Puszyste, wełniane ciasto z pistacjowy nadzieniem
Puszyste, drożdżowe ciasto, nadziane orzechami. Ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy, nadziewamy, nacinany i zwijamy. Po tych zabiegach ciasto wyglądem przypomina kłębek wełny. Stąd też wzięła się nazwa wełniane ciasto lub wełniany chleb.

Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach lipcowej piekarni Amber, a przepis pochodzi z bloga Bake to the Roots. Jest to bardzo proste ciasto, a nadzienie możemy komponować według własnego uznania. Może być orzechowe, owocowe, twarogowe lub czekoladowe. Nacinanie i zwijanie to już tylko zabawa, więc niech nam się upiecze!
Składniki
CIASTO
80 ml letniego mleka
10 g świeżych drożdży
330 g mąki typ 500
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g śmietanki
1 jajko
NADZIENIE
100 g pistacji zmiksowanych/zmielonych pistacji
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
30 g masła
Trochę mleka do smarowania ciasta i cukier puder

Wykonanie
Letnie mleko mieszamy z drożdżami i odstawiamy na około 5 minut. Do dużej miski wsujemy mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiamy wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykrywamy miskę i pozwalamy, aby ciasto wyrosło przez 60-120 minut lub do momentu podwojenia objętości.
Gdy ciasto rośnie mleko, cukier i masło delikatnie podgrzewamy w rondelku, aż masło się rozpuści. Dodajemy zmielone pistacje i wszystko mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy ciasto ładnie wyrośnie, wykładamy je na posypaną mąką powierzchnię, dzielimy na pięć równych porcji, formujemy z nich kulki i ponownie przykrywamy na około 10 minut. Następnie rozwałkowujemy kulki w owalne placki o wymiarach około 10 × 15 cm. Na krótszy bok wykładamy 1/5 nadzienia pistacjowego a po przeciwnej stronie kroimy ciasto w cienkie paski ( powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami). Zwijamy zaczynając od boku z nadzieniem i powstałą rolkę umieszczamy w przygotowanej formie. Powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki lekko ściskamy, aby uzyskać formę pierścienia w tortownicy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Delikatnie smarujemy wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piecz przez 20 – 30 minut, powierzchnia powinna mieć złocisty kolor, ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.

Wełniany chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Pięknie upieczony. Bardzo podoba mi się pomysł z pistacjami. Dziękuję Aniu za wspólne pieczenie w lipcowej Piekarni.
Aniu, dziękuję 🙂 Nie mogłam odpuścić takiego wypieku! Dziękuję za wspólną zabawę.
Wspaniała orzechowa wersja. Chleb upieczony perfekcyjnie, bardzo mnie zachwyca. Pozdrawiam!
Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂
Piękny!
Z pistacjami musiał smakować wspaniale!
Dziękuję. Potwierdzam, z pistacjami chlebek smakował wspaniale!
Mistrzowskie frędzelki, widać, że miękisz jest idealnie puszysty a pasta pistacjowa musi dodawać dodatkowego smaku. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Dziękuję 🙂 Pasta pistacjowa wyszła przepyszna! Do kolejnego wspólnego wypiekania.
Wow, z tymi pistacjami wyszla mega apetycznie. Cudowny. Kiedy Ty zdążyłaś go zrobić?
Dziękuję 🙂 Upiekłam tuż przed wyjazdem i kawałek zabrałam ze sobą 😉
Kolejna smakowita wersja do wypróbowania! I jakie piękne frędzle 🙂
Dziękuję, następny zrobię z czekoladowym nadzieniem!
Z pistacjami, uwielbiam 🙂 Piękny i ten przecudnej urody splot 🙂 Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku 🙂
Och super musi smakować z pistacjami. Świetny pomysł i piękny chleb 🙂 Pozdrawiam
O matko jakie nadzienie, pistacje, można sie wprosić?
Niesamowity wypiek, wyglada obłędnie.