Aroniówka - przepis na pyszną nalewkę z aronii bez gotowania. Domowe przetwory i nalewki o wyjątkowym smaku i aromacie
"Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty - ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!".
Ponoć nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę "Aronia super owoc" - Iwona Wawer, Piotr Eggert, Barbara Hołub, z której pochodzi powyższy cytat.
Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza! Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru.
![Domowa nalewka z aronii - aroniówka bez gotowania](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/10/5X9A3092-960x1449.webp)
SKŁADNIKI
I Etap
- 1 kg owoców aronii
- 400 - 500 g cukru
- laska wanilii
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 cm plaster świeżego imbiru
- 750 ml alkoholu 70%
II Etap
- 500 ml wódki 40 %
WYKONANIE
I Etap
- Przemrożone owoce aronii wsypujemy do gąsiora, dodajemy wanilię, imbir, skórkę i sok z cytryny oraz cukier.
- Całość zalewamy alkoholem 70%, gąsior szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 3 tygodnie, często mieszając.
- Po tym czasie aroniowy nalew zlewamy do osobnego naczynia, szczelnie zamykamy.
II Etap
- Pozostałe w gąsiorku owoce aronii ponownie zalewamy, tym razem wódką 40% i odstawiamy na 2 tygodnie, często mieszając.
- Po tym czasie powstały alkohol z owoców łączymy z wcześniej przygotowanym nalewem aroniowym.
- Całość odstawiamy na minimum 6 miesięcy w ciepłe i ocienione miejsce.
- Nalewkę przecedzamy, filtrujemy lub ściągamy rurką znad osadu i przelewamy do butelek.
- Leżakujemy minimum 6 miesięcy.
PORADY
Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. U mnie często ptaki są szybsze niż pierwsze przymrozki, dlatego zbieram dojrzałe owoce, obrywam z szypułek i mrożę (minimum 24 godziny).
Zobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych
![dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A9566-2.webp)
Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy
![aronia-i-gruszka-przepis-na-domowy-dzem-aroniowy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/08/5X9A6983-3-960x1440.webp)
Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej
![domowa-nalewka-z-mirabelek-alyczy-sliwy-wisniowej](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/nalewka-z-mirabelek-z-pestkami-595x862.jpg)
Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej
![pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/5X9A8593-2-960x1440.webp)
Jan 2023-08-24 16:42:03
Po czym poznać że aronia już dojżała?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-25 10:39:47
Marny ze mnie ogrodnik i aż tak dobrze się na tym nie znam, ale mam kilka krzaczków aronii. Zbieram owoce kiedy są już dobrze wybarwione na mocny ciemny kolor, kiedy w smaku czuć już słodycz i kiedy owoce zaczynają opadać na ziemię.
Odpowiedz
Tadeysz 2023-09-23 14:46:23
Robię dopiero 3 raz, pierwszy gotowałem i owoce wyrzucałem /szkoda/, drugi raz zalałem spirytusem, odcedziłem zasypałem cukrem, wymieszałem wszystko dodajac wody, a z wroni zrobiłem dżem -pychota tylko dla dorosłych.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-09-23 17:28:13
Taki dżem to rarytas 🙂 ...dla dorosłych oczywiście 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.