Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Gaijin Gotuje - Ivan Orkin - Kuchnia Japońska dla nie - Japończyków

KOMENTARZE

Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków- Ivan Orkin, Chris Ying - Gaijin gotuje

Gaijin (gai-dzin) to japońskie określenie dla "obcokrajowca" lub "outsidera". Właściwie kryje się w nim sugestia, że chodzi raczej o "intruza". W rzeczy samej o białego faceta, który "zachowuje się jak słoń w składzie porcelany, popełnia towarzyskie gafy i zostawiając za sobą potłuczone talerze" - Ivan Orkin.

Gaijin Gotuje Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin

Ivan Orkin, który trzy dekady mieszka głównie w Japonii, mówi biegle po japońsku, otworzył w Tokio dwa bary z ramenem a wciąż jest... gaijinem. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła.

Gaijin Gotuje - Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin, Chris Ying

Ivan Orkin przekonuje, że nie trzeba być Japończykiem, by wyczarować coś znakomitego według japońskich receptur. Należy zauważyć, że przepisy w książce nie zostały napisane z myślą o profesjonalnych restauracjach, ale pochodzą z domowych kuchni. Ponadto na końcu książki znajduje się słowniczek egzotycznych składników, a także wskazówki, gdzie je znaleźć i sugestie zamienników.

Gaijin Gotuje Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin

Gotuj z Gaijinem a z pewnością zakochasz się w japońskiej kuchni. Z tą książką przygotujemy pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną. Urządzimy własne temaki party i nauczymy się przygotowywać idealny kotlet tonkatsu, a także jak zwinąć swoją pierwszą wielką rolkę sushi.

Przepisy w książce odnajdziemy według podziału na kategorie. Warto wspomnieć o dodatkowym oznaczeniu literą "V" przepisów wegetariańskich lub takich, które łatwo zamienić na wegetariańskie.

  • Dania z ryżu i podawane z ryżem
  • Buliony, zupy i potrawki
  • Przystawki, przekąski, dodatki
  • Dania główne do podziału
  • Kociołki
  • Makarony
  • Kanapki i bajgle
  • Dodatki

Polecam przepis na ryż z hayashi – japońska potrawka z wołowiną w sosie z tonkatsu

Pociąga cię japońska kuchnia, ale wydaje się zbyt skomplikowana i nie wiesz od czego zacząć? Jeżeli tak, to książka Gaijin gotuje jest dla ciebie.

Gaijin Gotuje Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin

Godny uwagi jest serial Chef's Table (Netfilx), który prezentuje gwiazdy sztuki kulinarnej z całego świata. Bohaterem jednego z odcinków jest Ivan Orkin, jeden z najlepszych kucharzy na świecie przygotowujących ramen. Film przedstawia jego historię i drogę do tego, jak został mistrzem w przyrządzaniu zupy ramen i jak do perfekcji opanował tajniki smaku umami.

Kuchnia Japońska - Ivan Orkin, Chris Ying - Gaijin gotuje

Dziękuję Wydawnictwu Słowne za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Jeżeli lubicie kuchnię japońską polecam także książki: Prawdziwa kuchnia japońska. proste potrawy, oryginalne smaki oraz Tokio. Kultowe przepisy

Kategorie

Książki

Zobacz również

Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung

domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii-karharine-tamiko-arguile

Tokio Kultowe Przepisy - Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską

tokio-kultowe-przepisy-maori-murota-odczarowuje-kuchnie-japonska

Prawdziwa kuchnia japońska. Ochazuke, ryżowo-herbaciana zupa

prawdziwa-kuchnia-japonska-ochazuke-ryzowo-herbaciana-zupa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.