Bułeczki z zaparzanego ciasta - drożdżowe smażone naleśniki na patelni. Smażone drożdżowe bułeczki z szalotką i koprem włoskim

Zaparzanie mąki wrzątkiem to tradycyjna chińska technika, dzięki której skrobia w mące puchnie a wypieki  są wilgotne, lekko gąbczaste i przyjemnie słodkie.

Przepis na te pyszne naleśniki - bułeczki pochodzi z książki "Domowy wypiek chleba" Lauren Chattman. Od siebie dodałam nasiona kopru włoskiego, które bardzo lubię i uważam, że dobrze komponują się z szalotką.

drożdżowe bułeczki tangzhong
drożdzowe naleśniki z szalotką bułeczki bułki tangzhong

SKŁADNIKI

  • 200 ml wrzącej wody
  • 40 ml wody do drożdży
  • 6 g świeżych drożdży
  • 215 g mąki uniwersalnej
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 3/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)

WYKONANIE

  1. Do miski wsypujemy mąkę i zalewamy ją 200 ml wrzącej wody, mieszamy, studzimy.  
  2. Drożdże rozpuszczamy w 40 ml wody.
  3. Do zaparzonej i przestudzonej mąki dodajemy 2 łyżki oleju, rozpuszczone drożdże, cukier i sól.
  4. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie i rozciągliwe ciasto.
  5. Przykrywamy miskę z ciastem, najlepiej folią spożywczą i odstawiamy na około 45 - 60 minut, aż ciasto wyrośnie dwukrotnie.
  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 kawałków.
  7. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy na blacie, by ciasto się rozluźniło.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 95°C, na środkowym poziomie kładziemy blachę do pieczenia.
  9. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy około 12 cm.
  10. Posypujemy po wierzchu szalotką i szczyptą nasion kopru włoskiego, a następnie zwijamy w ciasny rulonik i zwijamy w kształt ślimaka. 
  11. Powtarzamy to z pozostałymi  kawałkami ciasta i przykrywamy zawinięte ślimaki, żeby nie wyschły.
  12. Pozostałą część oleju rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu.
  13. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy 10 cm i układamy na rozgrzanej patelni. 
  14. Smażymy naleśniki przez 4 - 6 minut na złoty kolor z obu stron i przenosimy je na blachę w piekarniku, by nie wystygły.
  15. Wybornie smakują z łyżką jogurtu naturalnego i słodko pikantnym sosem.

Zobacz również

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł

chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Komentarze

Bernadeta 2021-09-12 22:34:39

Kolejny wypiek który u ciebie podziwiam, super bułeczki.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.