Zielone szparagi  z karmelizowanymi pestkami dyni i sezamu. Smaczny dodatek do makaronów, kopytek lub śląskich klusek.

Kluski śląskie w klasycznej wersji serwuje się z duszonym mięsem w gęstym,  aromatycznym sosie. Proponuję dla odmiany wegetariańską wersję ziemniaczanych klusek z dodatkiem  zielonych szparagów.

kluski śląskie i zielone szparagi

Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni to pomysł zaczerpnięty z książki  Anny Jones "Jeden garnek, jedna planeta". Anna proponuje je podać z makaronem, u mnie tym razem są to kluski śląskie.

Poza sezonem szparagowym możemy to danie przygotować z bobem, cukinią, fasolką szparagową, dynią lub brokułami.   

Karmelizowane pestki dyni i pyszny sos stanowią wyjątkowy dodatek do tego dania.  Składniki sosu i krokantu możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata

SKŁADNIKI
KLUSKI

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

PESTKI DYNI

  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • duża szczypta suszonych płatków chili
  • otarta skórka z niewoskowanej cytryny

SZPARAGI

  • pęczek szparagów
  • 2 - 3 garści liści szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju

SOS

  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka wody
  • szczypta płatków chili

WYKONANIE

KLUSKI ŚLĄSKIE

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy i studzimy.
  2. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce o średnich oczkach.
  3. Następnie albo pozostawiamy je w garnku, w którym sie gotowały, albo przekładamy  do miski z szerszym dnem.  Ziemniaki uklepujemy i dzielimy na cztery równe części.
  4. Jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach.  Dodajemy odłożone ziemniaki, doprawiamy solą i wyrabiamy, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
  5. Z ciasta odrywamy małe, jednakowej wielkości kawałki  i turlamy w dłoniach z nich kulki. Przyciskamy kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
  6. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Kluski wrzucamy partiami i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.  Wyławiamy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Podajemy okraszone smażoną cebulą, z różnymi sosami, z masłem lub z innymi dodatkami.

SZPARAGI Z KARMELIZOWANYMI PESTKAMI DYNI

  1. Sezam i pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Dodajemy 3 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i płatki chili. Smażymy minutę, aż syrop zacznie się pienić i gęstnieć (ale nie ściemnieje).  Gorące karmelizowane pestki rozkładamy ostrożnie na papierze do pieczenia i ścieramy na nie skórkę z cytryny.  Kiedy pestki przestygną kruszymy je w dłoniach, albo siekamy.
  2. Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok.
  3. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Czubki szparagów odcinamy a łodygi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone łodygi szparagów, smażymy 3 - 4 minuty. Dodajemy końcówki szparagów i szpinak, smażymy minutę. Na koniec wlewamy sos, mieszamy i wyłączamy palnik. Podajemy z kluskami śląskimi lub makaronem i posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni.

Zobacz również

Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow

Tartaletki na francuskim cieście ze szparagami, jarmużem i szczypiorkiem

tartaletki-na-francuskim-ciescie-ze-szparagami-jarmuzem-i-szczypiorkiem

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

smazony-i-pieczony-kurczak-z-batatami-i-szparagami

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.