Drożdżowe bajgle z miodem i sezamem. Domowe pieczywo bez mleka i bez masła - na wodzie i oleju
Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu obgotowaniu zyskują twardą i chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie.
Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli lubicie wczesne pobudki, ciasto na bajgle możecie przygotować wieczorem. Wtedy wkładamy je do miski, przykrywamy i trzymamy przez noc w lodówce. Rano utaczamy kółeczka, dajemy im chwilę podrosnąć, wrzucamy na wrzątek, smarujemy jajem, obsypujemy nasionami i do pieca!
SKŁADNIKI
Zaczyn
- 25 g drożdży
- 50 ml letniej wody
- szczypta cukru
Ciasto
- zaczyn
- 500 g mąki chlebowej - typ 750
- 230 ml letniej wody
- 30 g miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 4 l wody
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki ziaren sezamu białego i/lub czarnego
WYKONANIE
- Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy szczyptę cukru. Odstawiamy na kilka minut.
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy miód, olej i zaczyn.
- Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
- Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut.
- Dzielimy ciasto na 12 części i robimy kulki.
- W każdej kulce, na środku palcem drążymy dziurkę i kręcąc ciastem po blacie powiększamy otwór, aż powstanie "bułeczka z dziurką".
- Drugi sposób polega na zrobieniu dziurki jednym palcem, a potem powiększanie jej już... dwoma palcami.
- Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Gotowe bułeczki z dziurką układamy na oprószonym mąką papierze na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
- W dużym garnku zagotowujemy 4 l wody z dodatkiem 2 łyżek cukru.
- Bajgle obgotowujemy po 3 - 4 sztuki po około 30 sekund z każdej strony, następnie przenosimy z powrotem na blachę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
- Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy ziarnami sezamu i pieczemy przez 25 - 30 minut, aż przybiorą brązowozłoty kolor.
- Gotowe bajgle możemy podawać na ciepło z masłem lub na zimno, tak jak codzienne bułeczki z różnymi dodatkami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.