Pyszne, wolno pieczone pomidory według Dominiki Jarzynovej. Pieczone pomidory to idealny dodatek do zup, sałatek i hummusu. To świetny pomysł na zachowanie smaku lata przez cały rok.

Pierwszy raz spróbowałam wolno pieczonych pomidorów na warsztatach z Dominiką "Letnia Kuchnia Jarzynova". Dominika miała na nie wspaniały pomysł. Pomidorki były dodatkiem do jajka w koszulce i koziego jogurtu, podobnym do dania znanego jako jajka po turecku.

Wolno pieczone pomidory zdobyły moje serce. Teraz piekę je w ilościach prawie hurtowych i mrożę. Postanowiłam podzielić się z wami przepisem, który przywiozłam z warsztatów. Na koniec, chciałabym również polecić kilka ważnych wskazówek od Dominiki.

Często dodaję nasiona kopru włoskiego do swoich pomidorów przed pieczeniem. Bardzo lubię tę przyprawę, ale możecie ją pominąć

wolno pieczone pomidory wg Dominiki Jarzynovej

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • cukier lub miód (opcjonalnie)
  • 1 łyżka dobrego octu (balsamiczny, winny lub inny owocowy)
  • 2 łyżki oliwy
  • ulubione przyprawy - nasiona kopru włoskiego, tymianek, cząber, majeranek, odrobina otartej skórki z cytryny...
  • dodatkowo oliwa lub dobry jakościowo olej, jeżeli pomidorów nie mrozimy

WYKONANIE

  1. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden obok drugiego, przekrojone wzdłuż na pół pomidory, skórą do dołu.
  2. Posypujemy je delikatnie wybranymi przyprawami.
  3. Skrapiamy odrobiną miodu (lub posypujemy cukrem), octem i oliwą.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (funkcja termoobieg) na 30 – 40 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i wielkości oraz soczystości pomidorów.
  5. Pomidory należy piec tak długo aż będą delikatnie przyrumienione, wyraźnie ścięte, ale nie przypieczone.  Wtedy zmniejszamy temperaturę do 120 - 130°C (funkcja termoobieg) i suszymy jeszcze przez 60 – 80 minut (lub dłużej, jeżeli mamy duże pomidory).
  6. Gotowe pomidory powinny być wysuszone z wierzchu, mięsiste i jędrne w środku.
  7. Upieczone pomidory studzimy i mrozimy.

PORADY i WSKAZÓWKI

  • Pomidory możemy również jeszcze ciepłe, przełożyć do szklanego naczynia i zalać oliwą albo tłoczonym na zimno olejem rzepakowym.
  • Pomidory w oleju przechowujemy w lodowce do 7 dni, później zaczynają fermentować.
  • Przed podaniem pomidory w oleju wyciągamy z lodówki, aby ocieplić do temperatury pokojowej.
  • Z wolno pieczonych pomidorów możemy przygotować pyszną zupę pomidorową - letni krem z pieczonych pomidorów i moreli

"Na zimę przygotowuję pomidory w taki sam sposób tylko po upieczeniu studzę je i wkładam razem z blaszką albo na desce do zamrażalnika (tak, by zamroziły się nieposklejane). Po zamrożeniu przekładam je do woreczka strunowego i trzymam w zamrażalniku. Żeby je odmrozić, przekładam porcję zamrożonych pomidorków do słoika i zalewam oliwą/olejem. Czekam aż odmrożą się w oliwie i nabiorą temperatury pokojowej. Tak smakują najlepiej." - Dominika Wójciak Jarzynova

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe

Domowy sos pomidorowy ze śliwkami i przyprawami

domowy-sos-bbq-pomidorowy-ze-sliwkami

Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej

domowa-nalewka-z-mirabelek-alyczy-sliwy-wisniowej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.