Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem. Wielka baba z pępkiem, ciasto na zakwasie, z rodzynkami i masą cynamonową
W marcowej Piekarni Amber wspólne wypiekanie ciasta na zakwasie lievito madre z przepisu z blogu Kuchnia Gucia. Nie jest to trudne w przygotowaniu ciasto, wymaga tylko dobrego planu i cierpliwości. Żeby upiec to ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec i przeniosłam go na wyłożoną papierem do pieczenia dużą patelnię do paelli. Kiedy ciasto wyrosło i się upiekło wyszła wielka baba z ... pępkiem.
Pasta madre italiana czyli włoski zakwas pszenny. Jest mniej kwaśny od zakwasu na chleb i dlatego nadaje się idealnie do słodkich wypieków, takich jak np. panettone.
"Lievito naturale, lievito acido, pasta acida, lievito madre, pasta madre lub crescente – to włoskie nazwy mieszaniny wody i mąki, w której rozwijają się dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Ten pszenny zakwas zrobiony jest z białej mąki bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego używa się we Włoszech oliwy albo miodu. W południowych Włoszech dodaje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona. Można dodawać także moszcz winogronowy, cukier, rodzynki." Fragment tekstu pochodzi z wpisu Ani z blogu Kuchennymi drzwiami. Ania pisze o tym, jak zrobić, przechowywać i dokarmiać włoski zakwas lievito madre.
SKŁADNIKI
ZAKWAS LIEVITO MADRE
25 g zakwasu pszennego
1/8 łyżeczki miodu
25 g + 25 g + 50 g mąki pszennej ( typ 500 lub 750)
12 g + 12 g + 25 g wody
CIASTO
750 g mąki ( dałam połowę mąki pszennej typ 500 i połowę mąki chlebowej typ 750)
250 ml ciepłego mleka
160 g cukru
4 całe jajka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
100 ml oleju (u mnie z pestek winogron)
125 g zakwasu lievito madre
150 g rodzynek
szczypta soli
skórka otarta z 2 pomarańczy
MASA CYNAMONOWA
35 g miękkiego masła
30 g cukru ciemnego Muskovado (lub trzcinowego)
8 - 10 g mielonego cynamonu
Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania ciasta
WYKONANIE
ZAKWAS LIEVITO MADRE
Jak zrobić zakwas pszenny lievito madre?
DZIEŃ 1 - wieczór
25 g zakwasu pszennego
25 g mąki
12 g wody
1/8 łyżeczki miodu
1 dzień wieczorem - dobrze wymieszać wszystkie składniki, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22°C).
DZIEŃ 2 - rano
25 g ciasta od pierwszego dnia (resztę wyrzucić lub usmażyć placuszka)
25 g mąki
12 g wody
2 dzień rano - 25 g ciasta dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22 °C) do wieczora.
DZIEŃ 2 - wieczór
50 g ciasta od 2 dnia rano (resztę wyrzucić)
50 g mąki
25 g wody
2 dzień wieczór - 50 g ciasta dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw w temperaturze pokojowej (18 - 22 °C) do następnego ranka.
Lievito madre można teraz używać do pieczenia.
CIASTO
Składniki na masę cynamonową połączyć i rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę.
Lievito madre rozpuszczamy/mieszamy w ciepłym mleku.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą.
W misie robota ucieramy jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy zmieszany z mlekiem zakwas, startą skórkę pomarańczy, mąkę i sól. Zmieniamy mieszadło na hak i wyrabiamy ciasto do dobrego połączenia składników. Następnie, nie przerywając wyrabiania powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (łyżka po łyżce), potem olej (w 3 - 4 porcjach).
Wyrabiamy około 5-6 minut na pierwszej prędkości i 5 - 6 minut na drugiej.
Rodzynki odcedzamy na sitku i oprószamy mąką. Dodajemy do wyrobionego ciasta, najlepiej już na blacie. Dobrym sposobem jest rozciągnięcie ciasta na blacie i równomierne obsypanie rodzynkami, następnie złożenie ciasta (np. w kopertę) tak aby rodzynki rozłożyły się równomiernie w całym cieście. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, odgazowujemy i rozciągamy na prostokąt. Smarujemy masą cynamonową i bardzo ściśle zwijamy. Możemy wałek ciasta podzielić na porcje odpowiadające foremkom keksowym lub tak, jak ja wałek połączyć w wieniec i ułożyć na wyłożonej papierem patelni lub dużej okrągłej formie. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 -3 godziny, aby (prawie) podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto smarujmy jajkiem rozmąconym w 1 łyżce mleka.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 - 175°C około 40 - 50 minut, jeżeli za szybko nabiera koloru możemy przykryć folią aluminiową.
Upieczone pozostawiamy w formie na około 10 minut i wyjmujemy bardzo delikatnie na kratkę do studzenia.
Smacznego!
Ciasto na lievito madre na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Anna 2021-03-15 20:13:44
Ochhhh! jaka piękna.
Wspaniale Ci się udała. I świetnie, że ją z nami upiekłaś.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-15 22:36:36
Dziękuję Aniu 🙂 Też się cieszę, że udało mi się w czas zorganizować 😉
Odpowiedz
Kamila 2021-03-15 20:14:48
Piękna baba, jest ozdobą stołu, a nawa :)
Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-15 22:35:28
Tak, na Wielkanocnym stole będzie wspaniałą i pyszną ozdobą 🙂 Pozdrawiam
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-03-15 21:17:36
Piękne ciasto, jak malowane. Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-15 22:34:08
Dziękuję i do kolejnego wspólnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Gucio 2021-03-15 22:08:18
Tak ślicznie zwiniętej baby to tylko pozazdrościć i już wiem co upiekę sobie na Święta tylko dodam masę makową :). Do kolejnego wspólnego wypiekania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-15 22:33:06
Ooo, tak! Masa makowa to świetny pomysł! Do kolejnego wspólnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Dorota 2021-03-16 10:51:36
Jakie cudo w Twojej kuchni się upiekło, gratulacje. Dziękuję za marcowe wypiekanie i do następnego.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-16 11:58:50
Dziękuję Dorotko i do następnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.