Śliwki węgierki w korzennym cieście smażone na głębokim oleju. Szybki i łatwy owocowy deser na gorąco.
Śliwki smażone w cieście to szybki i prosty owocowy deser. Podane z lodami będą idealnym dodatkiem do kawy.
Śliwki dobrze komponują się z korzennymi przyprawami, więc do ciasta dodałam cynamon, kardamon i pieprz. Mogą to być przyprawy mielone lub w całości do rozdrobnienia w moździerzu. Zamiast cynamonu, kardamonu i pieprzu możemy wykorzystać przyprawę piernikową, ale powinna być dobrej jakości, najlepiej własnej roboty. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową
SKŁADNIKI
Ciasto
- 130 g mąki uniwersalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
- 100 ml mleka
- 1 jajko
Śliwki
- 1 kg średniej wielkości śliwek węgierek
- cukier do śliwek
- olej do smażenia 300 - 500 ml
- cukier puder do posypania
WYKONANIE
- Składniki na ciasto mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, aż uzyskami gładkie, nieco gęste ciasto.
- Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut, żeby odpoczęło a gluten zaczął pracować.
- Śliwki myjemy i osuszamy.
- Nacinamy owoce tylko na pół i wyciągamy pestki.
- W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej do temperatury około 175°C.
- Na talerzyk wysypujemy cukier, śliwkę lekko rozchylamy i tylko od wewnętrznej strony obtaczamy w cukrze.
- Ponownie ją łączymy, zanurzamy w cieście i ostrożnie przekładamy do gorącego oleju.
- Śliwki smażymy z każdej strony na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowych ręcznikach z namiaru oleju .
- Śliwki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.
- Smażone śliwki w cieście wybornie smakują z lodami lub jogurtem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeżeli nie posiadacie termometru jest prosty sposób, aby sprawdzić czy olej jest już gotowy do smażenia. Sprawdzamy zanurzając na chwilę drewniany patyczek, aż do dna garnka. Może to być rączka drewnianej łyżki lub patyczek do szaszłyków, polecam również bambusowe pałeczki do sushi. Kiedy przy patyczku pojawią się małe bąbelki olej jest gotowy do smażenia.
- Zamiast ekstraktu waniliowego lub ziarenek z laski wanilii możemy do ciasta dodać małe opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.