Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone, słodkie i pyszne, pakowane najczęściej w formie sprasowanego krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże .

Do czego wykorzystujemy świeże figi?

Pomysłów jest mnóstwo - jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami w bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się u mnie na okrągło.

Składniki na 4 porcje

4 bajgle lub inne bułki (przepis na BAJGLE)

masło do smarowania

garść rukoli

4 świeże figi

4 łyżeczki lejącego miodu

4 łyżeczki grubo posiekanych orzechów włoskich

100 g sera koziego twarogowego

pieprz

WYKONANIE

Bajgle przekrawamy na pół, smarujemy masłem obie połówki, tak grubo jak lubimy. Na spodzie bajgla układamy liście rukoli, plastry figi. Na to kruszymy ser kozi, polewamy miodem, posypujemy orzechami włoskimi i pieprzem. Przykrywamy wierzchem bajgla, chwytamy w obie dłonie i ... Smacznego!

Zobacz również

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Komentarze

Zuza 2017-10-06 19:01:57

ser kozi + figa, kocham to połączenie! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-07 01:06:02

My rownież 😋😋😋

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.