Jednogarnkowa Jarzynova - książka dla wszystkich miłośników warzyw na talerzu
Dominika Wójciak - zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, wyróżniona przez samego Gorgona Ramsay’a. Autorka książek Warzywo, Ziarno, Kulinarne opowieści, Prosto, pysznie, do pudełka i Sezonowe warzywo, felietonistka miesięcznika "KUCHNIA".
Dominika oddaje w nasze ręce swoją nową książkę "Jednogarnkowa Jarzynova". Książka dla wszystkich miłośników warzyw z prostymi, codziennymi recepturami. Są to przepisy proste, ale gotowe dania wyrafinowane w smaku, niby codzienne jednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub do zapieczenia w jednej blasze czy foremce.
Umowne "Jednogarnkowe" dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego posiłku, który możemy przekształcać i komponować po swojemu. Receptury w książce są bardzo uniwersalne, łącza się ze sobą, przenikają i wzajemnie uzupełniają.
Sezonowość produktów to ważna kwestia w kuchni Dominiki, dlatego przepisy w Jednogarnkowej Jarzynovej podzielone są na cztery pory roku.
Wiosną kiedy na targach pojawiają się świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty.
Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę i taktukę, kolorowe naleśniki, pyszne zupy - kalafiorową, owocowe gazpacho, chowder kukurydziany, a na deser morele karmelizowane i owocowy kisiel.
Jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem.
W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie i zdrowo, jak w pozostałych porach roku. Zimą stawiam przede wszystkim na zupy. Mamy więc do wypróbowania sezonową zupę na dwa sposoby, soczewicową zupę ogórkową, harirę ziomowa oraz marchwiową lub cukiniową zupę z kiszoną kapustą. Koniecznie przygotujcie mineralny bulion orientalny. Jest on źródłem cennych minerałów, wspaniale rozgrzewa i daje uczucie sytości. Oprócz zup w książce znajdziemy również leniwe na milion sposobów, soccę, bigos wegański czy tadżin warzywny. Polecam bardzo buraczane fuczki, placuszki z kiszonej kapusty i buraków. Są łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Jarzynova Jednogarnkowa to cztery pory roku i mnóstwo przepisów. Przepisy w książce są proste, oparte na codziennym gotowaniu Dominiki, które spisała z tego, co przewija się w Jej kuchni. Korzystając z tej książki warto zwrócić szczególną uwagę na wskazówki, z których nauczymy się zamieniać składniki, żonglować przyprawami i komponować własne wersje poszczególnych przepisów.
Jednogarnkowa Jarzynowa - jestem pewna, że książka spodoba i przyda się wszystkim miłośnikom warzyw i nie tylko.
Zapraszam po więcej przepisów i wartościowych porad Dominiki do Jarzynovej kuchni.
margot 2022-01-30 10:19:10
Ja jestem ja zachwycona, chyba najfajniejsza książka Dominiki
Odpowiedz
ankawell 2022-02-10 09:01:20
Lubię taki styl gotowania, gdy cały proces tworzenia można w jednym naczyniu kuchennym zamknąć.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.