Chleb z Ticino, pszenny chleb do odrywania, Ticino Bread

Chleb z Ticino, pszenny chleb do odrywania, Ticino Bread

W majowej piekarni Amber biały pszenny chleb z Ticino. Znany również jako Bread od Ticino, Tessinerbrot, pain tessinois. Jest to tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino. Chleb z Ticino ma charakterystyczny kształt, składa z kilku bułek, połączonych ze sobą, a następnie naciętych przez środek. W efekcie otrzymujemy pyszne pieczywo, idealne do odrywania i dzielenia się przy wspólnym stole.

Chleb możemy upiec na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki (np. Manitoby), u mnie w przepisie mąka do pizzy typ 00.

chleb odrywany
Chleb z Ticino bread

Chleb Ticino - składniki na dwa chleby

SKŁADNIKI

BIGA

5 g świeżych drożdży

80 g mąki typ 00

40 g wody

CHLEB

biga

500 g mąki pszennej typ 00 (mąka do pizzy)

5 g miodu

250 g wody

30 g oliwy

7 g soli

mleko do posmarowania

WYKONANIE

Aby przygotować bigę, trzeba wziąć 5 g świeżych drożdży, 80 g mąki i 40 g wody. Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

W misie miksera mieszamy bigę z wodą i miodem, zostawiamy na godzinę. Montujemy hak do ciasta i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Dodajemy sól i oliwę wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wykładamy je na blat i formujemy w kulę.

Dużą miskę smarujemy oliwą, wkładamy do niej ciasto i przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Pozostawiamy na kuchennym blacie na około 6 - 8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku, aż do podwojenia objętości ciasta.

chleb z ticino pieczywo do odrywania

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, lekko odgazowujemy i dzielimy na 10 równych kawałków. Formujemy 10 podłużnych bułek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie w dwóch rzędach po 5 sztuk. Zostawiamy przykryte ściereczką do wyrastania przez około 2 godziny.

ticino bread chleb do odrywania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Przed pieczeniem smarujemy chlebki ciepłym mlekiem i nacinamy wzdłuż chleby żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawamy chleba do końca.
Chleb Ticino pieczemy przez 25 - 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.

Chleb Ticino
przepis z bloga lalunasulcucchiaio.it

Pane Ticinese na blogach:
Cake&Bread
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

Kategorie

PieczywoŚniadania

Zobacz również

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Bürli - szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron

burli-szwajcarskie-bulki-z-drozdzowa-woda-z-winogron

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Komentarze

Anna 2021-05-10 20:02:03

Po prostu cudo!
A ja jak zwykle za słabo nacięłam...
Dziękuję za Twój udział w majowej Piekarni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-11 01:40:57

Aniu, najważniejsze,że bułeczki są pyszne! Dziękuję za wspólny czas 🙂

Odpowiedz

Badylarka 2021-05-10 20:12:58

Ależ Ci się cudnie rozdzieliły :)
Dziękuję za wspólny czas :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-11 01:39:32

udało się 😉 dziękuję za wspólny czas 🙂

Odpowiedz

Barbara 2021-05-10 20:37:19

Wspaniały wypiek. Wspólne Pieczenie daje wiele radości.
Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-11 01:38:54

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Gucio 2021-05-10 22:02:41

Bułeczki jak z piekarni i zazdroszczę nacięcia. Do kolejnego wypiekania.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-11 01:37:02

Dziękuję 🙂 Do kolejnego wypiekania 🙂

Odpowiedz

Kamila 2021-05-10 22:25:23

IDEAŁ!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-11 01:36:21

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dorota 2021-05-11 11:01:59

Piękny chlebek. Pozdrawiam i do następnego 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-11 11:07:09

Upiekło nam się 😉 Do następnego razu 🙂

Odpowiedz

Marzena 2021-05-11 12:50:19

Aniu, wygląda jak z najlepszej włoskiej piekarni 🙂 Cudo! Będziemy go powtarzać często, co?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-12 13:00:32

Będziemy 😉 ... już powtarzamy 🙂

Odpowiedz

Beata 2021-05-11 19:05:38

Mhm... Twój chlebek naprawdę wygląda jak z najlepszej piekarni!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-12 12:59:47

Dziękuję pięknie, to miłe 🙂

Odpowiedz

Cake&Bread 2021-05-11 20:44:49

Cudne to Twoje chlebki :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-12 12:59:16

dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.