Matnakash - płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo
Wrześniowa piekarnia Amber serwuje Matnakash, tradycyjny ormiański płaski chleb. Pieczywo można przygotować na zakwasie lub na drożdżach.
Matnakash tradycyjny na drożdżach. Ta wersja pieczywa jest drożdżowa, a przepis pochodzi przepis od Hub Pages. Dzięki recepturom na pieczywo z różnych zakątków świata możemy poczuć się jak na kulinarnych wakacjach.
SKŁADNIKI
CIASTO
GLAZURA
WYKONANIE
Do miski wlewamy 250 ml ciepłej wody i dodajemy drożdże. Pozwól drożdżom aktywować się przez 5-10 min. Dodajemy 200 - 230 g mąki, mieszamy (zaczyn powinien przypominać konsystencją kleik) i odstawiamy na 10 minut. Następnie przykrywamy i umieszczamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość.
Pozostałą mąkę, sól i cukier wsypujemy do innej większej miski i dodajemy zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto wyrabiamy, porcjami dolewamy pozostałe 100 ml ciepłej wody. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ponownie przykrywamy ciasto i jeszcze raz pozwalamy mu się podwoić.
W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku mieszamy 30 g mąki i 150 ml zimnej wody. Gotujemy powoli i ciągle mieszamy, aż krem z mąki przybierze gęstą formę, studzimy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na dwie porcje. Każdą porcję przenosimy na papiery do pieczenia (jeden chlebek mieści się na jednej blaszce). Na dłonie wylewamy odrobinę oliwy i natłuszczonymi palcami formujemy delikatnie owalną formę ciasta. Przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 20 minut. Krawędzią dłoni i palcami robimy charakterystyczne "nacięcia". Nakładamy pędzelkiem glazurę na całej powierzchni chlebków.
W międzyczasie umieszczamy blachę piekarnika w piekarniku. Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą.
Ciasto razem z papierem ostrożnie przenosimy na nagrzana blachę, pieczemy 10 - 15 minut, aż matnakash nabierze złoto brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Matnakasz na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Beata 2021-09-20 20:45:17
Pięknie wypieczone chlebki!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-20 21:15:35
Dziękuję i do zobaczenia przy kolejnych wypiekach 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-21 15:44:32
Dziękuję i dziękuję za wspólny czas 🙂
Odpowiedz
Gucio 2021-09-20 21:15:26
Bardzo ładnie wypieczony i zazdroszczę wzorcowego formowania. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-21 15:43:31
Dziękuję i do kolejnego wspólnego pieczenia 🙂
Odpowiedz
Anna 2021-09-21 08:29:46
Wspaniały matnakash Ci się upiekł. Dziękuję za wspólne wrześniowe wypiekanie. Do następnego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-21 15:42:43
Jak zawsze było miło i pysznie
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2021-09-22 21:21:53
Pięknie upieczone.
Dziękuję za wspólny czas!
Odpowiedz
Marzena 2021-09-23 10:38:57
Cudny! No to przyjmuję wyzwanie na pieczenie go na zakwasie🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.