Majowa piekarnia i pszenny chleb z Ticino
W majowej piekarni Amber biały pszenny chleb z Ticino. Znany również jako Bread od Ticino, Tessinerbrot, pain tessinois. Jest to tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino. Chleb z Ticino ma charakterystyczny kształt, składa z kilku bułek, połączonych ze sobą, a następnie naciętych przez środek. W efekcie otrzymujemy pyszne pieczywo, idealne do odrywania i dzielenia się przy wspólnym stole.
Chleb możemy upiec na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki (np. Manitoby), u mnie w przepisie mąka do pizzy typ 00.
Chleb Ticino - składniki na dwa chleby
SKŁADNIKI
BIGA
5 g świeżych drożdży
80 g mąki typ 00
40 g wody
CHLEB
biga
500 g mąki pszennej typ 00 (mąka do pizzy)
5 g miodu
250 g wody
30 g oliwy
7 g soli
mleko do posmarowania
WYKONANIE
Aby przygotować bigę, trzeba wziąć 5 g świeżych drożdży, 80 g mąki i 40 g wody. Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
W misie miksera mieszamy bigę z wodą i miodem, zostawiamy na godzinę. Montujemy hak do ciasta i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Dodajemy sól i oliwę wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wykładamy je na blat i formujemy w kulę.
Dużą miskę smarujemy oliwą, wkładamy do niej ciasto i przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Pozostawiamy na kuchennym blacie na około 6 - 8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku, aż do podwojenia objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, lekko odgazowujemy i dzielimy na 10 równych kawałków. Formujemy 10 podłużnych bułek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie w dwóch rzędach po 5 sztuk. Zostawiamy przykryte ściereczką do wyrastania przez około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Przed pieczeniem smarujemy chlebki ciepłym mlekiem i nacinamy wzdłuż chleby żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawamy chleba do końca.
Chleb Ticino pieczemy przez 25 - 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Chleb Ticino
przepis z bloga lalunasulcucchiaio.it
Pane Ticinese na blogach:
Cake&Bread
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Anna 2021-05-10 20:02:03
Po prostu cudo!
A ja jak zwykle za słabo nacięłam...
Dziękuję za Twój udział w majowej Piekarni.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-11 01:40:57
Aniu, najważniejsze,że bułeczki są pyszne! Dziękuję za wspólny czas 🙂
Odpowiedz
Badylarka 2021-05-10 20:12:58
Ależ Ci się cudnie rozdzieliły :)
Dziękuję za wspólny czas :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-11 01:39:32
udało się 😉 dziękuję za wspólny czas 🙂
Odpowiedz
Barbara 2021-05-10 20:37:19
Wspaniały wypiek. Wspólne Pieczenie daje wiele radości.
Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-11 01:38:54
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Gucio 2021-05-10 22:02:41
Bułeczki jak z piekarni i zazdroszczę nacięcia. Do kolejnego wypiekania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-11 01:37:02
Dziękuję 🙂 Do kolejnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Kamila 2021-05-10 22:25:23
IDEAŁ!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-11 01:36:21
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dorota 2021-05-11 11:01:59
Piękny chlebek. Pozdrawiam i do następnego 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-11 11:07:09
Upiekło nam się 😉 Do następnego razu 🙂
Odpowiedz
Marzena 2021-05-11 12:50:19
Aniu, wygląda jak z najlepszej włoskiej piekarni 🙂 Cudo! Będziemy go powtarzać często, co?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-12 13:00:32
Będziemy 😉 ... już powtarzamy 🙂
Odpowiedz
Beata 2021-05-11 19:05:38
Mhm... Twój chlebek naprawdę wygląda jak z najlepszej piekarni!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-12 12:59:47
Dziękuję pięknie, to miłe 🙂
Odpowiedz
Cake&Bread 2021-05-11 20:44:49
Cudne to Twoje chlebki :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-12 12:59:16
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.