Soczyste śliwki pod migdałową kruszonką z pestkami dyni. Spróbuj crumble ze śliwkami według przepisu Nigela Slatera - deser prosty, szybki i niezwykle pyszny, idealny na jesienne wieczory.

Kiedy nadchodzi chwila, że mam ochotę na coś słodkiego i wyjątkowego często sięgam po kulinarną mądrość Nigela Slatera. Jego książki pełne są inspirujących przepisów, które zachwycają zarówno prostotą, jak i wyjątkowym smakiem. To nie pierwszy raz, gdy przepis Nigela Slatera skradł moje serce. Jego podejście do kuchni jest niczym sztuka - prosto i perfekcyjnie zestawione smaki, tworzą symfonię, która zachwyca i zaskakuje za każdym razem.

Tym razem moją uwagę przykuł jesienny deser - śliwki pod migdałową kruszonką z pestkami dyni z książki Zielona uczta, jesień, zima. Połączenie soczystych śliwek, chrupkość migdałów i delikatna goryczka pestek dyni w słodkiej kruszonce sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Crumble ze śliwkami, to deser prosty, szybki i pyszny, tak jak lubię.

Śliwki pod migdałową kruszonką Nigel Slater

SKŁADNIKI

  • 750 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru - do śliwek
  • 40 g cukru - na kruszonkę
  • 90 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 3 łyżki pestek dyni lub słonecznik
  • śmietana, do podania

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy kruszonkę.
  2. Masło kroimy w drobną kostkę i ucieramy opuszkami palców z mąką i mielonymi migdałami na drobne okruchy.
  3. Dodajemy cukier, ucieramy go chwilę i na koniec dodajemy pestki dyni lub słonecznika. 
  4. Jeżeli skropimy kruszonkę kilkoma kroplami wody i potrząśniemy miską, część okruchów się zlepi w większe kawałki i kruszonka zyska ciekawszą konsystencję.
  5. Kruszonkę możemy również przygotować w malakserze.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  7. Śliwki myjemy, drylujemy i układamy skórką do dołu na dnie żaroodpornego naczynia o średnicy około 24 cm.
  8. Przykrywamy śliwki kruszonką i zapiekamy około 30 minut, aż owoce zagotują się przy ściankach naczynia, a kruszonka uzyska złoty kolor.
  9. Deser możemy podać ze śmietaną.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • W książkowym przepisie na liście składników kruszonki są pestki słonecznika, ja zamieniałam je na pestki dyni, bo takie tylko miałam w domu.
  • Deser możemy również przygotować ze śliwek mrożonych, których przed pieczenie nie musimy rozmrażać.

Zobacz również

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Smażone śliwki w cieście. Owocowy deser na ciepło

smazone-sliwki-w-ciescie-owocowy-deser-na-cieplo

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.