Smak dzikich roślin – Patrycja Machałek

Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury

Książka “Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe” Patrycja Machałek.

Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew.

smak dzikich roślin patrycja machałek recenzja książki

Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego korzystać. Nawet rośliny zerwane podczas krótkiego spaceru można po prostu … ugotować.

W książce znajdziemy przepisy z podziałem na pory roku, oto kilka z nich:

Wiosna

– koktajl kokosowy z liśćmi brzozy

– fiołkowy drink

– marmolada z szyszek daglezji

– marmolada z forsycji

– nalewka z kwiatów robinii akacjowej

Lato

– szampan z kwiatów czarnego bzu

– leśny dżin

– ryż z koniczyną łąkową

– masło stokrotkowe

– pokrzywowe leniwe

Jesień

– kawa z żołędzi i prażonej bukwi

– chleb żołędziowy na zakwasie

– ocet z owoców dzikiej róży

– dżem jarzębinowy

– tarninówka z miodem

– wino wrzosowe

Zima

– ocet z szyszek jodły i jabłek

– pobazina, czyli leszczynowy placek

– kiszone pędy sosny

… i wiele innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin, które rosną wokół nas.  

Pierwszym przepisem, który przygotowałam z książki jest ocet z jabłek i owoców dzikiej róży.

Przepisy poprzedzone są opisem rośliny, której będziemy używać.  Okazuje się,  że o każdej porze roku możemy korzystać z darów natury. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe – Patrycja Machałek

Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *