Chleb na zakwasie z makiem i siemieniem lnianym
W kwietniowej piekarni Amber owsiany chleb śniadaniowy z makiem i siemieniem lnianym od Gucia.
Chleb przygotowujemy na słodkim starterze, dzięki temu jest lekko słodki i lekko kwaśny. Płatki owsiane, mak i siemię lniane dodatkowo wzbogacają smak pieczywa.
Chleb piekłam w foremce o wymiarach 11 x 25 cm dlatego mój wypiek nie jest zbyt wysoki. Jeżeli chcecie chleb wyższy to albo przygotujcie chleb z podwójnej porcji, albo w mniejszej formie.
Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
przepis Sourlotti by Abby
SKŁADNIKI
STARTER
- 15 g zakwasu
- 15 g mąki pszennej chlebowej
- 15 g wody
SŁODKI STARTER
- 45 g aktywnego startera (przygotowanego wcześniej)
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 12,5 g wody
- 12,5 g cukru
CIASTO
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g słodkiego startera
- 20 g cukru
- 3 g soli
- 10 g mleka w proszku
- 10 g maku
- 10 g siemienia lnianego
- 130 g mleka
- 25 g masła
- Płatki owsiane do posypania bochenków
OWSIANKA
- 25 g płatków owsianych + 50 g wody
STARTER
Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 - 5 godzin.
SŁODKI STARTER
Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy na noc.
OWSIANKA
Płatki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc.
CIASTO
Mieszamy wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiamy około 5 minut do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej.
Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej.
Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy porcje ciasta na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon.
Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem lub masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 3 - 5 do podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy 35 - 40 minut do lekko brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Gucio 2022-04-11 22:29:07
Twój chlebek jest idealnie wypieczony i ma smakowicie wyglądający miękisz. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-13 10:51:38
Dziękuję Guciu za pomysł na ten chlebek. Do kolejnego spotkania 🙂
Odpowiedz
Anna 2022-04-12 08:55:43
Pięknie upieczony. Ten przepis bardzo mi przypadł do serca. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-13 10:50:42
Dziękuję Aniu. To był bardzo smaczne spotkanie 🙂
Odpowiedz
Agnieszka 2022-04-12 09:37:27
Śliczny! Dziękuję za wspólne pieczenie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-12 12:20:23
Dziękuję również 🙂
Odpowiedz
Dorota 2022-04-12 16:43:34
Piękny chlebek, czuję ten smak bo u mnie zniknął błyskawicznie. Miłego czasu wielkanocnego i do następnego wypiekania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-13 10:49:51
Spokojnych świąt Dorotko i do następnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-04-13 14:54:01
Wspaniale wygląda Twój chleb. Miło było spotkać się wirtualnie w Kwietniowej Piekarni :) Pozdrawiam M
Odpowiedz
Kamila 2022-04-13 21:14:19
Trzy pyszne słodziaki! Pozdrawiam!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.