Świąteczne choinki piernikowe

Pierników i pierniczków nastał czas. U wielu z nas już od miesiąca dojrzewa w lodówce ciasto na piernik staropolski z którego można również upiec pierniczki.  Kto jednak nie zdążył nastawić ciasta długo dojrzewającego niech się nie przejmuje bo z tygodniowego ciasta też wychodzą pyszne pierniczki.

pierniczki-na-piwie-z-gryczanym-miodem-i-żytnią-mąką

W tym przepisie użyłam miodu gryczanego bo chciałam, aby moje pierniczki były charakterne w smaku. Możecie dodać inny miód, jednak polecam spróbować z gryczanym, z pewnością Wam posmakują.

Składniki

250 g miodu gryczanego

125 g masła

100 ml ciemnego piwa

20 g kakao

2 jaja

100 g cukru

250 g mąki pszennej typ 500

250 g mąki żytniej typ 720

szczypta soli

1,5 łyżeczki sody

20 g przyprawy do piernika  – najlepiej domowej roboty

Wykonanie

W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód i masło. Cały czas mieszamy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy piwo, mieszamy, kiedy składniki się połączą zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.

Jaja ucieramy z cukrem, następnie dodajemy przestudzoną masę z miodu, masła, piwa i kakao. Ucieramy dalej i stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową. Masa będzie gęsta, dlatego polecam ucierać w mikserze, robocie kuchennym z końcówką/mieszadłem w kształcie motylka.

Gotowe ciasto przekładamy do szklanego pojemnika lub miski, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 – 6 tygodni, zależy ile mamy czasu.

Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Wycinamy choinki lub inne świąteczne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170°C.

Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, u mnie dojrzewają w słoikach. Możemy je oblać czekoladą, polukrować i udekorować różnymi posypkami.

Zobacz również

Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą

kruche-herbaciane-ciasteczka-z-rooibos-pomaranczami-i-czekolada

Paluchy drożdżowe z grzybami

paluchy-drozdzowe-z-grzybami

Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Komentarze

Marzena 2021-12-16 00:53:33

Jakie urocze choinki. I te piernikowe i te kraciaste . Na piwie jeszcze nigdy nie robiłam 😀Muszę spróbować .

Odpowiedz

Bernadeta 2021-12-17 14:25:41

Pierniczki wyglądają cudownie. I maja urocze ubranka.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.