Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone, słodkie i pyszne, pakowane najczęściej w formie sprasowanego krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże .
Do czego wykorzystujemy świeże figi?
Pomysłów jest mnóstwo - jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami w bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się u mnie na okrągło.
Składniki na 4 porcje
4 bajgle lub inne bułki (przepis na BAJGLE)
masło do smarowania
garść rukoli
4 świeże figi
4 łyżeczki lejącego miodu
4 łyżeczki grubo posiekanych orzechów włoskich
100 g sera koziego twarogowego
pieprz
WYKONANIE
Bajgle przekrawamy na pół, smarujemy masłem obie połówki, tak grubo jak lubimy. Na spodzie bajgla układamy liście rukoli, plastry figi. Na to kruszymy ser kozi, polewamy miodem, posypujemy orzechami włoskimi i pieprzem. Przykrywamy wierzchem bajgla, chwytamy w obie dłonie i ... Smacznego!
Zuza 2017-10-06 19:01:57
ser kozi + figa, kocham to połączenie! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-10-07 01:06:02
My rownież 😋😋😋
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.