Domowy sos Teriyaki z sosem sojowym, miodem, czosnkiem i imbirem
Słono słodki sos teriyaki to jeden z moich ulubionych sosów uniwersalnych. Jest to doskonała azjatycka przyprawa i marynata. Wyjątkowy smak sosu wspaniale spaja azjatyckie dania z mięs, ryb, owoców morza, tofu lub warzyw.
Przepis na domowy sos teriyaki dostałam od Luizy Trisno, szefowej kuchni znanej z reinterpretacji kuchni azjatyckiej.
Ten sos jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, smaczny, najlepszy!
SKŁADNIKI
- 200 ml sosu sojowego jasnego
- 200 g miodu wielokwiatowego
- 20 g czosnku
- 30 g świeżego imbiru
- 100 ml octu ryżowego
- 50 ml mirinu * (ew. sake lub wódki)
WYKONANIE
- Czosnku i imbiru nie obieramy.
- Ząbki czosnku miażdżymy płaską stroną noża, imbir siekam lub ścieram na tarce o grubych oczkach.
- W rondelku łączymy wszystkie składniki: czosnek, imbir, sos sojowy, miód, ocet ryżowy i mirin.
- Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu.
- Sos redukujemy przez około 10 minut, następnie przecedzamy przez gęste sitko.
- Gotowy sos przelewamy do słoika, zakręcamy, studzimy i wstawiamy do lodówki.
- Domowy sos teriyaki możemy przechowywać w lodówce około trzy tygodnie.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Mirin jest to przyprawa uzyskana w wyniku fermentacji ryżu, czasami nazywana słodką sake lub japońskim winem do gotowania.
- Mirin, sos sojowy, ocet ryżowy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.