Dyniowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garze. Chleb w kształcie i smaku dyni z lekką nutą cynamonu.

Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas, szczególnie w jesienne ponure dni w dobry nastrój.

Dyniowy chleb na zakwasie, to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się i w Waszych domach.


Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.

Dyniowy chleb

Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb:

07:00 - mieszanie zakwasu

17:00 - fermentoliza

17:30  - wyrabianie ciasta

18:00 - składanie

18:30 - składanie

19:00 - składanie

19:30 - składanie

20:00  - odpoczynek na desce

20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce

07:00 - 12:00 - pieczenie

Dyniowy chleb w kształcie dyni

SKŁADNIKI na 1 bochenek

LEVAIN (Zaczyn)

  • 15 g zakwasu
  • 70 g wody
  • 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750

CHLEB

  • cały zaczyn
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 150 - 200 g wody *
  • 250 g puree z dyni ** (u mnie dynia Nelson)
  • 8 g soli
  • 1/2 laski cynamonu
>WYKONANIE

LEVAIN (zaczyn)

  1. 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn.
  2. Przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

CIASTO

  1. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli.
  2. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na godzinę.
  3. Pod koniec fermentolizy posypujemy ciasto solą i wyrabiamy około 2 -3 minuty w mikserze z hakiem lub około 5 minut ręcznie. 
  4. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około  2,5 godziny.
  5. W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy/cztery  razy w odstępie 30 minut. Jak składać ciasto na chleb? SKŁADANIE CIASTA  – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka.  Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy  3 – 4 razy ze wszystkich stron.
  6. 30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuwamy ciasto na stolicę oprószoną mąką i pozostawiamy tak na godzinę, bez przykrycia. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek.
  7. Koszyk rozrostowy lub miskę wykładamy lnianą ściereczką lub tak, jak ja jednorazowym włókninowym czepkiem piekarniczym. 
  8. Wnętrze koszyka oprószamy mąką i układamy w nim 4 sznurki, tak, jak na zdjęciu. Najlepiej wykorzystać do tego sznurek wędliniarski bawełniany. Chwilowo miałam w domu tylko lniany, ale zdecydowanie bardziej polecam bawełniany.
  9. Bochenek przekładamy do koszyka i związujemy sznurki.
  10. Koszyk przykrywamy lnianą ściereczką lub jednorazowym czepkiem kąpielowym i wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
  11. Przed pieczeniem żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku 45 - 60 minut w temperaturze 250°C. 
  12. Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy  np. żyletką, a środek wbijamy laskę cynamonu.
  13. Przekładamy do mocno rozgrzanego garnka i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C z przykrywką.  Pamiętajmy cały czas o ochronnych rękawicach!
  14. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut.
  15. Upieczony chleb studzimy na kratce.
  16. Po przestudzeniu rozwiązujemy sznurki i mamy dyniowy chleb w kształcie dyni.

* ilość wody zależy od gęstości dyniowego puree

** Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut  lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.

Zobacz również

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy

dyniowy-chleb-na-zakwasie-z-dodatkiem-sepii-z-matwy

Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem

Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi

chleb-na-zakwasie-z-ciemnym-piwem-miodem-i-orzechami-wloskimi

Komentarze

margot 2020-10-05 05:41:53

Wow, jaki piękny i opis ,że czapki z głów

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-10-07 22:26:46

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.