Wełniany chleb z pistacjami. Drożdżowe ciasto z orzechowym nadzieniem

Wełniany chleb z pistacjami. Drożdżowe ciasto z orzechowym nadzieniem. Puszyste, wełniane ciasto z pistacjowy nadzieniem

Puszyste, drożdżowe ciasto, nadziane orzechami. Ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy, nadziewamy, nacinany i zwijamy. Po tych zabiegach ciasto wyglądem przypomina kłębek wełny. Stąd też wzięła się nazwa wełniane ciasto lub wełniany chleb.

wełniane ciasto drożdżowe

Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach lipcowej piekarni Amber, a przepis pochodzi z bloga Bake to the Roots. Jest to bardzo proste ciasto, a nadzienie możemy komponować według własnego uznania. Może być orzechowe, owocowe, twarogowe lub czekoladowe.  Nacinanie i zwijanie to już tylko zabawa, więc niech nam się upiecze!

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 80 ml letniego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 330 g mąki typ 500
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g śmietanki
  • 1 jajko

NADZIENIE

  • 100 g pistacji zmiksowanych/zmielonych pistacji
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • Trochę mleka do smarowania ciasta i cukier puder
wełniane ciasto drożdżowe

WYKONANIE

Letnie mleko mieszamy z drożdżami i odstawiamy na około 5 minut. Do dużej miski wsujemy mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiamy wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykrywamy miskę i pozwalamy, aby ciasto wyrosło przez 60-120 minut lub do momentu podwojenia objętości.

Gdy ciasto rośnie mleko, cukier i masło delikatnie podgrzewamy w rondelku, aż masło się rozpuści. Dodajemy zmielone pistacje i wszystko mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

wełniane ciasto drożdżowe

Gdy ciasto ładnie wyrośnie, wykładamy je na posypaną mąką powierzchnię, dzielimy na pięć równych porcji, formujemy z nich kulki i ponownie przykrywamy na około 10 minut. Następnie rozwałkowujemy kulki w owalne placki o wymiarach około 10 × 15 cm. Na krótszy bok wykładamy 1/5 nadzienia pistacjowego a po przeciwnej stronie kroimy ciasto w cienkie paski ( powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami). Zwijamy zaczynając od boku z nadzieniem i powstałą rolkę umieszczamy w przygotowanej formie. Powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki lekko ściskamy, aby uzyskać formę pierścienia w tortownicy.

wełniane ciasto drożdżowe

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Delikatnie smarujemy wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piecz przez 20 - 30 minut, powierzchnia powinna mieć złocisty kolor, ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.

wełniane ciasto drożdżowe

Wełniany chleb na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Zobacz również

Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-budyniem-agrestem-i-kruszonka

Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem

Chałka pomarańczowa pieczona w okrągłej foremce - drożdżowe wypieki

chalka-pomaranczowa-pieczona-w-okraglej-foremce

Drożdżowe plecione bułeczki z czekoladową kruszonką

drozdzowe-plecione-buleczki-z-czekoladowa-kruszonka

Komentarze

Anna 2021-07-19 18:31:37

Pięknie upieczony. Bardzo podoba mi się pomysł z pistacjami. Dziękuję Aniu za wspólne pieczenie w lipcowej Piekarni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:59:07

Aniu, dziękuję 🙂 Nie mogłam odpuścić takiego wypieku! Dziękuję za wspólną zabawę.

Odpowiedz

Kamila 2021-07-19 20:07:29

Wspaniała orzechowa wersja. Chleb upieczony perfekcyjnie, bardzo mnie zachwyca. Pozdrawiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:56:54

Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2021-07-19 20:43:57

Piękny!
Z pistacjami musiał smakować wspaniale!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:55:57

Dziękuję. Potwierdzam, z pistacjami chlebek smakował wspaniale!

Odpowiedz

Gucio 2021-07-19 21:02:27

Mistrzowskie frędzelki, widać, że miękisz jest idealnie puszysty a pasta pistacjowa musi dodawać dodatkowego smaku. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:54:57

Dziękuję 🙂 Pasta pistacjowa wyszła przepyszna! Do kolejnego wspólnego wypiekania.

Odpowiedz

Marzena 2021-07-19 21:19:59

Wow, z tymi pistacjami wyszla mega apetycznie. Cudowny. Kiedy Ty zdążyłaś go zrobić?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:52:24

Dziękuję 🙂 Upiekłam tuż przed wyjazdem i kawałek zabrałam ze sobą 😉

Odpowiedz

Beata 2021-07-19 21:51:04

Kolejna smakowita wersja do wypróbowania! I jakie piękne frędzle :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-20 00:51:25

Dziękuję, następny zrobię z czekoladowym nadzieniem!

Odpowiedz

Dorota 2021-07-20 17:50:52

Z pistacjami, uwielbiam 🙂 Piękny i ten przecudnej urody splot 🙂 Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku 🙂

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-07-20 19:40:36

Och super musi smakować z pistacjami. Świetny pomysł i piękny chleb :) Pozdrawiam

Odpowiedz

margot 2021-07-20 20:35:28

O matko jakie nadzienie, pistacje, można sie wprosić?

Odpowiedz

Bernadeta 2021-07-22 21:54:57

Niesamowity wypiek, wyglada obłędnie.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.