Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem budyniowym, agrestem i kruszonką. Miękkość, puszystość i wyjątkowy smak w jednym. Domowe drożdżówki z kremowym nadzieniem, owocami i chrupiącą kruszonką

Domowe drożdżowe bułeczki nadziane kremowym budyniem, soczystym agrestem i obsypane słodką kruszonką. Ich miękka, puszysta struktura i wyjątkowy smak sprawiają, że są niezwykle apetyczne. Spróbuj tych pysznych drożdżówek z nadzieniem budyniowym, owocami i chrupiącą kruszonką.

Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

SKŁADNIKI

Zaczyn

  • 200 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru

Ciasto

  • zaczyn
  • 80 g masła
  • 2 jaja
  • 500 g mąki typ 500
  • szczypta soli

Agrest

  • 300 g agrestu
  • 10 g cukru

Budyń

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 350 ml mleka
  • 15 g cukru

Kruszonka

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy zaczyn. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
  2. Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i studzimy. Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodajemy stopniowo roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około godzinę.
  3. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy budyń i agrest.
  4. 250 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w pozostałych 100 ml mleka. Do zagotowanego mleka dodajemy zimne mleko z budyniem i mieszamy, nie przerywając gotowania. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Agrest myjemy, obsuszamy i nożyczkami odcinamy ogonki i szypułki. W rondelku zasypujemy agrest cukrem i na małym ogniu gotujemy przez około 10 - 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
  6. Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
  7. Wyrośnięte drożdżowe ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  8. Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, najlepiej wyciskając denkiem szklanki i wypełniamy budyniem i agrestem. Wszystkie bułki obficie posypujemy kruszonką.
  9. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 -30 minut.
  10. Przestudzone bułki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Ciasto drożdżowe możesz przygotować według podanego przepisu lub po wyrobieniu poczekać, aż wyrośnie i wstawić na noc do lodówki. Wystarczy wówczas na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcje, uformować kulki i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Dalej postępuj, tak jak w przepisie.
  • Podobnie budyń, owoce i kruszonkę możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.  
  • Świeży agrest możesz zastąpić mrożonym lub innymi owocami.

Zobacz również

Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu

galette-z-twarogiem-z-agrestem-i-z-delikatna-nuta-anyzu

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.