Delikatne i kruche ziołowe tartaletki, wytrawna przekąska na Wielkanoc

Tymiankowe tartaleki wypełnione zielonym musem, udekorowane wędzonym łososiem, przepiórczym jajem i kruchym zajączkiem. Delikatne i kruche ziołowe tartaletki to pomysł na wytrawną świąteczną przekąskę.

tymiankowe tartaletki z awokado i łososiem

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 150 g mąki tortowej To ta!
  • 100 g mąki krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 -2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 pęczka tymianku

MUS AWOKADO

  • 2 awokado
  • 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)  
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała szalotka lub dymka
  • 1/2  łyżeczki oleju z pestek dyni  - opcjonalnie dla koloru
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO

  • około 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • przepiórcze jaja ugotowane na twardo

WYKONANIE

CIASTO

  1. Tymianek myjemy i osuszamy.
  2. Z twardych łodyżek obrywamy listki, miękkie łodyżki razem z listkami siekamy.
  3. Mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę.
  4. Cienkie płatki masła dodajemy do ciasta, solimy.
  5. Rozcieramy  palcami masło z mąką na drobne okruchy.
  6. Dodajemy tymianek,  jajko i szybko wszystko ugniatamy na gładki ciasto.
  7. W razie potrzeby dodajemy 1 - 2 łyżki zimnej wody.
  8. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  9. Wyjmujemy ciasto z lodówki na stolnicę i pozostawiamy na 10 minut.
  10. Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy.
  11. Wycinamy kółka około 1 cm większe niż średnica foremki.
  12. Wypełniamy ciastem foremki, dociskamy i nakłuwamy widelcem.
  13. Z resztek ciasta możemy wyciąć zajączki lub inne kształty, zależnie od okoliczności.
  14. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  15. Tartaletki pieczemy około 30 minut  (małe ciasteczka  - zajączki krócej). 
  16. Upieczone tartaletki ostrożnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

ziołowe tartaletki

tymiankowe kruche ciasteczka

 

MUS AWOKADO

  1. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę siekamy.
  3. Widelcem rozgniatamy miąższ awokado z serkiem i olejem z pestek dyni.
  4. Dodajemy szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  5. Przed podaniem wypełniamy tartaletki kremem z awokado, dekorujemy przepiórczym jajkiem, plasterkiem łososia i ciasteczkiem.

wielkanocne tymiankowe kruche tartaletki

Do ciasta możemy dodać tymianek, jak również z inne świeże zioła (rozmaryn, bazylia, pietruszka, oregano). Moje tartaletki wypełniłam kremem z awokado oraz łososiem i jajem. To tylko propozycja, możecie upieczone ciastka nadziać innym, ulubionym musem, a nawet sałatką. Polecam nadziewać je tuż przed podaniem.

Zobacz również

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem

Ciasteczka cynamonowe zajączki

ciasteczka-cynamonowe-zajaczki

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Komentarze

Basia 2023-04-05 08:33:53

Dzień dobry,

Odpowiedz

B 2023-04-05 13:45:16

ile tartaletek wychodzi z podanej ilości produktów?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-06 12:03:59

To zależy od wielkości foremek i jak grubo rozwałkujemy ciasto. U mnie to 12 małych foremek, a z reszty zrobiłam ciastka zajączki.

Odpowiedz

Basia 2023-04-07 15:06:59

Dziękuje, robiłam same tartaletki o śr. 7 cm, wyszły mi 24 sztuki.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-08 12:58:48

Dziękuję 🙂 Zdrowych i spokojnych Świąt życzę.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.