Fuczki  buraczane  – smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji

Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placuszki według klasycznego przepisu przygotowuje się kiszonej kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ten przepis trochę zmodyfikować – coś dodać, coś ująć, coś zamienić.

Taki przepis znalazłam w książce Dominiki Wójciak „Jednogarnkowa Jarzynova„.  Dominika podaje przepis na fuczki na bazie między innymi mąki z ciecierzycy i surowego buraka. Moja wersja będzie z buraczkiem pieczonym (taki akurat był w domu) , mąką orkiszową pełnoziarnistą i z jajem.  

  

fuczki smażone placki z burakami i kiszoną kapustą przepis Jarzynova

SKŁADNIKI

FUCZKI

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub innej

2 – 3 łyżki płatków drożdżowych

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

1/2 ziaren kminku w całości lub lekko  rozgniecionych w moździerzu

szczypta chili lub tyle ile lubicie

3 łyżki oliwy

100 g kiszonej kapusty

100 g buraka  – u mnie pieczony, ale może być surowy lub kiszony

olej lub masło klarowane do smażenia

DO PODANIA

200 ml gęstego jogurtu lub creme fraiche

1 mały ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

oliwa lub olej chili

marynowana cebula – polecam przepis na czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach

zielenina – koperek, szczypior, szpinak lub jarmuż

WYKONANIE

FUCZKI

Do miski wsypujemy mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy, oliwę  i jajo. Mieszamy – powinniśmy otrzymać nieco  gęstsze ciasto niż na naleśniki – odstawiamy na około 15 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i posiekana kapustę oraz obranego i startego na grubych oczkach buraczka, mieszamy.

Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczamy, jak placki.  Smażymy z obu stron,  aż będą rumiane. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.  Na czas smażenia reszty placków te usmażone możemy trzymać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

DO PODANIA

Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą i sokiem z cytryny.  Odstawiamy na 5 minut, by czosnek złagodniał, następnie dodajemy do jogurtu razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Placki najlepiej smakują na ciepło, podane z jogurtowym sosem, posypane zieleniną i  np. lekko rozgniecionymi ziarnami kolendry lub czarnuszki.  Idealny dodatkiem będzie również piklowana czerwona cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.