Ryba z patelni, ryba z grilla. Ryba w curry z zielonymi szparagami, szybkie danie z patelni przygotowane na grillu

Tajskie curry z rybą, mlekiem kokosowym i szparagami to pomysł na szybką i łatwą kolację lub obiad. Bogate w tajskie smaki rybne danie z dodatkiem sezonowych warzyw. Wiosną są to zielone szparagi, czy młody groszek w strączkach, latem polecam cukinię lub fasolkę szparagową. Jesienią możemy wykorzystać kalafior lub brokuły.

tajskie curry rybne z ogniska

Rybne curry to danie z patelni, które możemy przygotować tradycyjnie, na palniku lub tak, jak ja na grillu, a dokładniej na ognisku.

tajskie curry z rybą z patelni

SKŁADNIKI

  • 500 - 700 g filetów rybnych, np. dorsz, morszczuk
  • otarta skórka z limonki
  • sok z limonki
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 100 g szalotki
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 700 ml bulionu drobiowego lub rybnego
  • 6 liści limonki kaffir (kafir)
  • 150 g marchewki
  • 250 g papryki czerwonej, żółtej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 garści posiekanych ziół - szczypior, kolendra, bazylia lub pietruszka
  • sól
Tajskie czerwone curry z grilla

WYKONANIE

  1. Filety rybne osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i otartą skórką z limonki. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
  2. Marchewkę obieramy, kroimy skośnie w plastry, następnie w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy na kawałki.  Obraną szalotkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki lub siekamy.  Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końce, kroimy po skosie na kawałki o długości około 3 cm.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szalotki, marchewkę i smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek i pastę curry, mieszamy i smażymy 2 minuty.
  4. Dodajemy liście limonki kafir, świeżą paprykę, mieszamy, wlewamy bulion i gotujemy około 5 minut.  Następnie dodajemy mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki do smaku.  Próbujemy i ewentualnie dosalamy. doprawiamy. Należy uważać z ilością soli ponieważ bulion jest słony, a i przygotowana wcześniej ryba jest już posolona.
  5. Teraz dodajemy szparagi bez kawałków z zieloną końcówką, smażymy 2 - 3 minuty. Na koniec ostrożnie zanurzamy w sosie kawałki ryby i dodajemy pozostałe końcówki szparagów. Smażymy około 3 - 4 minuty, do momentu, aż ryba się zetnie. Zdejmujemy z ognia i obficie posypujemy ziołami. Podajemy z ryżem jaśminowy lub z ryżowym makaronem.
Danie z żelinej patelni grillowej

Do przygotowania tajskiego curry użyłam żeliwnej patelni przeznaczonej na grilla. Niestety nie posiadam grilla, więc wykorzystałam palenisko ogrodowe z rusztem. Póki co nie mogę się zdecydować, jaki wybrać grill. Biorę pod uwagę różne opcje, najbardziej zainteresowały mnie grille gazowe. Umożliwiają one przygotowanie potraw dla kilku lub kilkunastu osób na raz i mogą  pełnić funkcję uniwersalnej kuchni ogrodowej.

Patelnia żeliwna Switch Grid marki Enders jest wykonana z wysokiej jakości żeliwa, co gwarantuje długie lata użytkowania. Dedykowana jest do grilli gazowych, ale sprawdzi się również w piekarniku lub właśnie na ruszcie nad  paleniskiem. Patelnia żeliwna jest jednym z wielu akcesoriów grillowych oferowanych przez Enders, nową markę na polskim rynku. Patelnia ma średnicę 31 cm i 4 cm wysokości. Nie jest za wysoka, więc składniki do mojego dania podzieliłam na dwie porcje.

Wpis powstał w ramach współpracy z Decofire.

Zobacz również

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

zolte-curry-z-krewetkami-ananasem-i-zielonym-groszkiem

Grillowane papryczki nadziane mięsem, serem halloumi i świeżymi ziołami

grillowane-papryczki-nadziane-miesem-serem-halloumi-i-swiezymi-ziolami

Komentarze

Marzena 2022-05-28 11:57:31

No powiem Ci, że wygląda bosko 🙂 Zjadłabym chętnie. Normalnie ślinka cieknie🙂 Patelnia superowa!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-28 13:37:09

Marzenka, dziękuję bardzo🙂 a patelnia jest faktycznie świetna!

Odpowiedz

Joanna 2022-05-28 18:35:11

Świetny pomysł na wykorzystanie szparagów 😁, których zrobiłam zapas😆. Tylko gdzie ja taki gril znajdę albo palenisko 😅?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-29 00:38:03

Asiu, zapraszam 🙂

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2022-05-28 20:03:10

Patelnie na grilla to super rozwiązanie, też często z nich korzystam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-29 00:37:23

Też korzystaliśmy, ale ze zwykłych patelni 🙂 teraz mamy żeliwną i jest rewelacyjna!

Odpowiedz

Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-28 20:18:52

Zrobił się fantastyczny klimat Ależ to musi być pyszne patelnia na grilla po prostu rozkłada na łopatki świetny pomysł nawet na ruszt! A może i przede wszystkim!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-29 00:36:28

Tak, zwykle przeznaczałam na ognisko "jakieś" swoje patenie... teraz mam już specjalną!

Odpowiedz

Biała 2022-05-29 01:28:16

Danie ślinka cieknie od samego patrzenia patelnia wygląda na długowieczną będzie fajnym pomysłem na prezent a Dzień Ojca zbliża się dużymi krokami

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-29 12:56:48

Biała 😉 to świetny pomysł na prezent!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.