Matnakash - płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo

Wrześniowa piekarnia Amber serwuje Matnakash, tradycyjny ormiański płaski chleb. Pieczywo można przygotować na zakwasie lub na drożdżach.

matnakash ormiański chleb pieczywo drożdzowe

Matnakash tradycyjny na drożdżach. Moja wersja pieczywa jest drożdżowa, a przepis pochodzi przepis stąd Hub Pages. Dzięki recepturom na pieczywo z różnych zakątków świata możemy poczuć się jak na kulinarnych wakacjach.

SKŁADNIKI

CIASTO

500 g mąki chlebowej typ 750

1 płaska łyżeczka suszonych drożdży

1,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

350 ml wody

2-3 łyżki oliwy

GLAZURA

30 g mąki

150 ml wody

WYKONANIE

Do miski wlewamy 250 ml ciepłej wody i dodajemy drożdże. Pozwól drożdżom aktywować się przez 5-10 min. Dodajemy 200 - 230 g mąki, mieszamy (zaczyn powinien przypominać konsystencją kleik) i odstawiamy na 10 minut. Następnie przykrywamy i umieszczamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość.

Pozostałą mąkę, sól i cukier wsypujemy do innej większej miski i dodajemy zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto wyrabiamy, porcjami dolewamy pozostałe 100 ml ciepłej wody. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ponownie przykrywamy ciasto i jeszcze raz pozwalamy mu się podwoić.

W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku mieszamy 30 g mąki i 150 ml zimnej wody. Gotujemy powoli i ciągle mieszamy, aż krem z mąki przybierze gęstą formę, studzimy.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na dwie porcje. Każdą porcję przenosimy na papiery do pieczenia (jeden chlebek mieści się na jednej blaszce). Na dłonie wylewamy odrobinę oliwy i natłuszczonymi palcami formujemy delikatnie owalną formę ciasta. Przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 20 minut. Krawędzią dłoni i palcami robimy charakterystyczne "nacięcia". Nakładamy pędzelkiem glazurę na całej powierzchni chlebków.

W międzyczasie umieszczamy blachę piekarnika w piekarniku. Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą.

Ciasto razem z papierem ostrożnie przenosimy na nagrzana blachę, pieczemy 10 - 15 minut, aż matnakash nabierze złoto brązowego koloru. Studzimy na kratce.

Matnakasz na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Zobacz również

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

dyniowa-ciabatta-z-pestkami-dyni-drozdzowe-pieczywo

Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami

nocne-bulki-sniadaniowe-z-maslanka-i-ziarnami

Chleb z Ticino, pszenny chleb do odrywania, Ticino Bread

chleb-z-ticino-pszenny-chleb-do-odrywania-ticino-bread

Komentarze

Beata 2021-09-20 20:45:17

Pięknie wypieczone chlebki!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-20 21:15:35

Dziękuję i do zobaczenia przy kolejnych wypiekach 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-21 15:44:32

Dziękuję i dziękuję za wspólny czas 🙂

Odpowiedz

Gucio 2021-09-20 21:15:26

Bardzo ładnie wypieczony i zazdroszczę wzorcowego formowania. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-21 15:43:31

Dziękuję i do kolejnego wspólnego pieczenia 🙂

Odpowiedz

Anna 2021-09-21 08:29:46

Wspaniały matnakash Ci się upiekł. Dziękuję za wspólne wrześniowe wypiekanie. Do następnego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-21 15:42:43

Jak zawsze było miło i pysznie

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2021-09-22 21:21:53

Pięknie upieczone.
Dziękuję za wspólny czas!

Odpowiedz

Marzena 2021-09-23 10:38:57

Cudny! No to przyjmuję wyzwanie na pieczenie go na zakwasie🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.