Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem budyniowym, agrestem i kruszonką. Miękkość, puszystość i wyjątkowy smak w jednym. Domowe drożdżówki z kremowym nadzieniem, owocami i chrupiącą kruszonką
Domowe drożdżowe bułeczki nadziane kremowym budyniem, soczystym agrestem i obsypane słodką kruszonką. Ich miękka, puszysta struktura i wyjątkowy smak sprawiają, że są niezwykle apetyczne. Spróbuj tych pysznych drożdżówek z nadzieniem budyniowym, owocami i chrupiącą kruszonką.
SKŁADNIKI
Zaczyn
- 200 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
Ciasto
- zaczyn
- 80 g masła
- 2 jaja
- 500 g mąki typ 500
- szczypta soli
Agrest
- 300 g agrestu
- 10 g cukru
Budyń
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 350 ml mleka
- 15 g cukru
Kruszonka
- 80 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
WYKONANIE
- Przygotowujemy zaczyn. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
- Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i studzimy. Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodajemy stopniowo roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około godzinę.
- W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy budyń i agrest.
- 250 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w pozostałych 100 ml mleka. Do zagotowanego mleka dodajemy zimne mleko z budyniem i mieszamy, nie przerywając gotowania. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Agrest myjemy, obsuszamy i nożyczkami odcinamy ogonki i szypułki. W rondelku zasypujemy agrest cukrem i na małym ogniu gotujemy przez około 10 - 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
- Wyrośnięte drożdżowe ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
- Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej wyciskając denkiem szklanki i wypełniamy budyniem i agrestem. Wszystkie bułki obficie posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 -30 minut.
- Przestudzone bułki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ciasto drożdżowe możesz przygotować według podanego przepisu lub po wyrobieniu poczekać, aż wyrośnie i wstawić na noc do lodówki. Wystarczy wówczas na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcje, uformować kulki i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Dalej postępuj, tak jak w przepisie.
- Podobnie budyń, owoce i kruszonkę możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
- Świeży agrest możesz zastąpić mrożonym lub innymi owocami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.