Domowe przetwory - ocet z jabłek, dzikiej róży i miodu. Żywy ocet jabłkowy z owocami i płatkami dzikiej róży. Przepis na domowy ocet, aromatyczny dodatek do sałatek i nie tylko.
Do przygotowania octu jabłkowego nadają się praktycznie wszystkie jabłka. Jednak najlepsze będą owoce z pewnego źródła, ekologiczne i wolne od chemicznych oprysków. W przypadku takich owoców nie trzeba ich zbyt mocno myć i szorować. Bakterie znajdujące się na skórce zaczną pożywiać się cukrem, co przyspieszy proces fermentacji. Ten naturalny proces pozwoli nam stworzyć, wyjątkowo aromatyczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw.
SKŁADNIKI
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- garść owoców dzikiej róży
- garść płatków kwiatów dzikiej róży (jeżeli znajdziemy o tej porze roku płatków na krzewach, wtedy możemy dodać suszone lub pominąć)
- 1 l przegotowanej wody
- 4 łyżki miodu
- 50 ml startera z domowego octu jabłkowego (niekoniecznie)
WYKONANIE
- Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
- Wkładamy do słoika i dodajemy owoce i płatki dzikiej róży.
- Jeżeli mamy ochotę na ocet z korzenną nutą możemy dodać według uznania laskę cynamonu, goździki, anyż lub ziarna czarnego pieprzu.
- Ciepłą wodę (nie gorącą!) mieszamy z miodem i zalewamy nią owoce.
- Jeżeli mamy, dodajemy starter w postaci domowego octu jabłkowego. Odrobina domowego octu jabłkowego przyspieszy fermentację.
- Owoce dociskamy, tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy, w przeciwnym razie zacznie pleśnieć. Możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typ weck, kamieniem, małym słoiczkiem wypełnionym wodą lub specjalnymi dociskami do kiszonek.
- Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem, tak aby zapewnić dostęp powierza.
- Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. W pierwszej fazie następuje fermentacja alkoholowa, która trwa 2 - 3 tygodnie.
- Warto na początku fermentacji raz dziennie zamieszać zawartością słoja. Drugi etap to fermentacja octowa, która może potrwać około 4 - 5 tygodni.
- Gotowy ocet poznamy po lekkim, zdrowym zmętnieniu, przepięknym zapachu i oczywiście octowym smaku.
- Odcedzamy i przelewamy do butelek.
- Odstawiamy do dojrzewania najlepiej na kilka miesięcy, a nawet lat.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Domowy ocet jabłkowy można używać do sałatek, aby nadać im wyjątkowego smaku i aromatu. Jest doskonałym dodatkiem do sałatkowych dressingów.
- Żywy ocet jabłkowy stanowi także doskonały napój, pod warunkiem, że rozcieńczymy go wodą. Taki napój poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i wzmacnia naszą odporność. Profilaktycznie możemy pić 1 łyżkę naturalnego, żywego octu jabłkowego dziennie, zawsze rozcieńczonego wodą. Zwykle używam 1 łyżkę octu na szklankę wody.
- Jeśli zastanawiasz się nad włączeniem napoju z octu jabłkowego do swojej diety, zawsze warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz jakiekolwiek schorzenia lub obawy zdrowotne.
Przepis zaczerpnięty z książki "Smak dzikich roślin" Patrycji Machałek
Cztery Fajery - blog kulinarny 2021-09-04 17:02:15
Bardzo lubię domowy ocet jabłkowy, także często go robimy z dodatkiem głogu
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-05 00:28:50
Mam w okolicy głogowe drzewko, spróbuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.