Bajgle – aromatyczne bułki z rukolą, figą, kozim serem, miodem i orzechami włoskimi. Pyszne i wyjątkowe pieczywo na wytrawne śniadanie lub kolację
Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone, słodkie i pyszne, pakowane najczęściej w formie sprasowanego krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże .
Do czego wykorzystujemy świeże figi?
Pomysłów jest mnóstwo - jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami w bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się u mnie na okrągło.

Składniki na 4 porcje
- 4 bajgle lub inne bułki (przepis na BAJGLE)
- masło do smarowania
- garść rukoli
- 4 świeże figi
- 4 łyżeczki lejącego miodu
- 4 łyżeczki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 100 g sera koziego twarogowego
- pieprz
WYKONANIE
- Bajgle przekrój na pół. Jeśli lubisz możesz podgrzać je w tosterze.
- Posmaruj masłem obie połówki, tak grubo jak lubisz.
- Na spodzie bajgla rozłóż liście rukoli i plastry figi.
- Na to pokrusz ser kozi, polej miodem, posypu orzechami włoskimi i pieprzem.
- Przykryj wierzchem bajgla, chwyć w obie dłonie i ... smacznego!
Zuza 2017-10-06 19:01:57
ser kozi + figa, kocham to połączenie! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-10-07 01:06:02
My rownież 😋😋😋
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.