Bajgle z rukolą, figą, serem kozim,  miodem i orzechami włoskimi

WYKONANIEKOMENTARZE

Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone, słodkie i pyszne, pakowane najczęściej w formie sprasowanego krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże .

Do czego wykorzystujemy świeże figi?

Pomysłów jest mnóstwo - jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami w bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się u mnie na okrągło.

Składniki na 4 porcje

4 bajgle lub inne bułki (przepis na BAJGLE)

masło do smarowania

garść rukoli

4 świeże figi

4 łyżeczki lejącego miodu

4 łyżeczki grubo posiekanych orzechów włoskich

100 g sera koziego twarogowego

pieprz

WYKONANIE

Bajgle przekrawamy na pół, smarujemy masłem obie połówki, tak grubo jak lubimy. Na spodzie bajgla układamy liście rukoli, plastry figi. Na to kruszymy ser kozi, polewamy miodem, posypujemy orzechami włoskimi i pieprzem. Przykrywamy wierzchem bajgla, chwytamy w obie dłonie i ... Smacznego!

Zobacz również

Pieczony ser camembert z pastą truflową

pieczony-ser-camembert-z-pasta-truflowa

Sałatka z owocami, kozim serem i zielonym sosem

salatka-z-owocami-kozim-serem-i-zielonym-sosem

Ser feta pieczony z winogronami, oliwą, miodem i ziołami

ser-feta-pieczony-z-winogronami-oliwa-miodem-i-ziolami

Sałatka - rukola z burratą i pikantnym borówkowym sosem

salatka-rukola-z-burrata-i-pikantnym-borowkowym-sosem

Komentarze

Zuza 2017-10-06 19:01:57

ser kozi + figa, kocham to połączenie! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-07 01:06:02

My rownież 😋😋😋

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.