Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury
Książka „Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe” Patrycja Machałek.
Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew.

Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego korzystać. Nawet rośliny zerwane podczas krótkiego spaceru można po prostu … ugotować.
W książce znajdziemy przepisy z podziałem na pory roku, oto kilka z nich:
Wiosna
– koktajl kokosowy z liśćmi brzozy
– fiołkowy drink
– marmolada z szyszek daglezji
– marmolada z forsycji
– nalewka z kwiatów robinii akacjowej
Lato
– szampan z kwiatów czarnego bzu
– leśny dżin
– ryż z koniczyną łąkową
– masło stokrotkowe
– pokrzywowe leniwe
Jesień
– kawa z żołędzi i prażonej bukwi
– chleb żołędziowy na zakwasie
– ocet z owoców dzikiej róży
– dżem jarzębinowy
– tarninówka z miodem
– wino wrzosowe
Zima
– ocet z szyszek jodły i jabłek
– pobazina, czyli leszczynowy placek
– kiszone pędy sosny
… i wiele innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin, które rosną wokół nas.
Pierwszym przepisem, który przygotowałam z książki jest ocet z jabłek i owoców dzikiej róży.
Przepisy poprzedzone są opisem rośliny, której będziemy używać. Okazuje się, że o każdej porze roku możemy korzystać z darów natury. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!
Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe – Patrycja Machałek
Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.