własną marynowaną papryczką, mniam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-24 23:44:11
oj, bardzo charakterny 😉
Odpowiedz
Marzena 2020-08-24 23:30:34
Oo, nawet papryczkę sama zamarynowałaś🙂 Cudnie Ci się upiekł. Zresztą jak wszystkie Twoje chlebki🙂 Miło była razem spotkać się przy wypiekaniu🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-24 23:43:49
Dziękuję i czekam na kolejne wirtualne spotkanie przy piecu 😉
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2020-08-25 11:23:15
Piękny chleb :) Bardzo się udał :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas :) M
Odpowiedz
Dorota 2020-08-25 16:16:56
Wysoka temp. nie przeszkodziła i mnie, było pysznie i ostro. Twój chleb wypiekła się znakomicie i tu musze przyznac Ci rację że planowanie przy pieczeniu chleba to podstawa.
Odpowiedz
Badylarka 2020-08-26 11:44:13
Warto było upiec ten chleb :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)
Dziękuję za wspólny czas :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-26 12:44:57
Warto, chleb jest wyjątkowo charakterny 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.