Wełniany chleb z pistacjami. Puszyste, wełniane ciasto z pistacjowy nadzieniem. Drożdżowa babka z orzechowym nadzieniem.
Puszyste, drożdżowe ciasto, nadziane orzechami. Ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy, nadziewamy, nacinany i zwijamy. Po tych zabiegach ciasto wyglądem przypomina kłębek wełny. Stąd też wzięła się nazwa wełniane ciasto lub wełniany chleb.
Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach lipcowej piekarni Amber, a przepis pochodzi z bloga Bake to the Roots. Jest to bardzo proste ciasto, a nadzienie możemy komponować według własnego uznania. Może być orzechowe, owocowe, twarogowe lub czekoladowe. Nacinanie i zwijanie to już tylko zabawa, więc niech nam się upiecze!
SKŁADNIKI
Ciasto
Nadzienie
WYKONANIE
Ciasto
- Letnie mleko wymieszaj z drożdżami i odstaw na około 5 minut.
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami.
- Wyrabiaj wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski.
- Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto wyrosło przez 60-120 minut lub do momentu podwojenia objętości.
Nadzienie
- Gdy ciasto rośnie mleko, cukier i masło delikatnie podgrzewaj w rondelku, aż masło się rozpuści.
- Dodaj zmielone pistacje i wszystko wymieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- Zdejmij z ognia i przestudź.
Wełniany chlebek
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Gdy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię, podziel na pięć równych porcji, uformuj z nich kulki i ponownie przykryj na około 10 minut.
- Następnie rozwałkuj kulki w owalne placki o wymiarach około 10 × 15 cm.
- Na krótszy bok wyłóż 1/5 nadzienia pistacjowego a po przeciwnej stronie natnij ciasto w cienkie paski (powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami).
- Zwijaj zaczynając od boku z nadzieniem i powstałą rolkę umieść w przygotowanej formie.
- Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami ciasta i nadzieniem.
- Tak przygotowane bułki lekko ze sobą ściskamy, aby uzyskać formę pierścienia w tortownicy.
- Przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piecz przez 20 - 30 minut, powierzchnia powinna mieć złocisty kolor, ale nadal może być jasna na krawędzi.
- Wyjmij z piekarnika i wystudź, a następnie wyjmij z formy.
Wełniany chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Anna 2021-07-19 18:31:37
Pięknie upieczony. Bardzo podoba mi się pomysł z pistacjami. Dziękuję Aniu za wspólne pieczenie w lipcowej Piekarni.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-20 00:59:07
Aniu, dziękuję 🙂 Nie mogłam odpuścić takiego wypieku! Dziękuję za wspólną zabawę.
Odpowiedz
Kamila 2021-07-19 20:07:29
Wspaniała orzechowa wersja. Chleb upieczony perfekcyjnie, bardzo mnie zachwyca. Pozdrawiam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-20 00:56:54
Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2021-07-19 20:43:57
Piękny!
Z pistacjami musiał smakować wspaniale!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-20 00:55:57
Dziękuję. Potwierdzam, z pistacjami chlebek smakował wspaniale!
Odpowiedz
Gucio 2021-07-19 21:02:27
Mistrzowskie frędzelki, widać, że miękisz jest idealnie puszysty a pasta pistacjowa musi dodawać dodatkowego smaku. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-20 00:54:57
Dziękuję 🙂 Pasta pistacjowa wyszła przepyszna! Do kolejnego wspólnego wypiekania.
Odpowiedz
Marzena 2021-07-19 21:19:59
Wow, z tymi pistacjami wyszla mega apetycznie. Cudowny. Kiedy Ty zdążyłaś go zrobić?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-20 00:52:24
Dziękuję 🙂 Upiekłam tuż przed wyjazdem i kawałek zabrałam ze sobą 😉
Odpowiedz
Beata 2021-07-19 21:51:04
Kolejna smakowita wersja do wypróbowania! I jakie piękne frędzle :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-20 00:51:25
Dziękuję, następny zrobię z czekoladowym nadzieniem!
Odpowiedz
Dorota 2021-07-20 17:50:52
Z pistacjami, uwielbiam 🙂 Piękny i ten przecudnej urody splot 🙂 Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku 🙂
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-07-20 19:40:36
Och super musi smakować z pistacjami. Świetny pomysł i piękny chleb :) Pozdrawiam
Odpowiedz
margot 2021-07-20 20:35:28
O matko jakie nadzienie, pistacje, można sie wprosić?
Odpowiedz
Bernadeta 2021-07-22 21:54:57
Niesamowity wypiek, wyglada obłędnie.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.