Ukryj menu

Wełniany chleb z pistacjami. Drożdżowe ciasto z orzechowym nadzieniem

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Wełniany chleb z pistacjami. Puszyste, wełniane ciasto z pistacjowy nadzieniem. Drożdżowa babka z orzechowym nadzieniem.

Puszyste, drożdżowe ciasto, nadziane orzechami. Ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy, nadziewamy, nacinany i zwijamy. Po tych zabiegach ciasto wyglądem przypomina kłębek wełny. Stąd też wzięła się nazwa wełniane ciasto lub wełniany chleb.

Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach lipcowej piekarni Amber, a przepis pochodzi z bloga Bake to the Roots. Jest to bardzo proste ciasto, a nadzienie możemy komponować według własnego uznania. Może być orzechowe, owocowe, twarogowe lub czekoladowe. Nacinanie i zwijanie to już tylko zabawa, więc niech nam się upiecze!

wełniane ciasto drożdżowe

SKŁADNIKI

Ciasto

Nadzienie

wełniane ciasto drożdżowe

WYKONANIE

Ciasto

  1. Letnie mleko wymieszaj z drożdżami i odstaw na około 5 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami.
  3. Wyrabiaj wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski.
  4. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto wyrosło przez 60-120 minut lub do momentu podwojenia objętości.

Nadzienie

  1. Gdy ciasto rośnie mleko, cukier i masło delikatnie podgrzewaj w rondelku, aż masło się rozpuści.
  2. Dodaj zmielone pistacje i wszystko wymieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  3. Zdejmij z ognia i przestudź.

Wełniany chlebek

  1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię, podziel na pięć równych porcji, uformuj z nich kulki i ponownie przykryj na około 10 minut.
  3. Następnie rozwałkuj kulki w owalne placki o wymiarach około 10 × 15 cm.
  4. Na krótszy bok wyłóż 1/5 nadzienia pistacjowego a po przeciwnej stronie natnij ciasto w cienkie paski (powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami).
  5. Zwijaj zaczynając od boku z nadzieniem i powstałą rolkę umieść w przygotowanej formie.
  6. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami ciasta i nadzieniem.
  7. Tak przygotowane bułki lekko ze sobą ściskamy, aby uzyskać formę pierścienia w tortownicy.
  8. Przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  10. Posmaruj wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piecz przez 20 - 30 minut, powierzchnia powinna mieć złocisty kolor, ale nadal może być jasna na krawędzi.
  11. Wyjmij z piekarnika i wystudź, a następnie wyjmij z formy.
wełniane ciasto drożdżowe
wełniane ciasto drożdżowe
wełniane ciasto drożdżowe

Wełniany chleb na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-budyniem-agrestem-i-kruszonka

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

odwrocone-cynamonowe-buleczki-z-orzechami-w-karmelu

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Komentarze

Anna 2021-07-19 18:31:37

Pięknie upieczony. Bardzo podoba mi się pomysł z pistacjami. Dziękuję Aniu za wspólne pieczenie w lipcowej Piekarni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:59:07

Aniu, dziękuję 🙂 Nie mogłam odpuścić takiego wypieku! Dziękuję za wspólną zabawę.

Odpowiedz

Kamila 2021-07-19 20:07:29

Wspaniała orzechowa wersja. Chleb upieczony perfekcyjnie, bardzo mnie zachwyca. Pozdrawiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:56:54

Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2021-07-19 20:43:57

Piękny!
Z pistacjami musiał smakować wspaniale!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:55:57

Dziękuję. Potwierdzam, z pistacjami chlebek smakował wspaniale!

Odpowiedz

Gucio 2021-07-19 21:02:27

Mistrzowskie frędzelki, widać, że miękisz jest idealnie puszysty a pasta pistacjowa musi dodawać dodatkowego smaku. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:54:57

Dziękuję 🙂 Pasta pistacjowa wyszła przepyszna! Do kolejnego wspólnego wypiekania.

Odpowiedz

Marzena 2021-07-19 21:19:59

Wow, z tymi pistacjami wyszla mega apetycznie. Cudowny. Kiedy Ty zdążyłaś go zrobić?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:52:24

Dziękuję 🙂 Upiekłam tuż przed wyjazdem i kawałek zabrałam ze sobą 😉

Odpowiedz

Beata 2021-07-19 21:51:04

Kolejna smakowita wersja do wypróbowania! I jakie piękne frędzle :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:51:25

Dziękuję, następny zrobię z czekoladowym nadzieniem!

Odpowiedz

Dorota 2021-07-20 17:50:52

Z pistacjami, uwielbiam 🙂 Piękny i ten przecudnej urody splot 🙂 Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku 🙂

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-07-20 19:40:36

Och super musi smakować z pistacjami. Świetny pomysł i piękny chleb :) Pozdrawiam

Odpowiedz

margot 2021-07-20 20:35:28

O matko jakie nadzienie, pistacje, można sie wprosić?

Odpowiedz

Bernadeta 2021-07-22 21:54:57

Niesamowity wypiek, wyglada obłędnie.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.