Śliwkowe trufle, zdrowe i pyszne słodkości
Kto lubi drobne i przy okazji zdrowe słodkości na jeden kęs? Trufle z suszonych śliwek, pasty tahini, wiórków kokosowych i sezamu to świetny pomysł na właśnie takie smakołyki.
Słodkość tych trufli zależy od tego, jakich użyjemy śliwek. Przygotowałam trufle w dwóch wersjach. W pierwszej główny składnik to suszona śliwka kalifornijska, w drugiej suska sechlońska.
Suska sechlońska to suszone owoce śliwy, które są lekko słodkie z posmakiem i aromatem wędzenia. Jeżeli do deseru wykorzystamy na przykład suszone śliwki kalifornijskie, trufle będą słodkie i mięsiste.
Które trufle były smaczniejsze? Zdania były podzielone, polecam więc spróbować i jednych, i drugich.
Pastę tahini, czyli pastę sezamową, wiórki kokosowe, nasiona sezamu, a także dobrej jakości czekoladę do polewy możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
250 g suszonych śliwek
40 g tahini (sezamowa pasta)
2 łyżki rumu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
20 g wiórków kokosowych
Do oblania i obtoczenia:
100 g gorzkiej czekolady
sezam
wiórki kokosowe
WYKONANIE
Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut. Następnie je odsączamy, ale wodę z moczenia pozostawiamy ponieważ może nam się jeszcze przydać.
Śliwki, tahini, rum, cynamon i sól miksujemy w blenderze na gęstą masę. W razie potrzeby możemy ją rozrzedzić odrobiną wody z moczenia śliwek. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Układamy kulki na talerzu i wkładamy je do lodówki co najmniej na 30 minut.
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwkowe kulki nabijamy na drewniany patyczek, na przykład na patyczek do szaszłyków. Następnie zanurzamy w czekoladzie, później w wiórkach kokosowych zmieszanych z sezamem. Trufle odkładamy na talerz i schładzamy w lodówce, aż czekolada zastygnie.
Polecam również przepis na czekoladowe trufle z żurawiną
Inspiracja - Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości
Marzena 2021-11-30 17:25:34
Podsunęłaś mi świetny pomysł na prezenty. Właśnie rozmyślałam nad nimi i normalnie jakbyś mi czytała w myślach 😌
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-11-30 22:10:16
To dobry pomysł 🙂
Odpowiedz
Bernadeta 2021-12-01 22:32:44
Uwielbiam trufle a takie domowe i do tego kokosowe to musiało być niebo w gębie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-02 15:57:00
Ooo, tak! Są bardzo smaczne i zdrowsze od trufli tradycyjnych 🙂
Odpowiedz
Anita 2021-12-03 20:50:21
A czy można by zastąpić wiórki koksowe w masie truflowej?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.