Wrześniowa piekarnia Amber serwuje Matnakash, tradycyjny ormiański płaski chleb. Pieczywo można przygotować na zakwasie lub na drożdżach.
Matnakash tradycyjny na drożdżach. Moja wersja pieczywa jest drożdżowa, a przepis pochodzi przepis stąd Hub Pages. Dzięki recepturom na pieczywo z różnych zakątków świata możemy poczuć się jak na kulinarnych wakacjach.
SKŁADNIKI
CIASTO
500 g mąki chlebowej typ 750
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
350 ml wody
2-3 łyżki oliwy
GLAZURA
30 g mąki
150 ml wody
WYKONANIE
Do miski wlewamy 250 ml ciepłej wody i dodajemy drożdże. Pozwól drożdżom aktywować się przez 5-10 min. Dodajemy 200 - 230 g mąki, mieszamy (zaczyn powinien przypominać konsystencją kleik) i odstawiamy na 10 minut. Następnie przykrywamy i umieszczamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość.
Pozostałą mąkę, sól i cukier wsypujemy do innej większej miski i dodajemy zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto wyrabiamy, porcjami dolewamy pozostałe 100 ml ciepłej wody. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ponownie przykrywamy ciasto i jeszcze raz pozwalamy mu się podwoić.
W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku mieszamy 30 g mąki i 150 ml zimnej wody. Gotujemy powoli i ciągle mieszamy, aż krem z mąki przybierze gęstą formę, studzimy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na dwie porcje. Każdą porcję przenosimy na papiery do pieczenia (jeden chlebek mieści się na jednej blaszce). Na dłonie wylewamy odrobinę oliwy i natłuszczonymi palcami formujemy delikatnie owalną formę ciasta. Przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 20 minut. Krawędzią dłoni i palcami robimy charakterystyczne "nacięcia". Nakładamy pędzelkiem glazurę na całej powierzchni chlebków.
W międzyczasie umieszczamy blachę piekarnika w piekarniku. Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą.
Ciasto razem z papierem ostrożnie przenosimy na nagrzana blachę, pieczemy 10 - 15 minut, aż matnakash nabierze złoto brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Matnakasz na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Beata 2021-09-20 20:45:17
Pięknie wypieczone chlebki!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-20 21:15:35
Dziękuję i do zobaczenia przy kolejnych wypiekach 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-21 15:44:32
Dziękuję i dziękuję za wspólny czas 🙂
Odpowiedz
Gucio 2021-09-20 21:15:26
Bardzo ładnie wypieczony i zazdroszczę wzorcowego formowania. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-21 15:43:31
Dziękuję i do kolejnego wspólnego pieczenia 🙂
Odpowiedz
Anna 2021-09-21 08:29:46
Wspaniały matnakash Ci się upiekł. Dziękuję za wspólne wrześniowe wypiekanie. Do następnego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-21 15:42:43
Jak zawsze było miło i pysznie
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2021-09-22 21:21:53
Pięknie upieczone.
Dziękuję za wspólny czas!
Odpowiedz
Marzena 2021-09-23 10:38:57
Cudny! No to przyjmuję wyzwanie na pieczenie go na zakwasie🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.