Ukryj menu

Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami. Mascarpone z herbatnikami, morele i wiśnie w syropie - szybki, pyszny i łatwy deser

Jaki deser przygotować z mascarpone, morelami i wiśniami?

Ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta. W sezonie letnim w mojej kuchni często królują szybkie i nieskomplikowane desery według jego pomysłów. Z uwagi na dostępność składników, tym razem przepis przeszedł niewielką modyfikację. Do oryginalnej wersji z herbatnikami i morelami dodałam wiśnie, które idealnie przełamują słodycz kremu i wprowadzają owocową świeżość.

Jak powstał ten deser z mascarpone i owocami?

Gdy pojawiła się u mnie Hanka, zarządziła: „Ciocia, zróbmy nowy deser!”. Jej wizyty to dla mnie motywacja do kuchennych eksperymentów, a dla niej nauka kulinarnej sztuki. Razem sprawdziłyśmy, co mamy w lodówce i szafkach, przewertowałyśmy kilka książek kulinarnych i stworzyłyśmy ten prosty, a zarazem wyjątkowo smaczny deser, który z czystym sercem polecamy każdemu, bez względu na okazję.

Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

SKŁADNIKI na 2 porcje

WYKONANIE

  1. Wiśnie wydryluj, podgrzej w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem.
  2. Podgrzewaj krótko, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop.
  3. Herbatniki pokrusz na kawałki różnej wielkości i wymieszaj z płatkami migdałów.
  4. Schłodzoną śmietanę ubij, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna.
  5. Dodaj mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami.
  6. Delikatnie wymieszaj, tak by się wszystko połączyło.
  7. Morele natnij i wydryluj z pestek.
  8. Na każdym talerzu ułóż połówki moreli, porcję herbatnikowego kremu i polej wiśniami w syropie.
Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czym zastąpić świeże morele w deserze z mascarpone?

Jeśli nie masz świeżych moreli, możesz użyć brzoskwiń, nektarynek albo moreli z puszki (dobrze odsączonych). W chłodniejszych miesiącach świetnie sprawdzą się również pieczone jabłka lub gruszki, które nadadzą deserowi cieplejszy, jesienny charakter.

Jak przygotować wiśnie do deseru, jeśli nie masz świeżych?

Zamiast świeżych wiśni możesz użyć mrożonych lub wiśni z kompotu, wówczas zrezygnuj z dodatku miodu, jeśli syrop jest już słodki. Inne owoce, które dobrze komponują się z kremem mascarpone, to śliwki, maliny, jagody czy czereśnie.

Czy można przygotować ten deser wcześniej?

Tak, krem mascarpone z herbatnikami i migdałami możesz przygotować kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce. Morele oraz wiśnie najlepiej przygotować tuż przed podaniem, żeby zachowały świeżość i konsystencję. Cały deser można też złożyć warstwowo w pucharkach.

Co dodać do kremu mascarpone, by był jeszcze bardziej aromatyczny?

Zamiast ekstraktu waniliowego możesz dodać odrobinę cynamonu, skórki z cytryny lub pomarańczy. jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci sprawdzi się też kilka kropli likieru migdałowego lub waniliowego.

Zobacz również

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

domowe-lody-z-truskawek-i-mango-z-mascarpone

Kotlety z polędwiczek z indyka. Karmelizowane morele

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem

Komentarze

CookUp 2020-08-29 22:07:13

Nie ma chyba lepszych jurorów kulinarnych niż maluchy, bo jeśli im smakuje, to znaczy, że udało się zrobić coś naprawdę smacznego. Deser wygląda pysznie - zresztą jak wszystkie Twoje dania! :) Gorąco pozdrawiamy też Hanię i mamy nadzieję, że szybko znajdzie nowe inspiracje!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 01:57:36

To prawda, Hania to najlepszy juror i w dodatku bardzo krytyczny 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Sałatka z pomidorów, brzoskwiń i burraty z sosem sojowo . imbirowym


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.