Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki

Domowy piekarnia. Prosty przepis na chleb na zakwasie

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Dom pachnący chlebem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze pochylam się nad gorącymi bochenkami, chłonę ich zapach, który przynosi ukojenie i wewnętrzny spokój.

domowy chleb na zakwasie

Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że nie mam na blogu ani jednego przepisu na foremkowy chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem na zakwasie zaczynałam właśnie od żytnich prostych bochenków wypiekanych w keksówkach.

Skłądniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych.

prosty żytni orkiszowy na zakwasie

Składniki

ZAKWAS

50 g aktywnego zakwasu

160 g mąki żytniej typ 2000

140 ml wody

CIASTO NA CHLEB

cały zakwas

400 g mąki żytniej typ 720

400 g mąki orkiszowej chlebowej

16 g soli

630 ml wody

słonecznik, siemię lniane, czarnuszka

Wykonanie

ZAKWAS

Dzień przed pieczeniem, wieczór.

W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią typ 2000. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 – 12 godzin w temperaturze pokojowej.

CHLEB

Do zakwasu w misce dodajemy wodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej.

Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto. Wierzch posypujemy ulubionymi ziarnami. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 – 4 godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C, na dno piekarnika możemy wstawić miskę żaroodporną z wodą.

Ruszt lub blachę ustawiamy na najniższym poziomie w piekarniku. Chleb wstawiamy do piekarnika i przez 10 minut pieczemy w temperaturze 240°. Następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 40 – 55 minut*.

chleb żytnio orkiszowy na zakwasie

Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach na około 5 minut. Następnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

* Czas i temperatura pieczenia dotyczy wypieku chleba w kwasoodpornych foremkach Korzeniewscy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *