Chrupiące muszle tacos wypełnione soczystym nadzieniem wołowym
Tacos wypełnione ulubionym nadzieniem możemy podać w twardych, chrupiących muszlach lub w miękkich plackach tortillach.
Polecam gotowe, kukurydziane placki "taco schells", dzięki którym przygotujemy w szybki i prosty sposób pyszną przekąskę. Co najlepsze, możemy przygotować dużą porcję przekąsek np. na imprezę w krótkim czasie. Wystarczy, że mięso możemy przygotujemy odpowiednio wcześniej, a tuż przed wypełnieniem muszli odgrzejemy. Gotowe muszle taco możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata
SKŁADNIKI
MIĘSO
500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g kukurydzy konserwowej
200 g fasoli czerwonej konserwowej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki ostrej papryczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia
TACOS
awokado
marynowana cebulka - polecam przepis na czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach
jogurt
świeża kolendra
gotowe muszle tacos lub placki tortilla
WYKONANIE
Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy chwilę posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, smażymy często mieszając. Doprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę, smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając.
Gorącym mięsem wypełniamy muszle tacos lub tortille*, na wierzch układamy kilka plasterków awokado, łyżkę jogurtu, marynowaną cebulę, listki kolendry.
*W przypadku tortilli podgrzewamy je na patelni i na ciepłe nakładamy porcje mięsa i pozostałe dodatki, składamy na pół lub zwijamy, jak naleśnika.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.