Drożdżowe bajgle z miodem i sezamem. Domowe pieczywo bez mleka i bez masła - na wodzie i oleju

Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu obgotowaniu zyskują twardą i chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie.

Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli lubicie wczesne pobudki, ciasto na bajgle możecie przygotować wieczorem. Wtedy wkładamy je do miski, przykrywamy  i trzymamy  przez noc w lodówce. Rano utaczamy kółeczka, dajemy im chwilę podrosnąć, wrzucamy na wrzątek, smarujemy jajem, obsypujemy nasionami  i do pieca!


SKŁADNIKI

Zaczyn

  • 25 g drożdży
  • 50 ml letniej wody
  • szczypta cukru

Ciasto

  • zaczyn
  • 500 g mąki chlebowej  - typ 750
  • 230 ml letniej wody
  • 30 g miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 4 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ziaren sezamu białego i/lub czarnego

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy szczyptę cukru. Odstawiamy na kilka minut.
  2. Do miski wlewamy wodę, dodajemy miód, olej i zaczyn.
  3. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto.
  4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
  5. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut.
  6. Dzielimy ciasto na 12 części i robimy kulki.
  7. W każdej kulce, na środku palcem drążymy dziurkę i kręcąc ciastem po blacie powiększamy otwór, aż powstanie "bułeczka z dziurką".   
  8. Drugi sposób polega na zrobieniu dziurki jednym palcem, a potem powiększanie jej już... dwoma palcami.
  9. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  10. Gotowe bułeczki z dziurką układamy na oprószonym mąką papierze na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
  11. W dużym garnku zagotowujemy 4 l wody z dodatkiem 2 łyżek cukru.  
  12. Bajgle obgotowujemy po 3 - 4 sztuki po około 30 sekund z każdej strony, następnie przenosimy z powrotem na blachę.
  13. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
  14. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy ziarnami sezamu i pieczemy przez 25 - 30 minut, aż przybiorą brązowozłoty kolor.
  15. Gotowe bajgle możemy podawać na ciepło z masłem lub na zimno, tak jak codzienne bułeczki z różnymi dodatkami.

Zobacz również

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Domowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni

dyniowe-bajgle-z-miodem-i-pestkami-dyni

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana

rustyklane-bulki-na-zaczynie-poolish-wg-przepisu-jeffreya-hamelmana

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.