Dyniowa ciabatta z pestkami dyni – drożdżowe pieczywo

Jesienna dyniowa ciabatta, oliwa z oliwek, kieliszek wina – pomysł na pyszną kolację

Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży.  Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowała mnie do małego eksperymentu. Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki.

dyniowa ciabatta wino cono sur włoskie pieczywo

Miąższ ciabatty po upieczeniu nabrał pięknej, jesiennej  pomarańczowej barwy. Smak i aromat dyni jest bardzo subtelny i nie dominuje w wypieku. Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem i  rano rozpocząć proces pieczenia.

Składniki

5 g świeżych drożdży

100 – 150 ml  wody

500 g mąki chlebowej typ 750

1 łyżka oliwy z oliwek

250 g musu – purée z pieczonej dyni* (nelson, piżmowa, hokkaido, muscat)

8  g soli

25 g pestek dyni

mąka do podsypywania

WYKONANIE

Do miski wlewamy 100 ml wody, wkruszamy drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.  Dodajemy mąkę, oliwę, dyniowe purée , sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie.  Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać  5 a nawet 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy wodę. 

Na koniec dodajemy pestki dyni  i już ręcznie wyrabiamy, aż ciasto połączy się z pestkami. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około od 8 – 12 godzin. Ciasto możemy przygotować wczesnym rankiem i piec bułki wieczorem. Polecam jednak zacząć produkcję ciasta wieczorem i odstawić do wyrastania na noc.

Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi wykładamy na stolnicę obficie podsypaną mąką. Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo ostrożnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.

Ciasto posypujemy mąką po wierzchu i za pomocą skrobek (plastikowe lub metalowe łopatki do ciasta) lub noża dzielimy ciasto na 2, 4 lub 6 porcji.  Każdą porcję lekko formujemy skrobkami, podsuwając mąkę ze stolnicy pod spód ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie, najlepiej za pomocą  dwóch skrobek przekładamy ciabatty „do góry nogami”  na papier do pieczenia podsypany mąką. Układamy bułki w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze 20 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do 245°C. Polecam blaszkę z piekarnika wsunąć w prowadnice „do góry nogami”.  Na spodzie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą. Ciabatty zsuwamy (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 20 – 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. 

Świeże ciabatty smakują wybornie podane z oliwą z oliwek i z kieliszkiem dobrego wina. Do dyniowej ciabatty podałam chilijskie białe, wytrawne wino powstałe z gron szczepu Riesling – Cono Sur Bicicleta.

ciabatta dyniowa pieczywo drożdżowe białe wino

 Przy okazji polecam wszystkim marzycielom KONKURS **, w którym do wygrania fantastyczne nagrody:
–              1 x Voucher o wartości 7000 zł brutto na dofinansowanie zakupu roweru elektrycznego
–              10 x Voucher o wartości 300 zł brutto do na akcesoria rowerowe
–              30 x zestawów wina Cono Sur Bicicleta

Podążaj swoją drogą, podążaj za swoimi marzeniami, żyj odważnie i z pasją! Wejdź na stronę konkursową www.konkursconosur.pl  i podziel się zdjęciem lub opisem swojego marzenia – tego, które udało Ci się zrealizować lub tego, które wciąż czeka w swojej kolejce. Marzenia mają ogromną siłę! To one nadają życiu smak, skłaniają nas do próbowania nowego, rozwijania swoich pasji i stawiania odważnych kroków.

ciabatta dyniowa pieczywo drożdżowe konkurs z winem cono sur

Wejdź na stronę konkursową i graj o atrakcyjne nagrody!

* Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 – 40 minut  lub do miękkości.  Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.

**Konkurs trwa do 31.10.2021 – szczegółowy regulamin konkursu na stronie organizatora

Wpis powstał we współpracy z TIM

2 thoughts on “Dyniowa ciabatta z pestkami dyni – drożdżowe pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *